Marseille: nieuwe architectonische hotspot?
Nieuwe musea en hypermoderne gebouwen: Marseille kreeg een ingrijpende opknapbeurt waardoor de stad op het gebied van architectuur een voorbeeld werd. Een nieuw stadsgezicht om te ontdekken… onder de zon!
Er is blauwe lucht, zon en zee… Laten we er geen doekjes om winden: Marseille trekt ons ook aan vanwege zijn dolce vita! We houden van zijn typische mediterrane oude wijken met hun rechte steegjes en natuurlijk ook van zijn Vieux Port (Oude haven), een levendige buurt met een authentieke zuiderse sfeer. Maar eenmaal deze typische bezienswaardigheden voorbij, ontdek je tot je verwondering het nieuwe gezicht dat de tweede stad van Frankrijk vanaf nu laat zien. Marseille heeft een grote verandering ondergaan in het kader van zijn verkiezing tot culturele hoofdstad van Europa in 2013 en heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om zich in een eigentijds architectonisch jasje te steken. En raadt eens? Dit jasje staat de stad goed! De 10 miljoen bezoekers die de stad in 2013 bezochten, zijn daarvan het beste bewijs! Ga samen met Weekendesk zelf de hotspots van Marseille bekijken.
Opvallend gebouw
Trekpleister van de gedaanteverwisseling van de stad: het MuCEM, het museum van Europese en mediterrane beschavingen. Dit maakt ondertussen deel uit van de 50 drukst bezocht musea ter wereld. Het gebouw is een ontwerp van Rudy Ricciotti en drijft bij de ingang van de Vieux Port op herwonnen grond. Het is verbonden met het historische Fort Saint-Jean door middel van een loopbrug die symbool staat voor de versmelting tussen oud en nieuw maar ook tussen de culturen van het Middellandse Zeegebied. Nog een andere nieuwigheid van het concept: het MuCEM ligt verspreid over drie verschillende locaties met een totaaloppervlak van zo’n 45.000 m2 die aan de mooiste artistieke kunstvormen van deze streek gewijd is.
Om kunst en romantiek te verenigen, verwelkomt het Best Western Hôtel du MuCEM (vlakbij het museum) verliefde koppels met een lovebox en een halve fles champagne.
Renovatie XXL
In feite is Marseille al 20 jaar bezig met deze gedaanteverwisseling in het kader van een enorm stadsrenovatieproject onder de naam ‘Euroméditerranée’. Er werd een gigantisch winkelcentrum, de Terrasses du port, uit de grond gestampt. Verschillende wijken werden opgeknapt zoals die rond het station Saint-Charles en de rue de la République, een grote boulevard die nog een beetje op zoek is naar zijn eigen identiteit. Men kijkt zelfs reikhalzend uit naar de bouw van een ecologische wijk die in 2030 klaar moet zijn!
Grote architecten
Een reeks nieuwe gebouwen die door grote namen in de architectuur ontworpen zijn, bepalen het nieuwe gezicht van Marseille, met onder andere de CMA-CGM-toren, een ontwerp van Zaha Hadid, en de Quais d’Arenc van Jean Nouvel. Hieruit spreekt het verlangen naar modernisering van de stad die altijd bezoekers aantrok die eerder vertrouwd waren met oude stenen en het klassieke beeld van zepen, krekels en gevernist aardewerk!
Terug naar de haven
In de pittoreske buurten zoals de Cours Julien of de fameuze Panier is het hippe en kunstzinnige sfeertje bewaard gebleven ondanks enkele ingrijpende veranderingen die zelfs hier plaatsgevonden hebben. Kunstateliers, conceptstores en schattige boetiekjes worden zowel door bewoners als toeristen gewaardeerd! Wat lager gelegen vormen de oude dokken, met hun opslagruimtes uit de 19de eeuw, een ‘nieuwe verbinding’ met de Vieux Port, de plek waar je altijd weer terugkeert!