Italiaanse wijn in België: ‘Wijn weerspiegelt de mens’

© Reuters

Italiaanse wijnen zijn booming business in België. Steeds meer Belgen gaan op zoek naar de perfecte Chianti Classico of naar het volle boeket van de Brunello.

Gespecialiseerde wijnhandelaars doen verwoede pogingen om Italiaanse wijnboeren naar België te halen. En steeds vaker primeert kwaliteit, boven kwantiteit. “Bij ons geen wijngiganten die miljoenen flessen produceren, maar domeinen die perfect weten waar ze mee bezig zijn”, klinkt het bij Stappato, een enoteca met filialen in Gent en in Leuven. Stappato organiseerde onlangs een zeer succesvol wijnevent met twintig belangrijke Italiaanse wijnboeren.

Grote namen, grootse wijnen
De drie bekendste wijnnamen zijn meteen ook drie van de beste Italiaanse wijnen: Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Nobile di Montepulciano. Alle drie uit Toscane, de zonnige streek boven Rome. Afhankelijk van het jaar zijn het wijnen “voor elke dag” of zijn ze te drinken met verstand.

De Chianti Classico, met de zwarte haan als symbool, is waarschijnlijk de meeste bekende onder de Italiaanse wijnen. De wijn, die gemaakt wordt in de driehoek tussen de steden Firenze, Arezzo en Siena, moet uit minimum 80% sangiovesedruiven bestaan. De naam ‘Chianti Classico’ is trouwens enkel voorbehouden voor de wijnen uit die precieze regio. De territoria die aan de driehoek grenzen mogen hun wijnen enkel ‘Chianti’ noemen.

Brunello di Montalcino, uit de streek rond Montalcino, heeft minstens vier jaar gerijpt op vat en daarna bij voorkeur nog enkele jaren op fles. “Mijn basisprincipe is dat een grote wijn een lang leven heeft”, zegt Gianfranco Soldera van het Soldera Case Basse-huis. Het jongere broertje van de Brunello, il Rosso di Montalcino, is gemaakt van dezelfde sangiovesedruiven, maar rijpt maximum drie jaar op vat. Het staat de koper natuurlijk vrij om daarna de fles nog enkele jaren te laten liggen.

De Nobile di Montepulciano is de derde wereldwijd bekende Toscaanse wijn. De benaming ‘vino nobile’ mag enkel gebruikt worden voor druivennat gemaakt in de streek rond het dorp Montepulciano. De wijn met de kortere, gelijkaardige naam ‘Montepulciano’ heeft niets te maken met de vino nobile. Die wijn is gemaakt met montepulcianodruiven, terwijl de Nobile gemaakt wordt met de sangiovese.

Onbekend is onbemind
Behalve de grote namen zijn er nog veel onbekende, maar even geweldige Italiaanse wijnen. Sicilië kent bijvoorbeeld ook enkele belangrijke wijnboeren. Vooral het noordoostelijke tipje van het eiland staat garant voor uitstekende wijnen, mede dankzij de inheemse druif, Nero d’Avola.

De Sicilianen verrichten met andere druivensoorten echter ook wonderen. Wijnboer Gulfi, iets boven Ragusa, is erin geslaagd om een uitstekende witte wijn te maken, de Carjcanti Sicilia Bianco. Voor de Carjcanti gebruikt de wijnboer de minder bekende carricantedruif, afkomstig uit het Etna-gebied. Vooral de lichting van 2009 is het vermelden waard.

Belgische markt De Italiaanse wijnboeren geven zelf aan dat de Belgische markt steeds aantrekkelijker wordt voor hen. Allemaal knikken ze instemmend wanneer iemand hen vraagt of hier winst te maken valt. “België staat echt open voor onze wijnen”, zegt Claudio Tipa van Poggio di Sotto, producent van Brunello di Montalcino. “Dit soort events (het wijnevent van Stappato, nvdr.) trekt ook altijd een interessant publiek.”

Kieskeurig

Stappato speelt daar alleszins op in. De jonge uitbaters gaan uitsluitend voor Italiaanse wijnen en zijn enorm kieskeurig. “Lage rendementen en minimale interventie in de wijngaarden zijn doorgaans het uitgangspunt”, zeggen ze. “In de kelder wordt die filosofie dan doorgetrokken.” Op die manier ontstaan subtiele wijnen waar een verhaal achter schuilt. Iets waar Tipa zich wel in kan vinden. “Mijn taak is enkel om de druif te begeleiden”, zegt hij. “De bodem en het klimaat heb je toch niet in de hand.” (GM)

De wijnen die vermeld worden in het artikel, zijn allemaal te verkrijgen via enoteca Stappato, zowel in Gent als in de enoteca te Leuven alsook online. De jonge uitbaters stelden ook een boek samen over hun activiteiten en over de twintig belangrijkste Italiaanse wijnboeren die terug te vinden zijn in hun winkel. Het boek ‘The Stappato way of wine’ is bij hen verkrijgbaar.

Voor meer informatie:

Stappato nv

Driemasterstraat 74, 9000 Gent

Tel.: 09/216.40.70

info@stappato.be

www.stappato.be

Stappato Enoteca (winkel)

Diestsestraat 206

3000 Leuven

Van woensdag tot en met zaterdag, 10u30 – 18u

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content