Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op ‘horecazondag’ heerlijk kunt tafelen

Mensen uit de sector noemen maandag weleens de ‘horecazondag’. Uit eten gaan is dan geen evidentie. Gelukkig zijn er prima opties voor wie een beetje rondkijkt.

1. Nage

Nage is het mooie kindje van Koen Lenaerts en Niki Van Sant. Lenaerts was lange tijd de kroonprins van de Antwerpse restaurantscene met passages in onder meer Veranda, Schnitzel en DĆ“me, terwijl zij gastvrouw was bij BƚN. Toen de mensen van Bij Lam en Yin (Ć©Ć©n Michelinster) met pensioen gingen, namen Lenaerts en Van Sant het historische pand over. Nage is een casual bistro waar pure producten en natuurlijke wijnen elkaar vinden in een tastingmenu dat de seizoenen en de voorkeuren van de keuken volgt. Gerijpte tarbot op de grill, sardines met lardo, gevulde pastaā€™s en kikkerbilletjes: alles kan hier op tafel verschijnen. In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is het hier heerlijk tafelen van vrijdag tot en met maandag.

Reyndersstraat 17, 2000 Antwerpen, restaurantnage.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Ross

In 2017 openden Glenn Ross en Nicole Schellekens bijna onopvallend hun restaurant in de Hasseltse binnenstad. Het koppel leerde elkaar kennen in de keuken van het Hof van Cleve en werkte later een tijd samen in The Fat Duck in Melbourne. In Rosch, een samenvoegsel van hun namen, bracht chef Ross een expressieve keuken die de gasten uitdaagde en prikkelde. In 2022 scheidden de wegen van Schellekens en Ross zowel professioneel als privĆ©. Rosch werd Ross en de keuken werd nog spannender en gedurfder: de met drop geĆÆnfuseerde boter die bij het brood komt, is een mooi voorbeeld. Een spervuur van smaken en indrukken in een best intiem kader, ook op maandag.

Dorpsstraat 34, 33500 Hasselt, rosshasselt.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Rocco Eats

In de lijst van meest eigenzinnige restaurants aan de Belgische kust zou Rocco Eats zonder twijfel hoog scoren. Eric Maes besloot het leven over een andere boeg te gooien, zijn carriĆØre in het familiebedrijf op te geven en een eigen restaurant te openen. In plaats van een bepaalde keuken of concept te omarmen nam hij zijn persoonlijke passie mee naar de zaak. In de eerste plaats ga je naar Rocco Eats om een van de fantastische pizzaā€™s uit de houtoven te bestellen. Maes kiest volgens voorkeur en seizoenen welke combinaties op de menukaart verschijnen. Daarnaast is er een aanbod vis, vlees en groenten die op de houtskool gegrild worden en volgens het tempo van de keuken op tafel verschijnen. Tel daar een originele drankkaart bij en je maakt, ook op maandagen, graag de omweg naar de Oostendse binnenstad.

Hertstraat 7, 8400 Oostende, rocco-eats.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. Bistro Mariette

Met de naam van de zaak ā€“ Mariette is de naam van zijn moeder ā€“ wil eigenaar en chef Koen Lienard de sfeer van zijn bistro meteen duidelijk maken: het gevoel van thuiskomen, de liefde voor eten uit moeders keuken en de gezelligheid van een overvolle tafel tijdens een familiefeest. Daarom verkiest Lienard gezelschappen van zes of meer personen. Vanaf dat aantal gasten kun je kiezen voor het verrassingsmenu waarbij je tafel volgens de voorkeur van de keuken wordt volgezet en je alles kunt delen. Wie in kleiner gezelschap is, kan zelf kiezen welke kleine, koude, warme en zoete gerechten op tafel belanden om te delen. Bistro Mariette werd in 2023 bekroond met niet minder dan vier radijzen in de Weā€™re Smart Green Guide. Het benadrukt hoe belangrijk groenten en groentebereidingen zijn in de keuken van Koen Lienard.

Weggevoerdenstraat 152, 3012 Wilsele, bistromariette.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

5. Souvenir

Voor Souvenir zich in Gent vestigde, was het al een begrip in de Vlaamse gastronomie. De IJslandse chef Vilhjalmur ā€˜Vilhiā€™ Sigurdarson startte zijn verhaal in 2014 in Ieper. Met focus op de natuur en met aandacht voor de seizoenen bracht hij daar een heel zuivere en pure keuken volgens een menuformule. Zijn vrouw Joke Michiel nam de bediening voor haar rekening en de zaak kreeg al snel naam en faam in de weidse omgeving. In 2018 maakte het koppel de gedurfde keuze om de zaak naar Gent te verhuizen. Daar mochten ze in 2019 een eerste Michelinster ontvangen en een jaar later volgde een Groene Ster, een beloning voor duurzame gastronomie en evenwichtig ondernemen. Een unieke plek waar je ook op maandag welkom bent voor een bijzondere culinaire ervaring.

Brabantdam 134, 9000 Gent, souvenir.gent

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

6. Cobra

Bij Cobra staat de voormalige souschef van The Jane in de keuken. Samen met creatief brein Esfan Eghtessadi, oprichter van modelabel Essentiel, is hij het uithangbord van dit bruisende restaurant. Hier geen gastronomie, wel een hedendaagse bistro met de touch van een topchef. Je ogen uitkijken doe je hier niet enkel door het modebewuste publiek maar ook het eclectische interieur. De verfijnde smeltkroes van design- en kunstobjecten toont de kosmopolitische esthetiek van Eghtessadi. Op tafel verschijnen verfijnde bordjes om te delen, in het glas cocktails van mixoloog Ran van Ongevalle. Een zaak met een hoog mā€™as-tu vu-gehalte waar je ook op maandag je hart kunt ophalen.

Leopoldplaats 3, 2000 Antwerpen, cobra-antwerp.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

7. Gasthof Halifax

Getipt door Els Sirejacob

Els Sirejacob is foodstylist, receptontwikkelaar en camperfanaat. Ze schreef al twee camperkookboeken waarin je talloze recepten vindt en tricks om lekker te koken wanneer je onderweg bent met de camper. Ze is ook de chef achter het wekelijkse Weekendrecept in dit magazine.

ā€˜Halifax in Deurle is dĆ© plek waar we als gezin naartoe trekken als we iets te vieren hebben. Het is een instituut, waar je terecht kunt voor heerlijke klassiekers: een stevig stuk vlees dat op een houtvuur in het restaurant wordt gegrild of een indrukwekkende schotel fruits de mer. Het barst van de ouderwetse charme: een ideale bestemming voor de liefhebbers van een gesteven tafellaken en klassieke bediening.  Ik ga plat voor hun gegrilde kalfszwezerik en kan zelden weerstaan aan de zijdezachte crĆØme brĆ»lĆ©e als dessert.

Emiel Clauslaan 143, 9800 Deinze, gasthofhalifax.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

8. Da Long Yi

Het voorbije decennium hebben de Chinese Hot Potrestaurants van Da Long Yi zich als een lopend vuur verspreid over de wereld. Ondertussen staat de teller op ruim 300 vestigingen, van Los Angeles tot Auckland. Sinds kort is er ook een Da Long Yi in Brussel. In het kitscherige interieur (een soort kruising tussen een Zwitsers chalet en een Chinees restaurant van de eerste generatie) staan tafels waarin potten met smakelijk pruttelende bouillon zijn verwerkt. Je bestelt zoveel ingrediƫnten als je wilt (varkensvlees, yam, bok choy, inktvis, noedels of, voor de dappere eters, ganzendarmen) en gaart die zelf in de bouillon. Gezelligheid troef, al gaat er bij minder ervaren Hot Potkokers al eens een stukje verloren in de bouillon of blijkt het eten onvoldoende gegaard.

Brandhoutkaai 55, 1000 Brussel, dalongyi.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

9. Soif de faim

Het is een van onze favoriete scenarioā€™s: een chef-kok die eerst bij een aantal toprestaurants werkt ā€“ in dit geval Bon Bon, Le Chalet de la ForĆŖt en Villa Emily ā€“ en dan los van de klassieke regels en codes zijn eigen verhaal schrijft. In een kleine, door straatkunstenaar Denis Meyers gepimpte kantine met een vijftiental zitplaatsen en een open keuken, improviseert Antoine Culot als een soloartiest aan het fornuis. Op het menu verschijnt waar Culot zin in heeft, van een klassiek stoofpotje van runderwang over een frisse tonijntartaar tot heerlijk boterige boekweitpannenkoeken.

Charleroise Steenweg 140, 1060 Sint-Gillis, @soif_de_faim

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

10. La GƩnƩral

La GƩnƩral is een mix van Belgiƫ en Mexico, net als de achtergrond van de eigenares, Amandine Darmstaedter, die jaren kookervaring opdeed in Mexico City voor ze terugkeerde naar Brussel. Ze opende er een no-nonsensecantina waar je evengoed terecht kunt voor een margarita of een glas natuurwijn als voor Mexicaanse gerechten die de clichƩs overstijgen. Op het menu staan zowel pica pica (gedeelde schotels of voorgerechten) als stevige platos, zoals ceviche van zeebrasem nayarit style of polle con molle, een specialiteit op basis van cacao uit Oaxaca.

Generaal Pattonstraat 24, 1050 Elsene, lageneral.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

11. Fight Club

In de jaren 80 was in New York ā€˜crisispizzaā€™ erg populair: pizza die verkocht werd per stuk van 99 cent. Lakhdar Hamina-Lakhdar droomde er al lang van om het concept naar onze hoofdstad te vertalen en is daar met Fight Club glansrijk in geslaagd. In een wat sjofel interieur zie je hoe de pizzaā€™s worden gebakken in de gloeiend hete oven aan het eind van de zaal. Keuzestress is niet aan de orde, er zijn slechts drie opties: margherita, pepperoni of ‘pizza van de weekā€™. De pizzaā€™s kunnen in hun geheel of per stuk besteld worden en bestek wordt als overbodig beschouwd. De figuurlijke kers op de pizza zijn de vermouths, die worden geserveerd als cocktail of, zoals in Turijn, puur met een ijsblokje en een olijf.

Waterloosesteenweg 50, 1060 Sint-Gillis, @fightclub1060

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12. Chez Firmin

Jimmy Codoloro. De naam behoort niet toe aan de protagonist van een Amerikaanse misdaadfilm, maar aan de chef die de bistronomie nieuw leven inblies in Kasteelbrakel door er Bistro Racine te openen. Met Chez Firmin voegen Codoloro en zijn team een nieuw hoofdstuk toe aan hun verhaal. In een hedendaags interieur met open keuken, waarin een Argentijnse Mibrasagrill te zien is, worden sappige ribbetjes bedruipt, ribstukken geroosterd en zeebrasem op venkelhout gegaard. 

Rue de Mont Saint-Pont 56, 1440 Kasteelbrakel, chezfirmin.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13. Monik

Ook ten zuiden van Brussel kan de Dansaertvlaming met een gerust hart uit eten gaan op maandag. Monik in Terhulpen combineert een fris, zonnig interieur met een al even frisse, zonnige kaart. Start de dag met een cappuccino met havermelk of trakteer jezelf ā€˜s middags op een toast met groene asperges of een romige soep van doperwten, spinazie, feta en zaden. Op de drankkaart zijn zowel interessante natuurwijnen als de craft sodaā€™s van het Brusselse Atelier Cuarenta te vinden.

Rue des Combattants 18, 1310 Terhulpen, moniklahulpe.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

14. Chez Liu

Het hoeft niet altijd sterrengastronomie te zijn: in Luik serveert Jianing Liu noedels die verrukkelijk zijn in al hun eenvoud. Haar zaak is in de eerste plaats gericht op afhaalmaaltijden, maar wie tijd heeft kan plaatsnemen aan een van de vijf houten tafels. Liu is een begrip in de Vurige Stede en wie van haar zacht geprijsd, krokant gebakken varkensvlees met zoetzure saus heeft geproefd, begrijpt waarom.

Rue de la RĆ©gence 39, 4000 Luik, chezliu.be

Meer uitzonderlijke eetadressen:
Recht van het veld: 12 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediĆ«nten oogstĀ 
Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zettenĀ 
Lunchformule, succesformule: 13 topzaken waar je ā€™s middags aan een zachte prijs kunt tafelen
Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu
Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel
Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen
Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content