HANDEN UIT DE MOUWEN
Volgens recente cijfers van de Koning Boudewijnstichting verrichten meer dan 1,8 miljoen Belgen vrijwilligerswerk, zowel in organisaties als erbuiten. Hoog tijd dus om enkele weldoeners voor het licht te halen.
Sophie Vanonckelen (32)
Wie : ging in september via Facebook op zoek naar vrijwilligers om het zwerfvuil in de Gentse wijk Brugse Poort – Rooigem aan te pakken.
“Veel mensen ergeren zich aan zwerfvuil in onze wijk. Dat is ook een probleem, net als het sluikstorten. Maar zet je ergernis dan om in daden. Wanneer we met ons groepje opruimen, inspireren we anderen ook om de buurt mee netjes te houden. Zien opruimen, doet opruimen.”
Info : www.facebook.com/groups/BrugsePoort.Rooigem
Yasmien Naciri (23)
Wie : richtte eind 2012 Amana Trust op, een vzw die zich inzet voor daklozen in Antwerpen en Brussel en ook actief is in Marokko, van educatieve projecten voor (wees)kinderen tot de ondersteuning van afgelegen dorpen.
“In het prille begin vroeg ik mijn eigen vrienden wekelijks om 1 euro voor armoede-projecten. Ook nu is het uitgangspunt nog altijd
dat elk bedrag telt, hoe
klein het ook is.”
Info : www.amanatrust.be
Nele Moris (34)
Wie : startte eind 2014 samen met Katrien Grauwels In de Buurt, zowel een geefwinkel en een voedselbedelingsproject voor mensen met financiële moeilijkheden als een buurthuis. Vijftig vrijwilligers doen mee.
“Aan de schoolpoort van de kinderen merkten we dat ook in Mortsel veel gezinnen en alleenstaanden de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Zeggen dat ik het als werkende mama al druk genoeg heb, zou ik niet kunnen. Vergeleken met de situatie waarin een minderbedeeld gezin of iemand zonder papieren zich bevindt, stellen mijn zorgen niets voor.”
Info : www.facebook.com/indebuurtmortsel
Frederik Matthijs (40)
Wie : voorzitter van de vzw Uilenspel, waarbij een 150 vrijwilligers wekelijks een kind uit een kansarm gezin bezoeken en hun Nederlands en rekenen bijschaven. De vzw is sinds 2009 actief in verscheidene Gentse wijken.
“Onze vrijwilligers bezoeken altijd gezinnen in hun eigen buurt. Daar begeleiden ze niet alleen het kind, maar ook de ouders bij de schoolse context, en dat vaak gedurende jaren. Mettertijd ontstaat een vertrouwensband en tonen we het gezin de weg naar buurtactiviteiten en dienstverlening. Zowel onze vrijwilligers als die families leren ook elkaars leefwereld kennen. Aan interesse is geen gebrek : de laatste maanden stromen de vrijwilligers toe.”
Info : uilenspel.be
Pieter Marx (43)
Wie : initiatiefnemer van de Stadsboerderij, een duurzame en coöperatieve boerderij in Wilrijk die boeren, vrijwilligers en consumenten samenbrengt.
“Voor mij is de Stadsboerderij een model van de toekomst : een duurzame onderneming die de behoeften van de mens en onze planeet centraal stelt en waarde creëert voor alle betrokkenen. Gezondere producten voor de consument, maar ook een correcte vergoeding van mensen en middelen. Financieel gewin of idealisme zeggen onze aandeelhouders weinig : een smakelijk groentepakket is ons sterkste argument.”
Info : stadsboerderijantwerpen.be
Jamila Channouf (35)
Wie : aanvoerster van de Gentse Lente, die met sociaal-artistieke projecten een nieuwe kijk op diversiteit aanmoedigt. Zo organiseerde ze op 11 juli, de Vlaamse feestdag, een Flamingrantendag en, na de aanslag op Charlie Hebdo, een mars voor verdraagzaamheid. In 2013 overtuigde ze het Gentse stadsbestuur om de woorden allochtoon en autochtoon te laten vallen.
“Ik ben geen activiste. Ik ben wel gehecht aan solidariteit en dialoog. Toen de anti- islambeweging Pegida door Gent trok, ging ik met de betogers praten, en als tiener in Borgerhout heb ik nooit iemand gemeden omdat hij voor het Vlaams Blok had gestemd. Dan gaan we allemaal naast elkaar leven, verzuurd in ons grote gelijk.”
Info : www.facebook.com/groups/DeGentseLente
Dirk Vervoort (52)
Wie : reist deze maand door Vlaanderen met de theatervoorstelling De Gemakkelijke Stoel, waarin muzikant Jan De Smet en auteur Erik Vlaminck het woord geven aan mensen in armoede.
“Niemand pakt graag uit met armoede. Als voormalig buschauffeur worstel ik al jaren met invaliditeit en medische kosten, ik ken dus goed de schaamte en de frustratie van het arm zijn. Als voorzitter van de Welzijnsschakel Mortsel weet ik ook hoe afwijzend en ongeïnteresseerd mensen vaak reageren op sensibiliseringsacties. Theater maakt het thema wel bespreekbaar.”
Info : www.welzijnszorg.be
Door Wim Denolf
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier