Schipper Peter van Baaren had de beelden gemaakt ter hoogte van de Duitse eilanden Borkum en Helgoland. Hij stuurde ze op naar Ecomare om te vragen om welke haai het gaat. Ecomare laat op zijn site weten dat het een voshaai betreft, die zeer zeldzaam is in de zuidelijke Noordzee. 'De biologen gingen uit hun dak toen ze het filmpje zagen', klinkt het op de website, waar je de beelden kan zien.

Staartvin

Een voshaai is makkelijk te herkennen aan zijn extreem lange staartvin. Die is vaak langer dan het lichaam zelf. De schipper schatte de lengte van de haai die hij vastlegde op ongeveer 3 meter. Voshaaien gebruiken hun lange staart om op scholen vis te jagen. Ze zwemmen in steeds kleinere cirkels om de vissen heen, tot ze toeslaan en flinke klappen uitdelen met hun staart.

Een conservator van het natuurcentrum spreekt van 'een superzeldzaam beest' en zegt dat de voshaai over heel de wereld steeds minder voorkomt. Er wordt niet actief op de voshaai gejaagd, maar ze worden wel als bijvangst gevangen. Bovendien is het een dier dat zich langzaam voortplant. Het is voor de conservator de eerste keer dat hij bij Ecomare een melding van een voshaai heeft binnengekregen.

De voshaai met zijn lange staartvin., Getty
De voshaai met zijn lange staartvin. © Getty
Schipper Peter van Baaren had de beelden gemaakt ter hoogte van de Duitse eilanden Borkum en Helgoland. Hij stuurde ze op naar Ecomare om te vragen om welke haai het gaat. Ecomare laat op zijn site weten dat het een voshaai betreft, die zeer zeldzaam is in de zuidelijke Noordzee. 'De biologen gingen uit hun dak toen ze het filmpje zagen', klinkt het op de website, waar je de beelden kan zien. Een voshaai is makkelijk te herkennen aan zijn extreem lange staartvin. Die is vaak langer dan het lichaam zelf. De schipper schatte de lengte van de haai die hij vastlegde op ongeveer 3 meter. Voshaaien gebruiken hun lange staart om op scholen vis te jagen. Ze zwemmen in steeds kleinere cirkels om de vissen heen, tot ze toeslaan en flinke klappen uitdelen met hun staart.Een conservator van het natuurcentrum spreekt van 'een superzeldzaam beest' en zegt dat de voshaai over heel de wereld steeds minder voorkomt. Er wordt niet actief op de voshaai gejaagd, maar ze worden wel als bijvangst gevangen. Bovendien is het een dier dat zich langzaam voortplant. Het is voor de conservator de eerste keer dat hij bij Ecomare een melding van een voshaai heeft binnengekregen.