Sonos’ Play:5 speaker: voor een superieure geluidskwaliteit
Stijlvol design, glashelder, krachtig en superieur qua sound: de Play:5 heeft alle troeven om te charmeren. Ook tijdens een potluck diner, bijvoorbeeld.
Ruim een jaar geleden veroverde de nieuwe versie van de Play:5, het vlaggenschip van Sonos, de winkelrekken. Tot groot jolijt van de fans van het eerste uur. Nu het Amerikaanse bedrijf ook een opgemerkte partnership met Spotify aanging – Sonos is het enige home sound system dat volledig via de Spotify-app te bedienen is – kon een grondige test van de bewuste speaker, die door gebruikers de hemel wordt ingeprezen, niet uitblijven. Bovendien spoort de samenwerking ook aan om met vrienden leuke playlists samen te stellen die achteraf Play:5-gewijs afgespeeld worden tijdens culinaire thuisfeestjes. Denk bijvoorbeeld aan de steeds populair wordende ‘potluck’-feestjes die deze tijd van het jaar hoogtij vieren. Altijd fun, zo konden we proefondervindelijk vaststellen.
Upgrade
Dat de Play:5 alle troeven in huis heeft om de veeleisende soundaddict helemaal in te pakken, was al snel duidelijk. Met dank aan de ontwerpers en topingenieurs die hem zowel vormelijk als inhoudelijk flink opwaardeerden.
In vergelijking met zijn voorganger oogt de Play:5 een pak eigentijdser, gestroomlijnder en verdient het met zijn fraai voorkomen een geprivilegieerd plekje in een hedendaags interieur.
Handige, onopvallende rubberen pootjes langs de zijkanten van de luidspreker zorgen ervoor dat hij zowel horizontaal als verticaal kan opgesteld worden zonder aan zijn trendy look in te boeten. Krassen of beschadigingen, aan de speaker of aan het meubilair, hoeven dus niet gevreesd te worden.
Krachtig en glashelder
Waar het bij de muziekliefhebber in se om te doen is, zijn uiteraard de geluidsprestaties. En ook hier durven we de superlatieven boven te halen. De vernieuwde Play:5 is dubbel zo krachtig geworden, met drie midwoofers die stevige middentonen en een vol, warm laag geluid produceren én evenveel tweeters voor vlijmscherpe hoge registers. Wat een geweldig geluid!
De klank werd gevoelig verbeterd met behulp van een team ingenieurs van de legendarische Abbey Road Studios. Ook de Britse producer – en vijfde Beatle’ – George Martin was nauw bij het project betrokken. En dan weet je dat enkel the sky the limit is.
Naar details over het vermogen van de speaker is het gissen, maar feit is dat de geluidskwaliteit mooi intact blijft wanneer de decibels de hoogte worden ingejaagd. De hoge tonen blijven glashelder, en ook extra diepe bassen blijven spectaculair overeind.
We namen de proef op de som. Van de formidabele funk van wijlen Prince, de fluisterdub van James Blake, de ijle sounds van Sigur Rós tot de delicate melodieën van Agnes Obel of de wall of sound van Godspeed You! Black Emperor: deze Play:5 laat ze loepzuiver door je living schallen.
Sonos-app
Het volume is overigens regelbaar via touch in het strak ingewerkte bedieningsgedeelte waar zich tussenin ook de pauzeknop bevindt. Met een eenvoudige swipe-beweging ga je naar het volgende – of vorige – nummer. Maar het is vooral via de handige Sonos-applicatie dat je bepaalt naar wat en hoe je luistert.
De installatie van de software is kinderspel. In een knip breng je de speaker in contact met je tablet of smartphone. En mocht je al een Sonosspeaker in huis hebben, dan voeg je hem ook gemakkelijk toe aan het slimme Play-multiroomsysteem – dat elke kamer draadloos van muziek voorziet.
Met de app kun je ook vlot je eigen muziekbibliotheek aanmaken, je favoriete streamingdiensten en andere digitale leveranciers van fijne deuntjes installeren en ze naar believen laten afspelen op alle componenten van je speakersysteem. Dat kan tegelijkertijd, maar ook afzonderlijk. Zo kan je een album via Spotify laten afspelen op de speaker van de eetruimte en tegelijk een eigen samengestelde playlist activeren via de speaker in de bureaukamer of dressingroom.
Continue updates
Een opvallende nieuwigheid bij de Play:5 is de Trueplay Tuning. De functie laat het geluid helemaal afstemmen op de akoestiek van de ruimte waarin de speaker opgesteld staat, en verbetert zo de kwaliteit indien nodig.
De werking is eenvoudig. Bij activatie van de app wordt met behulp van een microfoon in de speaker – die 40 seconden lang een testtoon uitzendt – de sound in de ruimte gemeten. Met je smartphone in de hand stap je de kamer rond zodat ‘gevoelige’ plekken kunnen gedetecteerd worden.
In kleinere ruimtes met slechte akoestiek kunnen dus significante modificaties aangebracht worden. Eventuele kamercorrecties kunnen altijd manueel uitgeschakeld worden.
Ook interessant zijn de continue updates van de software. Ze zorgen ervoor dat je speaker altijd met de laatste snufjes uitgerust is.
Minpunt: Sonosspeakers hebben geen uit-knop, wat van hen dus kleine energievreters maakt.
Prijs
Aan die rist kwaliteiten hangt uiteraard een prijskaartje. 579 euro per speaker. Wie uit is op een stereogeluid moet dus al gauw over de 1100 euro ophoesten, wat een flinke hap is in een modaal maandloon.
De vraag is of je een stereopaar nodig hebt als je met een Play:5 al een optimale geluidservaring in de hele kamer verzekert. Bovendien zorgen continue software-updates voor nieuwe functies en dus meer luister- en bedieningscomfort.
Deze speaker is op het eerste zicht misschien niet lief voor je portemonnee, maar je haalt wel een pronkstuk in huis. Zowel qua inhoud als qua vorm. Geluidspuristen die op zoek zijn naar kracht én een kristalhelder geluid mogen zich aangesproken voelen. En ook op gebied van gebruiksgemak stelt Sonos niet teleur. Ons hoor je niet klagen. Integendeel. (DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier