Geluk tanken in de natuur
Mensen zijn al eeuwen op zoek naar de ultieme geluksfactor. En al blijft die uiteindelijk ongrijpbaar, intussen weten we wel dat de natuur bijdraagt aan ons gevoel van tevredenheid. Ook de waterweelde in Oostenrijk – van warme meren tot klaterende watervallen – kan ons blijer en evenwichtiger maken.
Als landschappen zich van hun lieflijkste kant tonen en je zintuigen net iets anders prikkelen dan je gewoon bent, heeft de natuur een positieve uitwerking op je geluksgevoel. Precies daarin zit het geheim van Oostenrijk: de afwisseling van bergen, bossen en groene heuvels vormt een prachtig decor, waarin water in allerlei vormen voor verwondering zorgt. Hoe zit die weldadige werking van de natuur nu precies in elkaar? En hoe kun je daar tijdens een vakantie in Oostenrijk zoveel mogelijk uit halen?
1. Verstrooiing
Kleurrijke bergweiden vol geurige bloemen, kale rotspieken met een kroon van pluizige wolken, kabbelende beken… De tintelende variatie van zachte zintuigelijke indrukken doet je mentale vermoeidheid haast ongemerkt wegsmelten. Hoe komt dat? Allereerst heeft onze geest in rust spontaan de neiging om rustig rond te zwerven. Wanneer daar nog aangename natuurprikkels bij komen, reageren we instinctief: door de evolutie heeft ons brein zich namelijk gespecialiseerd in de omgang met planten, oneffen terrein en waterlopen. Als we dus veel tijd in de natuur doorbrengen, ervaren we nog steeds dat ‘oergevoel’, zelfs als leven we voor de rest in een jungle van beton, verkeersdrukte en digitale media.
* Tip: Vooral de afwisseling van zintuiglijke prikkels werkt goed. Je kunt de variatie van landschappen en water in Oostenrijk dus in je voordeel gebruiken. Waad eens op blote voeten door een frisse bergbeek en zwem een paar uur later in een warm meer. Luister naar ruisende watervallen, kijk naar de kolkende massa en voel de druppeltjes op je gezicht landen. Hoor tijdens het relaxen aan dat zwemmeer hoe het water zachtjes tegen de steiger klotst. En voel even later de wiegende deining, als je op een luchtmatras op datzelfde water dobbert. p>
2. Boost voor je immuunsysteem
Misschien ken je het Japanse bosbad ‘shinrin-yoku’ intussen. Tijdens een mindful wandeling probeer je daarbij het bos zo bewust mogelijk met al je zintuigen te ervaren: mos voelen en ruiken, boomschors bekijken en betasten, luisteren naar ritselende bladeren en vogels, verschillende geuren onderscheiden… Zo’n bosbad is niet alleen goed voor je gemoed, maar ook voor je lichaam. Natuurprikkels doen immers je bloeddruk en hoeveelheid stresshormonen dalen. Bovendien, ontdekten Japanse wetenschappers, versterken aromatische plantenstoffen je immuunsysteem. De natuur werkt dus letterlijk genezend.
* Tip: Oostenrijk is een water- én bosrijk land. Tijdens je tochten kom je dus heerlijke combinaties tegen: meren omringd door wouden, bosrijke berggebieden met klaterende beken of indrukwekkende watervallen tussen de bomen. p>
3. Waterkuur
Naast talloze frisse bergbronnen telt Oostenrijk ook tientallen warmwaterbronnen (‘Thermalquellen’). Dit warme water bevat vaak interessante mineralen en sporenelementen (calcium, magnesium, zwavel, jodium, selenium), waardoor het al eeuwen voor gezondheidskuren wordt gebruikt (o.m. bij reuma, gewrichts- en huidklachten). In heel Oostenrijk zijn er vandaag zo’n veertig thermencomplexen waar je de heilzame werking van dit water kunt ervaren. ‘Thermen’ is hierbij een beschermd begrip: het zijn kuur- of spacomplexen die een eigen bron hebben met warm water van minstens 20°C.
* Tip: Gezondheidskuren met heilzaam water zijn zo ingeburgerd in Oostenrijk dat je er ook een uitstekend en betaalbaar wellnessaanbod zonder geneeskrachtig water vindt. Want natuurlijk is ook bubbelen in ‘gewoon’ warm water zalig ontspannend. p>
4. Magische plekken
Van oudsher worden aan bepaalde plaatsen in de natuur magische of mythische krachten toegeschreven. Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen, meestal staat er een uniek natuurfenomeen centraal: een machtige boom, een fascinerend uitzicht, een verbluffende rots, een wonderlijke bron of een bijzondere combinatie van landschappelijke details. Als je de tijd neemt om even op zo’n plaats te blijven en alles bewust in je op te nemen, zul je je lichamelijk verkwikt en geestelijk opgeladen voelen.
* Tip: In heel wat streken in Oostenrijk wijzen toeristische diensten je de weg naar dit soort plekken onder de noemer ‘Glücksplätze’ of ‘Kraftorte’. Daar zitten veel plaatsen aan het water bij: fenomenale zichten op een meer met een achterliggende berg, fascinerend groene overstromingsvlakten naast een brede rivier, azuurblauwe bergmeren, of de hoogste watervallen van Oostenrijk, de Krimmlerwatervallen in het Salzburgerland. p>
5. Mentale afstand
Een landschap en activiteiten die verschillen van je dagelijkse omgeving maken dat je gemakkelijk afstand kunt nemen van stress en sleur. Dat is ook één van de gedachten achter het Oostenrijkse concept ‘Sommerfrische’: het stadsgewoel achterlaten om in de zomer verkoeling én zorgeloosheid op het platteland of aan een meer te vinden.
Als buitenlandse toerist heb je in Oostenrijk een dubbel voordeel: de natuur aan een waterval of een mooi meer is voor jou nog minder alledaags dan voor locals die in de zomermaanden elk weekend van hun ‘Sommerfrische’ genieten. Mentaal afstand nemen lukt tijdens je vakantie in Oostenrijk dus echt moeiteloos.
* Tip: Als je daarbij iets onderneemt wat je zelden doet, verhoog je nog de kans op onvergetelijke herinneringen: een waterfiets huren, picknicken aan een zwemstrand of rivier, gaan vissen en je zelf gevangen zoetwatervis klaarmaken… p>
Meer info op austria.info p>
Lees ook : De kracht van een actieve vakantie p>
Jammer genoeg blijft de coronacrisis onze vakantieplannen beïnvloeden. Informeer je steeds over de geldende maatregelen voor je vertrek.