Weekendtrip: het buikgevoel van Luik
Een zomer lang reist Knack Weekend naar steden binnen een straal van 300 kilometer rond Brussel. Daar gidst een local ons langs zijn favoriete plekken. Deze week: Luik.
DE LOCAL: Lucien Gilson
Lucien Gilson (28) is geboren en getogen in hartje Luik en begon er zijn carrière als street artist. Intussen stelt hij zijn werk onder de naam NOIR Artist over de hele wereld tentoon, zoals in Japan, maar blijft Luik voor hem zijn oude, vertrouwde thuisbasis. “Hier heeft bijna iedere muur een betekenis voor mij. Zo is er de gevel waarop ik mijn eerste kunstwerk maakte, de plek waar het allemaal begon. Datzelfde gevoel zal een andere stad me nooit kunnen geven.”
VOOR DE WARE WAALSE WINKELFAN: Wattitude
Het historische pand op de hoek van de rue Souverain Pont herbergt food, fashion en design uitsluitend gemaakt in Wallonië. Het is de eerste winkel die het embleem van Made in Wallonia op zijn deur mocht kleven. Tweehonderdvijftig Waalse artiesten worden er onder één dak samengebracht door eigenares Emmanuelle Wégria, een vrouw die enkel samenwerkt met lokaal talent dat haar persoonlijk raakt. “Dat artistieke en het lokale worden hier op een interessante manier gecombineerd”, vertelt Lucien. “Ik kom hier graag langs omdat ik iedere keer opnieuw andere artiesten ontdek. Dat is zo zalig aan het concept.”
Wattitude en Wattitude Kids, Rue Souverain Pont 7, wattitude.be
VOOR DE KUNSTLIEFHEBBER: Expo Mode Muntu
De Congolese schilder Mode Muntu krijgt zijn eerste Belgische solotentoonstelling in La Cité Miroir. Jan Hoet noemde hem “de schilder van de eenentwintigste eeuw”, maar toch kennen weinig Belgen zijn werk. “Ik vind het mooi hoe zo’n groot talent zo geheim kan blijven”, vertelt Lucien. “Dat is ongezien in ons digitale tijdperk.” De expositie bevat een zestigtal werken die nog nooit tentoongesteld werden.
Expo Mode Muntu in La Cité Miroir, Place Xavier Neujean 22, tot en met 27 augustus, citemiroir.be
VOOR DE KUIERAAR: Les Ruelles
Iedereen kent de grote Luikse pleinen wel, met brede kasseiwegen en druk verkeer. Maar wie eerder van een pittoreske, dorpse buurt houdt, moet volgens Lucien richting Les Ruelles wandelen, want auto’s zijn er vaak niet toegelaten. “De wijk bestaat uit kleine, historische straatjes in het centrum van de stad. Vroeger werd de buurt verwaarloosd, maar sinds kort krijgt ze een nieuw leven dankzij artiesten: kunstenaars, juweliers, chocolatiers, kunstgalerieën enzovoorts. Je kunt er een hele dag doorbrengen als je wilt.” De aangenaamste straatjes zijn En Neuvice, rue Souverain-Pont, rue du Pont en rue de la Casquette.
VOOR DE FILMLIEFHEBBER: Cinéma Sauvenière
Dit is een openluchtcinema midden in de stad. “Op het terras van de bistro worden er in de zomer films geprojecteerd. Het is een van de mooiste plekjes van Luik om van een zwoele zomeravond te genieten”, vertelt Lucien. “Meestal worden er klassiekers gespeeld, maar soms kun je er ook terecht voor ingetogen liveconcerten, zoals van de Luikse zanger Gaëtan Streel bijvoorbeeld.”
Cinéma Sauvenière, Place Xavier Neujean 12, grignoux.be
VOOR HET ARTISTIEKE GROENTJE: Parc de la Boverie
Bij het eerste straaltje zonlicht trekken de Luikenaars naar dit park, het grootste van de stad. Het bevindt zich op een eiland, omsloten door de Maas en het kanaal. “Vorig jaar werden het park en het bijbehorende Museum voor Schone Kunsten volledig vernieuwd. Voor de inauguratie mocht ik een schildering maken, die vandaag nog steeds in het park hangt. Daar ben ik echt fier op”, vertelt Lucien. Zijn kunstwerk wordt door zowat iedereen bewonderd, want in het park wordt druk gepicknickt, gelopen, gelezen en gestudeerd, maar ook feestgevierd. “Dat zoveel verschillende soorten mensen naar mijn werk kijken en dat kunnen appreciëren, geeft me een enorm warm gevoel”, gaat hij door. “Het bevindt zich in het zomercentrum van de stad, zo kun je het stellen.” Volgens Lucien kun je Luik op een heel andere manier bewonderen als je dit park bezoekt. Sinds kort is het ook bereikbaar vanuit het station, dankzij de nieuwe voetgangersbrug. Dus treinreizigers, hoog tijd om de benen te strekken.
La Boverie, Parc de la Boverie 3, laboverie.com
VOOR DE ZOETEKAUW: Frozen
Klein, maar fijn: dat is de beste omschrijving voor dit gezellige lunchadres. Het hippe inte- rieur oogt fris en de geserveerde gerechten zijn bio. Je kunt je frozen yoghurt afwerken met een van de 1001 toppings die je op de kaart vindt. “Dat onderscheidt Frozen van andere zaken”, vertelt Lucien. Zo brengt het bestellen van een ijsje onvermijdelijk keuzestress teweeg.
Frozen, Rue de la Casquette 15
VOOR DE BIERLIEFHEBBER: Brasserie C
Aan de voet van de Luikse Buerenberg vind je Brasserie C, een brouwerij die volgens Lucien het mooiste terras van de stad bezit. “Je zit midden in het historisch centrum, maar merkt haast niets van de drukte”, vertelt hij. “Alleen het gebouw maakt je duidelijk dat je in een authentieke buurt zit. Het is een oase van stilte en rust.” Wie zich interesseert in de bierwereld, kan een rondleiding krijgen en wie liever proeft, kan dat op het beste terras van Luik. “Voor één bier mocht ik het etiket ontwerpen, dus de nieuwsgierigen kunnen het Black C-biertje bestellen.”
Brasserie C, Impasse des Ursulines 14, brasseriec.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier