Video | Beauty

‘Haal ‘nude’ als kleur uit het lexicon: je kan een huid nooit vatten in één schakering’

De make-upindustrie is creatief met woorden als ‘ivoor’, ‘woestijnzand’ of ‘espresso’, maar de modesector blijft hardnekkig vasthouden aan de term ‘nude’ die slechts één enkele huidskleur benadert. Tijd voor verandering.

Vijftien jaar geleden bracht de Britse schrijfster Malorie Blackman de young- adultroman Noughts and Crosses op de markt. Het boek illustreert de impact van segregatie door de rollen om te keren: mensen met een donkere huid bekleden de openbare en machtige posities in het Verenigd Koninkrijk, terwijl mensen met een blanke huid ondergeschikt zijn en tot voor kort aparte scholen en openbaar vervoer hadden. Het was een knap staaltje bewustmaking dat mijn toen vijftienjarige brein liet kennismaken met de gevolgen van racisme.

Het was een schijnbaar onschuldige scène die me de ogen opende. Nadat het blanke hoofdpersonage in elkaar geslagen wordt, kleeft de schoolverpleegster een donkere pleister op zijn bleke voorhoofd. Het stukje ‘huidkleurig’ textiel werkt op hem als een kastanjekleurige lap op een stier. Elke blik in de spiegel confronteert hem met zijn anders-zijn.

Subtiele steken

Discriminatie sluipt op heel veel manieren onze samenleving in. De meest openbare vormen halen onze social media feeds, of in het beste geval het nieuws, maar het zijn de subtiele steken, zoals beschreven in het jeugdboek, die het een slopend en moeilijk te verdrijven fenomeen maken. ‘Huidkleur’ of ‘nude’ is een term waar blanke mensen niet al te vaak bij stil hoeven te staan. De tint schopte het enkele jaren geleden tot heuse trendkleur en leidde tot een arsenaal aan beige en rozige tops en jurken op de catwalks. Hoe beperkt de invulling van de kleur nude is, illustreert de lingerieshoot waarin we verschillende huidjes in contact brachten met de modieuze tint.

“Als meisje met albinisme en als dochter van een donkere vrouw word ik op heel veel verschillende manieren geconfronteerd met het begrip”, vertelt Lisa, een van onze modellen. “Huidkleur is meer dan de kleur van onze huid. Het bepaalt je hele identiteit. Als kind had ik zelfs een speciale brief van de politie op zak om te bewijzen dat mijn moeder effectief mijn moeder was. Gewoon omdat onze huid een andere tint heeft.”

Er gaan daarom ook steeds meer stemmen op om ‘nude’ als kleur uit het lexicon te halen, omdat je een menselijke huid toch nooit zult kunnen vatten in één enkele schakering. “Ik weet nooit hoe ik mijn huid moet omschrijven”, lacht ook model Natasha, wier amberkleurige sproetjes vroeger vaak weggeschminkt werden tijdens shoots. Tegenwoordig weigert ze dat. “Ik voelde me als jong meisje altijd onzeker omdat ik niemand met sproeten in de bladen of op televisie zag. Daarom toon ik mijn huid graag zoals ze is: zonder laagje.” Echt nude dus. Geen (huid)kleur, maar een vorm van zijn: naakt. Gehuld in knappe lingerie en homewear.

Bekijk de volledige shoot en lees het bijhorende artikel via: An inconvenient nude: waarom ‘huidkleur’ geen neutrale tint is

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content