Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op ‘horecazondag’ heerlijk kunt tafelen
Mensen uit de sector noemen maandag weleens de ‘horecazondag’. Uit eten gaan is dan geen evidentie. Gelukkig zijn er prima opties voor wie een beetje rondkijkt.
āVlaanderen
1. Nage
Nage is het mooie kindje van Koen Lenaerts en Niki Van Sant. Lenaerts was lange tijd de kroonprins van de Antwerpse restaurantscene met passages in onder meer Veranda, Schnitzel en DĆ“me, terwijl zij gastvrouw was bij BĆN. Toen de mensen van Bij Lam en Yin (Ć©Ć©n Michelinster) met pensioen gingen, namen Lenaerts en Van Sant het historische pand over. Nage is een casual bistro waar pure producten en natuurlijke wijnen elkaar vinden in een tastingmenu dat de seizoenen en de voorkeuren van de keuken volgt. Gerijpte tarbot op de grill, sardines met lardo, gevulde pastaās en kikkerbilletjes: alles kan hier op tafel verschijnen. In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is het hier heerlijk tafelen van vrijdag tot en met maandag.
Reyndersstraat 17, 2000 Antwerpen, restaurantnage.be
2. Ross
In 2017 openden Glenn Ross en Nicole Schellekens bijna onopvallend hun restaurant in de Hasseltse binnenstad. Het koppel leerde elkaar kennen in de keuken van het Hof van Cleve en werkte later een tijd samen in The Fat Duck in Melbourne. In Rosch, een samenvoegsel van hun namen, bracht chef Ross een expressieve keuken die de gasten uitdaagde en prikkelde. In 2022 scheidden de wegen van Schellekens en Ross zowel professioneel als privĆ©. Rosch werd Ross en de keuken werd nog spannender en gedurfder: de met drop geĆÆnfuseerde boter die bij het brood komt, is een mooi voorbeeld. Een spervuur van smaken en indrukken in een best intiem kader, ook op maandag.
Dorpsstraat 34, 33500 Hasselt, rosshasselt.be
3. Rocco Eats
In de lijst van meest eigenzinnige restaurants aan de Belgische kust zou Rocco Eats zonder twijfel hoog scoren. Eric Maes besloot het leven over een andere boeg te gooien, zijn carriĆØre in het familiebedrijf op te geven en een eigen restaurant te openen. In plaats van een bepaalde keuken of concept te omarmen nam hij zijn persoonlijke passie mee naar de zaak. In de eerste plaats ga je naar Rocco Eats om een van de fantastische pizzaās uit de houtoven te bestellen. Maes kiest volgens voorkeur en seizoenen welke combinaties op de menukaart verschijnen. Daarnaast is er een aanbod vis, vlees en groenten die op de houtskool gegrild worden en volgens het tempo van de keuken op tafel verschijnen. Tel daar een originele drankkaart bij en je maakt, ook op maandagen, graag de omweg naar de Oostendse binnenstad.
Hertstraat 7, 8400 Oostende, rocco-eats.com
4. Bistro Mariette
Met de naam van de zaak ā Mariette is de naam van zijn moeder ā wil eigenaar en chef Koen Lienard de sfeer van zijn bistro meteen duidelijk maken: het gevoel van thuiskomen, de liefde voor eten uit moeders keuken en de gezelligheid van een overvolle tafel tijdens een familiefeest. Daarom verkiest Lienard gezelschappen van zes of meer personen. Vanaf dat aantal gasten kun je kiezen voor het verrassingsmenu waarbij je tafel volgens de voorkeur van de keuken wordt volgezet en je alles kunt delen. Wie in kleiner gezelschap is, kan zelf kiezen welke kleine, koude, warme en zoete gerechten op tafel belanden om te delen. Bistro Mariette werd in 2023 bekroond met niet minder dan vier radijzen in de Weāre Smart Green Guide. Het benadrukt hoe belangrijk groenten en groentebereidingen zijn in de keuken van Koen Lienard.
Weggevoerdenstraat 152, 3012 Wilsele, bistromariette.be
5. EĆ©n Twee Vijf
EĆ©n Twee Vijf is het ongedwongen restaurant van Tomek Mroszczak en Lieven Cobbaut. De naam verwijst naar het huisnummer van het pand dat Ājarenlang dienstdeed als thuisbasis voor een volks cafĆ©. Sinds de laatste pint er is getapt, is het cafĆ© stevig onder handen genomen. Het resultaat is de strakke en sobere inrichting die je toch gezellig omarmt. EĆ©n Twee Vijf brengt comfortabel eten met een gastronomische signatuur. Denk aan een pittig soesje met jalapeƱo, lardo met romige boontjes en eidooier of een stukje pladijs met warmoes en puree. Wat je in het bord krijgt, is bijzonder elegant zonder dat je te veel geld kwijt bent.
Molenaarsstraat 125, 9000 Gent, eentweevijf.be
6. Cobra
Bij Cobra staat de voormalige souschef van The Jane in de keuken. Samen met creatief brein Esfan Eghtessadi, oprichter van modelabel Essentiel, is hij het uithangbord van dit bruisende restaurant. Hier geen gastronomie, wel een hedendaagse bistro met de touch van een topchef. Je ogen uitkijken doe je hier niet enkel door het modebewuste publiek maar ook het eclectische interieur. De verfijnde smeltkroes van design- en kunstobjecten toont de kosmopolitische esthetiek van Eghtessadi. Op tafel verschijnen verfijnde bordjes om te delen, in het glas cocktails van mixoloog Ran van Ongevalle. Een zaak met een hoog māas-tu vu-gehalte waar je ook op maandag je hart kunt ophalen.
Leopoldplaats 3, 2000 Antwerpen, cobra-antwerp.com
7. Gasthof Halifax
Getipt door Els Sirejacob
Els Sirejacob is foodstylist, receptontwikkelaar en camperfanaat. Ze schreef al twee camperkookboeken waarin je talloze recepten vindt en tricks om lekker te koken wanneer je onderweg bent met de camper. Ze is ook de chef achter het wekelijkse Weekendrecept in dit magazine.
āHalifax in Deurle is dĆ© plek waar we als gezin naartoe trekken als we iets te vieren hebben. Het is een instituut, waar je terecht kunt voor heerlijke klassiekers: een stevig stuk vlees dat op een houtvuur in het restaurant wordt gegrild of een indrukwekkende schotel fruits de mer. Het barst van de ouderwetse charme: een ideale bestemming voor de liefhebbers van een gesteven tafellaken en klassieke bediening. Ik ga plat voor hun gegrilde kalfszwezerik en kan zelden weerstaan aan de zijdezachte crĆØme brĆ»lĆ©e als dessert.
Emiel Clauslaan 143, 9800 Deinze, gasthofhalifax.be
āBrussels gewest
8. Da Long Yi
Het voorbije decennium hebben de Chinese Hot Potrestaurants van Da Long Yi zich als een lopend vuur verspreid over de wereld. Ondertussen staat de teller op ruim 300 vestigingen, van Los Angeles tot Auckland. Sinds kort is er ook een Da Long Yi in Brussel. In het kitscherige interieur (een soort kruising tussen een Zwitsers chalet en een Chinees restaurant van de eerste generatie) staan tafels waarin potten met smakelijk pruttelende bouillon zijn verwerkt. Je bestelt zoveel ingrediƫnten als je wilt (varkensvlees, yam, bok choy, inktvis, noedels of, voor de dappere eters, ganzendarmen) en gaart die zelf in de bouillon. Gezelligheid troef, al gaat er bij minder ervaren Hot Potkokers al eens een stukje verloren in de bouillon of blijkt het eten onvoldoende gegaard.
Brandhoutkaai 55, 1000 Brussel, dalongyi.be
9. Soif de faim
Het is een van onze favoriete scenarioās: een chef-kok die eerst bij een aantal toprestaurants werkt ā in dit geval Bon Bon, Le Chalet de la ForĆŖt en Villa Emily ā en dan los van de klassieke regels en codes zijn eigen verhaal schrijft. In een kleine, door straatkunstenaar Denis Meyers gepimpte kantine met een vijftiental zitplaatsen en een open keuken, improviseert Antoine Culot als een soloartiest aan het fornuis. Op het menu verschijnt waar Culot zin in heeft, van een klassiek stoofpotje van runderwang over een frisse tonijntartaar tot heerlijk boterige boekweitpannenkoeken.
Charleroise Steenweg 140, 1060 Sint-Gillis, @soif_de_faim
10. La GƩnƩral
La GƩnƩral is een mix van Belgiƫ en Mexico, net als de achtergrond van de eigenares, Amandine Darmstaedter, die jaren kookervaring opdeed in Mexico City voor ze terugkeerde naar Brussel. Ze opende er een no-nonsensecantina waar je evengoed terecht kunt voor een margarita of een glas natuurwijn als voor Mexicaanse gerechten die de clichƩs overstijgen. Op het menu staan zowel pica pica (gedeelde schotels of voorgerechten) als stevige platos, zoals ceviche van zeebrasem nayarit style of polle con molle, een specialiteit op basis van cacao uit Oaxaca.
Generaal Pattonstraat 24, 1050 Elsene, lageneral.be
11. Fight Club
In de jaren 80 was in New York ācrisispizzaā erg populair: pizza die verkocht werd per stuk van 99 cent. Lakhdar Hamina-Lakhdar droomde er al lang van om het concept naar onze hoofdstad te vertalen en is daar met Fight Club glansrijk in geslaagd. In een wat sjofel interieur zie je hoe de pizzaās worden gebakken in de gloeiend hete oven aan het eind van de zaal. Keuzestress is niet aan de orde, er zijn slechts drie opties: margherita, pepperoni of ‘pizza van de weekā. De pizzaās kunnen in hun geheel of per stuk besteld worden en bestek wordt als overbodig beschouwd. De figuurlijke kers op de pizza zijn de vermouths, die worden geserveerd als cocktail of, zoals in Turijn, puur met een ijsblokje en een olijf.
Waterloosesteenweg 50, 1060 Sint-Gillis, @fightclub1060
āWalloniĆ«
12. Chez Firmin
Jimmy Codoloro. De naam behoort niet toe aan de protagonist van een Amerikaanse misdaadfilm, maar aan de chef die de bistronomie nieuw leven inblies in Kasteelbrakel door er Bistro Racine te openen. Met Chez Firmin voegen Codoloro en zijn team een nieuw hoofdstuk toe aan hun verhaal. In een hedendaags interieur met open keuken, waarin een Argentijnse Mibrasagrill te zien is, worden sappige ribbetjes bedruipt, ribstukken geroosterd en zeebrasem op venkelhout gegaard.
Rue de Mont Saint-Pont 56, 1440 Kasteelbrakel, chezfirmin.be
13. Monik
Ook ten zuiden van Brussel kan de Dansaertvlaming met een gerust hart uit eten gaan op maandag. Monik in Terhulpen combineert een fris, zonnig interieur met een al even frisse, zonnige kaart. Start de dag met een cappuccino met havermelk of trakteer jezelf ās middags op een toast met groene asperges of een romige soep van doperwten, spinazie, feta en zaden. Op de drankkaart zijn zowel interessante natuurwijnen als de craft sodaās van het Brusselse Atelier Cuarenta te vinden.
Rue des Combattants 18, 1310 Terhulpen, moniklahulpe.be
14. Chez Liu
Het hoeft niet altijd sterrengastronomie te zijn: in Luik serveert Jianing Liu noedels die verrukkelijk zijn in al hun eenvoud. Haar zaak is in de eerste plaats gericht op afhaalmaaltijden, maar wie tijd heeft kan plaatsnemen aan een van de vijf houten tafels. Liu is een begrip in de Vurige Stede en wie van haar zacht geprijsd, krokant gebakken varkensvlees met zoetzure saus heeft geproefd, begrijpt waarom.
Rue de la RĆ©gence 39, 4000 Luik, chezliu.be
Meer uitzonderlijke eetadressen:
– Recht van het veld: 12 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediĆ«nten oogst
– Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zetten
– Lunchformule, succesformule: 13 topzaken waar je ās middags aan een zachte prijs kunt tafelen
– Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu
– Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel
– Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen
– Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier