Herwig Van Hove

Eenvoudige, lekkere wijnen, die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het om de veertien dagen over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: nieuwkomers in de rekken.

Het is allang geen nieuws meer: bordeauxwijn is duur geworden en de grote sleuren de kleintjes mee in de opwaartse spiraal. Wie denkt dat de markt zichzelf wel zal corrigeren, komt bedrogen uit: bordeaux verkoopt uitstekend, zelfs bij deze hoge prijzen. In het jaar 1997 steeg het exportvolume met 22 procent tot 2,4 miljoen hectoliter; de prijs steeg in die periode wel met 41 procent. Blijkbaar wil iedereen bordeaux en is men ook bereid ervoor te betalen.

Maar ‘iedereen’ is niet gelijk: hoewel de stijging van het exportvolume meer uitgesproken was buiten de Europese Unie (+45 procent) dan intern (+14 procent), blijft nog altijd 70 procent van de uitgevoerde bordeaux binnen de Europese grenzen. De waarde die er tegenover staat is echter even groot buiten als binnen Europa. Dat betekent dus dat men buiten Europa veel duurder koopt. Om een idee te geven: België koopt bordeaux voor gemiddeld 160 fr. per liter, Nederland voor 109 fr., terwijl men in Taiwan gemiddeld 368 fr. per liter neertelt en in Hongkong 300 fr.

Aan de basis van dit (duurbetaalde) succes liggen: de betere oogstjaren 1996 en 1995, het beëindigen van de anti-nucleaire boycot, de stevige VS-dollar en, last but not least, de zogenaamde french paradox, waarbij zou aangetoond zijn dat een matige wijnconsumptie een zekere meer-gezondheid meebrengt.

Traditionele bordeauxlanden als Duitsland, Engeland en België zijn echter niet bereid de hoge Aziatische prijzen te betalen, en gaan dus elders op zoek. Onlangs kwam Delhaize met Italiaanse wijnen van Ruffino; GB zoekt het in Australië en presenteert ook hoge kwaliteit uit Duitsland.

Deze Duitse wijn is niet zomaar een gewone wijn, maar een Riesling KabinettTrocken 1997 van Weingut Von Buhl. Buhl is een van de drie wereldwijd vermaarde B’s uit de Mittelhaardt, het beste gebied uit de noordelijke Pfalz. De andere B’s zijn: Bessermann en Bürklin-Wolf. Kabinett is de eerste trap van de Duitse kwaliteitsklassen en mag daarom niet gechaptaliseerd worden. Het is dus een volkomen droge rieslingwijn met een matig alcoholgehalte van 10,8 volumeprocent. In het glas komt een lichtparelende bleekgroene wijn met een uitgesproken elegante rieslingneus en een druivige smaak van volkomen evenwicht, mooi gedragen door fris zuur. (GB 299 fr.).

De Australische trouvailles van GB zijn twee “geblende” wijnen: een witte en een rode onder de merknaam Willowglenn van het wijnhuis De Bortoli in South Eastern Australia.

Sémillon-chardonnay 1997

Een gele nuance van rijp en een door sémillon verzachte rokerige houtneus van chardonnay. Ook na walsen blijft de neus ‘beschaafd’. Tegelijk fris en tropisch. De smaak is stevig rond en ook elegant fris, mooi door hout gedragen en goed gevuld. Zal goed passen bij gerookte zalm. (GB 189 fr.)

Shiraz-cabernet 1997

Heel matige kleurconcentratie en een gemengde neus van kruidigheid (syrah) en groene peper (cabernet). Fruitige smaak met ook wat elementen van terroir. Eenvoudige instapwijn. (GB 189 fr.)

Delhaize komt met drie Italiaanse nieuwigheden. Over de Pinot Grigio van Alto Adige die op de foto staat, moeten we het niet meer hebben: hij was onmiddellijk uitverkocht.

Rosso di Montepulciano 1996 van Ruffino

Flinke kleurconcentratie als gevolg van rijpheid, en een neus in het amandelregister met hout en diepte, vooral na walsen. Ronde aangename en toch mooi gestructureerde smaak. We proeven hier de ’96 – de ’97 komt eraan en moet, als hij aan het millesime beantwoordt, ongetwijfeld nog veel beter zijn. (Delhaize 281 fr.)

Sangiovese di Toscana 1996, “Indicazione Geografica Tipica”,

De benaming Indicazione Geografica Tipica is wat in Frankrijk zou overeenkomen met Vin de Pays, een terugval-appellation die gecreëerd werd toen het kerngebied van Chianti Classico opnieuw en veel strenger werd afgebakend voor de garantita-status van de appellation. In het glas komt een goede kleur en een zachte rijpe neus met zelfs wat gezond oud hout. Een ruime rijke smaak met smakelijkheid die alleen rijpheid kan brengen. Beter dan vele Chianti’s. Koel drinken. (Delhaize 265 fr.)

Volgende aflevering in Weekend Knack van 29 juli:

witte bordeaux en Entre-Deux-Mers.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content