De ontwerpwedstrijd Deadline24 werd in het leven geroepen door Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet en Enter vzw. Zij wouden jonge ontwerpers aanmoedigen om een vernieuwend ontwerp te ontwikkelen dat het Universal Design gehalte van het station Antwerpen Centraal of zijn omgeving zou verhogen.

Concreet betekent dit dat ze een mooi, gebruiksvriendelijk en toegankelijk ontwerp moesten creëren waarin de dagelijkse dingen en gebouwen perfect geïntegreerd zijn. Het gaat dus veel verder dan enkel aandacht te besteden aan personen met een handicap, ouderen en ouders met een kinderwagen. Iedere gebruiker moet centraal staan.
"Om een comfortabele leefomgeving voor iedereen te creëren, hebben we nood aan architecten en ontwerpers die een mensvriendelijk ontwerp vooropstellen", aldus de minister.

In totaal namen 24 teams deel bestaande uit studenten architectuur en design, die 24 uur de tijd kregen om een mooi, gebruiksvriendelijk en toegankelijk ontwerp te creëren. Ze begonnen ter plekke - in Antwerpen Centraal - te werken en kregen hulp van internationale gastsprekers en ervaringsdeskundigen die hun ideeën op scherp stelden.

Een 11-koppige jury met nationale en internationale faam, onder voorzitterschap van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen, koos na grondige deliberatie de twee winnende ontwerpen.

In de categorie ruimte en architectuur maakten een pakket ontwerpvoorstellen die resulteerden in een meer logische toegang tot het stationsgebouw en een aangename relatie tussen ondergrondse fietsparking en het bovenliggend Astridplein indruk op de jury.

In het onderdeel productdesign was het winnende ontwerp een intelligent ticket waarbij je zelf als treinreiziger je eigen profiel en noden kan bepalen. Lize Gielkens en Pieter-Jan Kosten (ruimte en architectuur) en Jan De Rycke, Alexander Vercruysse en Jeroen Meybosch (productdesign) ontvingen hiervoor hun prijs uit handen van minister van Gelijke Kansen Pascal Smet. Binnenkort vertrekken zij naar Boston op studiereis om nog meer doordrongen te worden van Universal Design. (RDM)

De ontwerpwedstrijd Deadline24 werd in het leven geroepen door Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet en Enter vzw. Zij wouden jonge ontwerpers aanmoedigen om een vernieuwend ontwerp te ontwikkelen dat het Universal Design gehalte van het station Antwerpen Centraal of zijn omgeving zou verhogen. Concreet betekent dit dat ze een mooi, gebruiksvriendelijk en toegankelijk ontwerp moesten creëren waarin de dagelijkse dingen en gebouwen perfect geïntegreerd zijn. Het gaat dus veel verder dan enkel aandacht te besteden aan personen met een handicap, ouderen en ouders met een kinderwagen. Iedere gebruiker moet centraal staan. "Om een comfortabele leefomgeving voor iedereen te creëren, hebben we nood aan architecten en ontwerpers die een mensvriendelijk ontwerp vooropstellen", aldus de minister. In totaal namen 24 teams deel bestaande uit studenten architectuur en design, die 24 uur de tijd kregen om een mooi, gebruiksvriendelijk en toegankelijk ontwerp te creëren. Ze begonnen ter plekke - in Antwerpen Centraal - te werken en kregen hulp van internationale gastsprekers en ervaringsdeskundigen die hun ideeën op scherp stelden. Een 11-koppige jury met nationale en internationale faam, onder voorzitterschap van Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen, koos na grondige deliberatie de twee winnende ontwerpen. In de categorie ruimte en architectuur maakten een pakket ontwerpvoorstellen die resulteerden in een meer logische toegang tot het stationsgebouw en een aangename relatie tussen ondergrondse fietsparking en het bovenliggend Astridplein indruk op de jury. In het onderdeel productdesign was het winnende ontwerp een intelligent ticket waarbij je zelf als treinreiziger je eigen profiel en noden kan bepalen. Lize Gielkens en Pieter-Jan Kosten (ruimte en architectuur) en Jan De Rycke, Alexander Vercruysse en Jeroen Meybosch (productdesign) ontvingen hiervoor hun prijs uit handen van minister van Gelijke Kansen Pascal Smet. Binnenkort vertrekken zij naar Boston op studiereis om nog meer doordrongen te worden van Universal Design. (RDM)