Jean-Luc Dehaene of Coca-Cola ?
Ben een beetje geschrokken toen ik in de krant las dat één op vier van de Leuvense studenten lijdt aan een psychische stoornis. Eén op tien studenten zou baat hebben bij gespecialiseerde hulp, maar slechts 3 procent doet een beroep op begeleiding, zeggen deskundigen. Er is weinig reden om aan te nemen dat dat elders anders zou zijn. De groep studenten die het psychisch moeilijk heeft, blijkt te groeien sinds het begin van de jaren tachtig. De jongste vijf jaar is het aantal dat hulp zoekt meer dan verdubbeld. De oorzaken ? In de studietijd al is het competitieve belangrijker geworden dan vroeger, ook minderbegaafde studenten wagen nu hun kans en hebben het moeilijker dan gemiddeld. Zo zeggen deskundigen.
Het maandblad Teek, dat zich op jonge mensen richt, publiceert in zijn oktobernummer de resultaten van een kleine enquête. Het onderzoeksbureau Censydiam legde op zomerfestivals aan een representatief staal van 311 jongeren tussen 16 en 22 een lijst meerkeuzevragen voor. Ze mochten zichzelf onderbrengen in vier categorieën : alternatievelingen, rebellen, klassieken of materialisten.
Een aantal merkwaardige antwoorden stellen de alarmkreet vanuit de Leuvense universiteit toch in een ander daglicht. Zou het kunnen dat de malaise dieper zit dan men daar denkt ?
Als het over het bestuur van het land gaat, zegt 61 procent ervan overtuigd te zijn dat je als individu niks te vertellen hebt. Slechts 14 procent is er gerust in en vindt dat de regering het er niet slecht vanaf brengt. Op de vraag wie hier best zou besturen, antwoordt slechts 4 procent vader Marchal en 61 procent De Schalkse Ruiters, 28 procent vindt Jan Publiek Van Rompaey wel geschikt, dat zijn dan vooral de klassieken. Bij de volgende verkiezingen beweert 81 procent absoluut niet voor het Vlaams Blok te zullen stemmen.
Wie veel macht heeft, wordt door 41 procent omschreven als ?mensen die achter de schermen beslissen? en slechts door 27 procent als ?personen met gezag?. Als de jongeren gevraagd wordt welke beleidsbeslissing ze zouden nemen als ze dat mochten, zou slechts 10 procent de Witte Partijen aan de macht helpen, 33 procent zou migranten stemrecht geven, en 33 procent zou softdrugs legaliseren. Het meest geloofwaardig vindt 69 procent Stijn Coninx, Coca-Cola scoort met 12 procent nog beter dan Jean-Luc Dehaene met 11 procent.
Uit deze Teek-Censydiam-enquête blijkt dat jongeren weinig vertrouwen hebben in de politiek en in klassieke gezagsfiguren. Nog minder in moralisten genre Paul Marchal ; de Witte Beweging zien ze niet echt als alternatief. Als vondeling zouden ze liefst opgenomen worden in een gezin met veel kinderen (42 procent) of door iemand met uitzonderlijke talenten (40 procent). Ze zijn op zoek naar nestwarmte, naar voorbeelden, naar ethiek. Vertrouwen in de toekomst hebben ze allerminst. Wie de lotto wint, gaat vooral sparen (42 procent). En denkend aan morgen, zegt 34 procent dat ze liefst kind willen blijven, jongens nog meer dan meisjes.
Politici die graag toeteren over welvarend Vlaanderen, het Hollandse Poldermodel is zelfs al gerecupereerd, zien misschien toch wel iets belangrijks over het hoofd. Wie een beetje toekomstvisie heeft, kan niet anders dan zich verdiepen in die enkele indicatoren die zeggen dat jonge mensen in dit land niet zo goed in hun vel zitten. Misschien zou het hen ook moeten verontrusten dat een eerste minister in de ogen van jonge mensen niet eens de minieme geloofwaardigheid van een frisdrankmerk evenaart.
Tessa Vermeiren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier