Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel

Het bakkersvak zit in de lift, steeds meer jonge mensen openen een bakkerij. Hier vind je niet alleen heerlijk brood, maar kun je ook verpozen met koffie en wat lekkers uit de toog.

1. Bloemberen

Deze zuurdesembakkerij huist in een voormalig schooltje aan de luchthaven van Deurne. Bij Bloemberen bakken ze niet enkel geweldig brood maar ook heerlijke, boterige koffiekoeken. In de gezellige bar, of nog beter op het grote terras (met zandbak en veel speelruimte voor de kinderen) drink je een prima koffie of een glas natuurwijn en kies je iets uit de toog of van de compacte kaart. Houd de Instagrampagina van de bakkerij in de gaten: vaak vinden hier lekkere evenementen met bevriende chefs plaats, zoals de befaamde SoCal Tacos of de heerlijke burgers van Plump.

Boekenberglei 284, 2100 Deurne, @bloemberen

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Koek en Brood

Achter een modern interieur met strakke marmeren toonbank gaat een eeuwenoud ambacht schuil. In het atelier bakt bakker Cedric Martens broden op ouderwetse wijze: met veel tijd om te rijzen en enkel natuurlijke ingrediënten. De jonge Genkenaar leerde de kunst van het artisanaal bakken in de Britse School of Artisan Food. Nadat hij zijn diploma op zak had, deed hij nog twee jaar ervaring op bij artisanale bakkers in Engeland en Schotland. Terug in zijn thuisstad kiest hij voor een beperkt aanbod, zodat hij aan alle broden voldoende aandacht kan besteden. Qua zoetigheden kun je hier smullen van een croissant met echte boter of krakende koeken met verse pudding. Wie graag de bakker aan het werk ziet in het open atelier, kan hier rustig een kop koffie of thee drinken.

Tennislaan 6/2, 3600 Genk, koekenbrood.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Boulangerie Henri

Bakker James Swevers kiest resoluut voor topproducten, zo bakt hij een brood met graan uit de Zwinpolders, naast desembroden van tarwe, spelt en rogge. Zijn eigen favoriet is het Tourke, een stevig maar licht verteerbaar zuurdesembrood vol pitten en zaden. James noemde zijn bakkerij naar zijn vader Henri, van wie hij de knepen van het vak leerde. Na een jeugd vol bloem en deeg in het bakkersatelier van zijn vader was hij zo gebeten door de magie van brood dat hij voor bakker ging studeren in Ter Groene Poorte. Naast de rustieke broden vind je bij Boulangerie Henri ook prachtige, elegante patisserie en je kunt er zelfs even neerploffen op de diepgroene velours zetels van het aanpalende café Henri. Hier serveert gastvrouw en barista Annelies koffie, lunch of ontbijt.

Keith Haringplein 3, 8300 Knokke-Heist, boulangerie-henri.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. Toon De Klerck

Toon De Klerck had tien jaar lang een bakkerij op het Antwerpse Eilandje, maar verhuisde twee jaar geleden naar zijn thuisstad Sint-Niklaas. Hier zet hij zijn levenswerk verder in het voormalige pand van Bakkerij Jos, waar hij zelf als jonge bakker de kneepjes van het vak leerde, voor hij overstapte naar sterrenzaak Dôme en uiteindelijk chef-patissier werd in het Hof van Cleve. Zijn eigen bakkerij is een ode aan het bakkersvak: alles wat hier in de rekken ligt, is kraakvers en wordt ’s nachts gemaakt, van de stevige broden tot de knapperige baguettes die bereid worden volgens de Franse methode van trage gisting. Ons favoriete brood is het rechthoekige speltbrood met zonnebloempitten dat zorgvuldig bedekt is met een fijn laagje witte bloem. De bakkerij heeft ook haar eigen tearoom, waar je kunt verpozen met een verse croissant en een kop koffie.

Vijfstraten 86, 9100 Sint-Niklaas, toondeklerckbakkerij.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

5. Bakker Klaas

Bakker Klaas is al zes jaar lang een begrip in Gent. Deze warme desembakker heeft zijn atelier in Mariakerke en een winkel in Gent, waar je de traaggerezen desembroden kunt kopen én er een perfect gezette cappuccino bij kunt degusteren. Een ontbijt- of lunchgerecht met brood in de hoofdrol of een zoete croissant met hoeveboter: hier is voor elk wat wils. Wie meer wil weten over de geheimen van zuurdesem kan hier ook geregeld terecht voor een workshop. Dit najaar krijgt Bakker Klaas nog een extra locatie in het fenomenale gebouw van het Wintercircus.

Baudelostraat 3, 9000 Gent, bakkerklaas.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

6. Patisserie Jaline

Vijf jaar geleden won een piepjonge Jaline Vandromme de bakwedstrijd Bake Off. Haar studies kinesitherapie ruilde ze nadien voor een stage bij jurylid en chocolatier Herman Van Dender. Na enkele jaren waarin ze met een foodtruck haar lekkers aanbood, besloot ze haar grote droom na te jagen: een eigen bakkerij in hartje Tongeren. In patisserie Jaline serveert ze niet enkel elegante patisserie uit haar bakkerstoog maar ook lekkere ontbijtjes, rijke koffiekoeken en zelfs verse pannenkoeken. In de bakkerij kun je ook robuust brood of een spectaculaire taart afhalen.

Hemelingenstraat 47, 3700 Tongeren, jaline.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

7. Broodbroeders

Een ontmoeting tussen twee vaders aan de schoolpoort leidde tot een vriendschap die bezegeld werd door het uitwisselen van een potje zuurdesemstarter. Sindsdien runnen Johan en Steven op twee locaties in Mechelen de bakkerij Broodbroeders, waar ze – nog altijd met diezelfde starter – broden bakken. Niet zomaar broden, maar degelijk desembrood van Belgisch graan, traag gemalen in de molen van Sint-Joris-Weert, zonder extra suikers, vetten of brood­verbeteraars. Je kunt ook een broodabonnement nemen en het brood ophalen in een afhaalpunt naar keuze: zo ben je altijd zeker van je brood en krijg je er nog een fikse korting bovenop. Sinds kort kun je hier ook verpozen met een koffie, sapje of glas wijn. Een hapje kies je uit de viennoiserietoog of van het wisselende menu.

Sint-Katelijnestraat 59, 2800 Mechelen, broodbroeders.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

8. Lina’s

Het verhaal van Lina’s begon in een container in het voormalige treinstation van Mortsel-Oude-God. Daar bakten Lina en Bob bijzondere broden, allemaal met zuurdesem, maar ook met gekiemde zaden of aparte smaakmakers zoals miso. Twee jaar geleden verhuisden ze naar de Antwerpse stationsbuurt. In de schaduw van de Permekebibliotheek kun je nu niet enkel brood kopen maar ook ontbijten of lunchen in de bakkerij. Vooraan kun je vanaf het compacte terras naar de passanten kijken, achteraan is er nog een verborgen koertje. Op de kaart staan verse soepen, belegde boterhammen en frisse salades.

Muizenstraat 9, 2060 Antwerpen, linasbakkerij.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

9. Boulengier

Het brood van Boulengier is bekend tot ver buiten Brussel. De eigenzinnige bakkerij bakt de hele week door verschillende specialiteiten, van zonnig geel brood met maïs, kurkuma en maanzaad, over een uniek brood van zoete Khorasantarwe tot hun Instagramwaardig zwart brood met lijn- en boekweitzaad. Ook hun brioches, croissants en verfijnde koeken zijn de omweg waard. Wie honger heeft, blijft hier lekker lunchen met een knapperige belegde focaccia of houdt een zoete pauze met een chocoladekoekje recht uit de oven, gedoopt in een heerlijk romige cappuccino van microbranderij Parlor.

Jean Volderslaan 11, 1060 Sint-Gillis, monboulengier.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

10. Aube

Aube is een bijzondere plek: deze zuurdesembakkerij vind je in een opgeknapte garage in Vorst. Het brood wordt gemaakt van biologisch meel. Het vormen en kneden van het deeg gebeurt op traditionele wijze en kun je gadeslaan in het open atelier. Ter plaatse biedt Aube een cuisine boulangère aan: heerlijk belegde focaccia, vers uit de oven, of al even verrukkelijk belegde boterhammen. De viennoisserie is hier uit de kunst. De boterige laagjes bladerdeeg zijn bijna te mooi om op te eten.

Guillaume Van Haelenlaan 6, 1190 Vorst, aube.brussels

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

11. Mains

Bij Mains speelt brood de hoofdrol: ambachtelijk, zonder toevoegingen en op basis van een natuurlijke desem. Maar wees maar zeker dat je ogen ook richting de toog zullen afdwalen, waar de elegante viennoiserie ligt te blinken. De koeken zijn hier ronduit prachtig: zo vind je in het weekend een krokante bladerdeegbodem in de vorm van een bloem met een romige crème van witte chocolade en een hartje van passievrucht. Al kan het ook simpel, met een wolk van een briochebroodje met een subtiele hint van saffraan. Dit zoete lekkers proef je hier met een kop goede koffie, binnen aan lichte houten tafels of bij mooi weer op het zonnige terras.

Waterloosesteenweg 887, 1180 Ukkel, @mainsbxl

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12. Pinpin

Pinpin is een artisanale bakkerij in het hart van de Marollen. Je vindt er uitzonderlijk brood gemaakt van Belgisch meel van oude graansoorten. Ook de boter, melk en eieren voor de viennoiserie komen rechtstreeks van bij de boer. Wil je even pauzeren, dan kies je hier een gebakje uit de toog en krijg je er een specialty coffee bij van de Brusselse branderij Mok. Je kunt plaatsnemen op de prachtige rode banken, speciaal ontworpen voor de bakkerij in hun signatuurrood, een hit op de sociale media. Wie nog dorst heeft, kan de wijnkelder induiken, want naast brood vind je een verdieping lager ook een assortiment aan natuurlijke wijnen: fermentatie is hier de rode draad!

Blaesstraat 152, 1000 Brussel, boulangeriepinpin.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13. Si Bon

Getipt door Sofie Dumont

Sofie Dumont is chef en heeft een digitaal foodplatform. Op haar website en sociale media deelt ze inspiratie voor wie niet weet wat koken. Naast haar eigen recepten deelt ze ook recepten van bevriende chefs, zoals de befaamde pizzabakker Luca Fabozzi of cocktailgoeroe Ran Van Ongevalle. Dochter Grace kookt frisse creaties op kindermaat. Elke week vind je op de website van Sofie ook een weekmenu – helemaal gratis.

‘Bakker Christian Celej is waanzinnig gepassioneerd. Hij deed stages in Parijs en Duitsland en sprak ooit de ambitie uit om de beste bakker ter wereld te worden. Zijn brood is in elk geval fenomenaal lekker. Niet enkel de granen maar ook de eieren, melk en boter zijn hier van biologische oorsprong. Dit is een bakker waar je niet moet kiezen tussen het brood en de patisserie: ze zijn beide even lekker. Als ik er brood ga kopen, drink ik altijd een koffie aan een van de twee kleine tafeltjes in de zaak. Ik houd van deze sfeer: het draait echt om het brood, de rest is bijzaak. Ambachtelijke topproducten zonder kapsones, daar gaat mijn hart sneller van slaan.’

Koolmijnenkaai 46, 1080 Sint-Jans-Molenbeek, @cestsibonbrussels

Meer uitzonderlijke eetadressen:
Recht van het veld: 12 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediënten oogst 
Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zetten 
Lunchformule, succesformule: 13 topzaken waar je ’s middags aan een zachte prijs kunt tafelen
Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu
Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen
Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op ‘horecazondag’ heerlijk kunt tafelen
Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content