Wat te doen bij een extreem droge huid of hevige eczeem?

© Thinkstock

Dermatoloog Olivier Vanhooteghem geeft enkele tips om eczeem zo goed mogelijk te behandelen.

Volgens cosmeticamerk Eucurin zijn 40 procent van de bezoeken aan een dermatoloog gelinkt aan problemen met eczeem of een extreem droge huid. Een opvallende droge huid kan leiden tot hevige jeuk en schilferingen en is een dagelijkse plaag voor veel eczeempatiënten. Dermatoloog Olivier Vanhooteghem geeft enkele tips om eczeem zo goed mogelijk te behandelen.
Eczeem is een chronische huidontsteking met verscheidene oorzaken, dit kan erfelijk zijn of veroorzaakt worden door een allergie. De aandoening treedt meestal op in de vroege kinderjaren maar kan op elke leeftijd voorkomen. Eczeem komt voor bij bijna 20 procent van de Belgische kinderen en dat cijfer neemt nog steeds toe. Eczeem trekt meestal weg na de kindertijd maar vrouwen in de menopauze kunnen er opnieuw last van krijgen omdat de huid dan droger wordt. Volgens dermatoloog Olivier Vanhooteghem is hardnekkige eczeem niet te genezen maar gelukkig wel te behandelen. Hier zijn enkele tips om een extreem droge huid zo goed mogelijk te behandelen:

Stof Het is belangrijk om contact met stof en huisstofmijt te vermijden door:

– Matten en tapijten weg te halen in de slaapkamer.

– Katoenen gordijnen gebruiken en die regelmatig wassen.

– Een antihuismijthoes rond de matras doen.

– Synthetisch beddengoed gebruiken om huisstofmijt tegen te gaan.

– Pluchen speelgoed vermijden. Knuffels kan je best zoveel mogelijk wassen in de wasmachine en als dat niet gaat steek je ze best een nachtje in het vriesvak.

– De kamer regelmatig verluchten.

– Geen huisdieren in de kamer. Vooral katten verergeren eczeem.

– Vermijd zoveel mogelijk koude lucht, tabaksrook en vervuilde lucht.

– Vaak stofzuigen.

Voedsel
Als je eczeem gelinkt is aan een voedselallergie dan schrap je de producten in kwestie volledig van je menu. Laat je zeker testen op allergieën als je vaak last hebt van hevige eczeem. Een extreem droge huid heeft ook altijd te maken met broze darmen. Moeders moeten daarom ook opletten met de voeding die ze aan hun kinderen geven. Zuigelingen mogen zeker niet te snel beginnen met het eten van andere voedingsmiddelen dan melk. Vooral eieren, vis, pinda’s en exotisch vruchten kunnen allergieën veroorzaken. Kraantjeswater dat te veel chloor bevat kan je best vermijden. Kraantjeswater goed filteren is hier de boodschap.

Kleding

– Draag geen synthetische en wollen kledij want die veroorzaken jeuk.

– Draag katoenen ondergoed en onderhemdjes, liefst met lange mouwen.

– Was je kleding regelmatig met ongeparfumeerd waspoeder en gebruik geen wasverzachter. Als het kan gebruik dan een dubbele spoelcyclus.

– Kleed je niet te warm om transpiratie te vermijden.

Water

Water droogt de huid uit en ook gewone zeep is niet goed voor mensen met een extreem droge huid:

– Vermijd langdurig contact met water.

– Gebruik aangepaste badolie en een mild zeepvrij reinigingsproduct zonder parfum.

– Voor baby’s mag het water maximaal 33 graden Celsius zijn en mogen ze maximaal vijf minuten in het water blijven.

– Hydrateer je huid minstens tweemaal per dag met een vochtinbrengende crème of lotion en verhoog de frequentie bij koud of droog weer. Sporten mag maar neem daarna een korte douche en hydrateer je huid grondig, breng ook na het zwemmen steeds een crème aan.

Zeer belangrijk is om je huid voortdurend te voeden en te hydrateren met crèmes. Bijvoorbeeld met de Calendula Bodycrème van Weleda of de Lipikar Baume van La Roche Posay. Bij een opstoot van eczeem mag je de huid niet hydrateren. Mensen met hardnekkige eczeem kunnen de jeuk tijdens zo’n opstoot verminderen met de nieuwe Atopicontrol van Eucerin, een intensief kalmerende crème tegen jeuk. De crème is vanaf september verkrijgbaar bij de apotheker.

(AV)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content