Kip met morieljes en gele wijn
Kunnen we ontsnappen aan de seizoenen? Soms wel. Gedroogde morieljes bijvoorbeeld hebben twee grote voordelen: geen risico op giftigheid en geen vervelend schoonmaakwerk. En dan is er nog een reden om deze lentezwam ook buiten het voorjaar te gebruiken: hij is gewoon lekker, bijvoorbeeld in dit smakelijke gerecht: kip met morieljes en gele wijn.
Voor 4 personen
- 1 kip van goede kwaliteit (type Coq des Prés)
- 40 g gedroogde morieljes
- 5 sjalotten
- 3 hele teentjes knoflook
- 1 el bloem
- 30 cl gele wijn uit de Jura
- 20 cl kippenbouillon
- 1 kruidentuiltje
- 30 cl vloeibare room
- 50 g boter
- olie
- peper en zout
Bereiding
- Vraag aan de slager om de kip in 8 stukken te snijden.
- Laat de morieljes 10 minuten weken in een kom met warm water. Giet het water na 5 minuten weg. Laat opnieuw gedurende 5 minuten weken in warm water.
- Pel en snipper de sjalotjes fijn. Pel de knoflook.
- Bak de kip in een mengsel van boter en olijfolie in een braadpan. Voeg zodra de kip mooi bruin is de sjalotten, de morieljes en de knoflook toe. Meng met een lepel. Haal de kip er na enkele minuten uit en verwijder zoveel mogelijk het vel (voor zover mogelijk ook het vel van de vleugels).
- Doe de kip weer in de braadpan. Voeg de bloem, gele wijn en kippenbouillon toe.
- Doe dan de knoflook en het kruidentuiltje erbij en laat gedurende 45 minuten garen op laag vuur (zonder deksel).
- Voeg na 45 minuten de vloeibare room toe en laat weer 15 minuten garen (of iets langer als je wilt dat de huid volledig loskomt). Proef, breng de kip met morieljes zo nodig op smaak met peper en zout.
Tip: blijft er nog wat over? Warm het de volgende dag op en serveer de kip met morieljes met verse tagliatelle.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier