Boeken
Dixon Long neemt ons mee naar de lekkerste markten uit de Provence. Hij kuiert tussen kraampjes vol olijven, kruiden, fruit en groenten. Het boek is opgedragen aan alle hard werkende boeren en verkopers uit de Provence en de auteur spreekt de wens uit dat de taferelen, de geuren en kleuren nooit zullen veranderen. Naast marktomschrijvingen uit steden als Saint-Rémy, Cadenet, Aix-en-Provence, Bonnieux, Apt en L’Isle-sur-la Sorgue, vindt men in Markten in de Provence streekrecepten en uitleg over typische producten. (De Lantaarn, 798 fr.) PvD
Wil je je partner die uitgeput thuis komt na een lange werkdag, verleiden? Probeer een kussnoepje, snoepgoed bereid uit verse lavendelbloemen (voor romantiek), een ei en wat poedersuiker (voor energie), gemalen nootmuskaat (voor prikkeling) en enkele tientallen fijngestampte kersenpitten. Het eeuwenoude recept komt uit Kent, maar Philippa Waring geeft geen garantie dat het afrodisiacum uw seksleven daadwerkelijk zal verbeteren. Het liefdesmiddel maakt duidelijk hoe ver en breed ze de toepassingen van lavendel zocht. Haar boek, Lavendel – De natuurlijke weg naar ontspanning en gezondheid, leert lavendel telen, diept de geschiedenis ervan op en strooit vooral tips om het kruid aan te wenden in de keuken, bij kwalen en tegen stress. Je kan lavendel overigens niet alleen als badolie, maar ook als zeep gebruiken. (Element, 490 fr.) LDD
Trek in een Maaike-in-’t-schapraaike? De welluidende naam verwijst naar een oude Hollandse likeur. Hoed je echter voor de schalkse echo. De benaming stamt van een dienstmeisje dat betrapt werd toen ze in de provisiekast graaide. De dubbelzinnige nagalm hoeven we allicht niet te verklaren. De uitleg typeert Dranken van A tot Z, een soms schelms, soms bitter ernstig woordenboek voor levensgenieters. De Nederlandse wijnconnaisseur Robert Leenaerts sprokkelde zowel oude, haast vergeten, als sprankelend nieuwe etiketten. Shooters ontbreken dus niet: de lilliput kogelflesjes met likeur op basis van rum en allerhande smaakstofen als kokos en ananas. Schud het flesje, klop het op de tafel en drink het in één teug leeg. Erger dan een Sneeuwwitje (bier met Seven UP) kan het niet zijn. (Kosmos/Z&K, 495 fr.) LDD
De Petit Larousse de la cuisine is een compact naslagwerkje met niet minder dan 1800 recepten. Je vindt er de grote klassiekers uit de familiale keuken in, zoals ajuinsoep of kalfsblanquette, maar ook vreemde gerechten, zoals gaspacho of tiramisu, die bij ons stilaan zijn ingeburgerd. Ook de basisbereidingen, zoals fonds, fumets, marinades en sausen zijn niet vergeten. Merkwaardig genoeg presenteert men hersenen en andere abats alsof er nog nooit van dolle koeien sprake is geweest. (Larousse, 718 fr.)
De vegetariërs rukken op, maar toch zijn er nog velen die op tijd en stond zin hebben in een lekker stuk vlees. Voor beschaafde carnivoren is Vleeseters, dat verscheen in de reeks Koken zonder grenzen, een gedroomd kookboek, met smakelijke recepten uit een veertigtal landen. Van Duitse ham met boterknoedels en witte kool, over Nederlandse gehaktballetjes, tot een buitengewoon aantrekkelijke met couscous gevulde lamsschouder uit Marokko of een Tunesische geitenragout met venkel en erwtjes. (Time-Life, 998 fr.)
De hapjes die Arnold Hanbuckers serveert in zijn goed verstopte Auberge De Herborist ergens in de velden buiten Brugge, zijn zó mooi dat je er bijna niet durft van eten. Maar toch wil deze culinaire zenmeester dat je zijn kunstzinnige mondvermaakjes tot de laatste kruimel opeet, ook de sierlijke pompoensprietjes, de pluisjes gele morgenster of het krokante kuifje van rode poon waarmee hij een bolletje broccolipuree versiert dat op zijn beurt een eierdopje met watermeloen bedekt. Voor wie zich thuis aan deze succulente bravourestukjes wil wagen, is er nu Exquise Hapjes, een mooi kookboek met weinig gezever en zestig heldere recepten. In de marge verneem je nog allerlei interessante weetjes over zeldzame kruiden. (Lannoo, 1495 fr.)
Er is stilaan een gids nodig om je weg te vinden in de hoeveelheid gidsen die je beloven de charmantste, de leukste of de mooiste hotels uit een regio voor te stellen. Ze zien er allemaal om te verleidelijkst uit, maar ze wekken ook altijd enig wantrouwen. Volgens welk criterium werden ze samengesteld? Moesten de hoteliers er voor betalen? Daar heb je meestal het raden naar. Bijzondere Hotels in Nederland en Vlaanderen samengesteld door Dorine Scherpel oogt in alle geval vertrouwenwekkend, en de gepresenteerde selectie – 106 Nederlandse en 37 Vlaamse hotels – geeft je zin om eropuit te trekken. Deze editie 98/99 bevat, in vergelijking met de vorige, 55 nieuwe adressen. (Timpaan/Epo, 625 fr.)
Andrew Weil is de Amerikaanse arts die zich de afgelopen jaren profileerde als dè gezondheids- en anti-kankergoeroe. Maar gelukkig een goeroe van de nuchtere soort en een man wiens boeken over voldoende wetenschappelijke referenties beschikken. Zijn jongste boek Optimaal gezond in 8 weken is een zeer praktische samenvatting van Weils opvattingen. Weil combineert traditionele westerse geneeskunde met de holistische benadering van de oosterse geneeskunde en benadrukt sterk de zelfgenezende kracht van ons lichaam. Zijn 8-wekenprogramma zet geïnteresseerden week na week op weg naar een gezondere levenswijze. Weil pakt daarbij het voedingspatroon aan, geeft uitleg voor de samenstelling van een anti-oxidantencocktail (vitamines en tonica) en raadt regelmatige wandelingen en ademhalingsoefeningen aan. Een boeiend boek en zelfs wie het programma niet strikt volgt, kan er genoeg ideeën uithalen om zich stukken beter te voelen. (Het Spectrum, 595 fr.) TM
Het Beste uit Oosterse Keukens is een prettig uitgevoerd kookboek met verzorgde plaatjes en gedegen informatie. In het boek brengt de in Sumatra geboren en in Londen woonachtige Sri Owen de keukens van veertien Aziatische landen bijeen. Informatie over de culinaire eigenheid van deze landen, hun ingrediënten en specifieke keukentechnieken worden opgevolgd door recepten (zo’n 120 in totaal) van traditionele bereidingen. Een boek voor liefhebbers van een Thaise Kaeng kiow wan kai of een Birmaanse Kyetha hin. (Culinaire Boekerij, 995 fr.) PvD
Rick Stein, eigenaar en chef-kok van het Seafood Restaurant zou de beste viskok van Engeland zijn. Hij is bij het grote publiek bekend door zijn gewaardeerde kookprogramma’s op de BBC en het succesvolle kookboek De Smaak van de Zee (winnaar van de “Good Food Award for Cookery Book of the Year”). Nieuwe Smaken van de Zee is de opvolger. In dit kookboek, met slechts enkele foto’s, zijn de recepten duidelijk omschreven. Het repertoire is internationaal en springt van een Mediterrane Vissoep naar een Marokkaanse vistagine. Aanbevolen voor avontuurlijk ingestelde fishlovers. (BZZTôH, 690 fr.) PvD
ONDER REDACTIE VAN POL MOYAERT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier