Van Sossusvlei tot Etosha National Park: deze plaatsen moet je zien in Namibië
Namibië behoort tot de dunstbevolkte landen op aarde. De natuur en dieren hebben er des te meer ruimte. Van de oudste woestijn ter wereld tot de spectaculaire Skeleton Coast: een overzicht van de plaatsen die je tijdens een reis naar Namibië niet over mag slaan.
Namibië behoort tot de dunstbevolkte landen op aarde. De natuur en dieren hebben er des te meer ruimte. Van de oudste woestijn ter wereld tot de spectaculaire Skeleton Coast: een overzicht van de plaatsen die je tijdens een reis naar Namibië niet over mag slaan.
Namib Naukluft National Park: de Namib woestijn is de oudste ter wereld en wordt voor een deel beschermd in dit park. Dat is niet het enige wereldrecord: in Namib Naukluft vind je ook de hoogste zandduinen ter wereld. Sommige zijn driehonderd meter hoog. Grote delen van het park zijn overigens niet toegankelijk voor mensen.
Sinds 2010 maakt het Namib Naukluft park een deel uit van het nog veel grotere Skeleton Coast National Park, een van de grootste beschermde natuurgebieden in de wereld. Het nieuwe park loopt langs de volledige Namibische kust aan de Atlantische Oceaan: van Angola in het noorden tot Zuid-Afrika in het zuiden.
Deadvlei is een van de mooiste plekjes in Namib Naukluft. Het is een droge, witte zoutpan omringd door het rode zand van de woestijn. De vlakte wordt enkel onderbroken door bomen die zo’n zeshonderd jaar geleden zijn gestorven en in de loop van de eeuwen door de felle zon een zwarte kleur hebben gekregen.
Deadvlei
Een andere populaire bestemming in Namib Naukluft is Sesriem Canyon. De Tsauchab rivier heeft in de loop van miljoenen jaren een kloof van een kilometer lang en dertig meter diep uitgeslepen. Het is de enige plaats in het park waar het hele jaar door water te vinden is.
De rode zandduinen in Sossusvlei bereiken een hoogte van zo’n driehonderd meter. Vooral bij zonsopgang is het licht er magnifiek mooi.
Sossusvlei
De Welwitschia Drive is een route in de noordelijke hoek van Namib Naukluft die begint in de buurt van Swakopmund. De route staat helemaal in het teken van de Welwitschia Mirabilis plant en van soms honderden jaren oude korstmossen. De Welwitschia is een zeer zeldzame plant. De exemplaren die hier groeien, zijn vermoedelijk 1500 jaar oud.
Welwitschia Drive
Welwitschia Drive
Etosha National Park is een uniek natuurgebied omdat het grotendeels bestaat uit een grote zoutpan. In die zoutpan liggen overal kleine meertjes en poelen waar grote aantallen wilde dieren op af komen om te drinken.
Dieren die veel voorkomen in Etosha National Park zijn onder andere olifanten, buffels, giraffen, zebra’s, cheetahs, hyena’s, neushoorns, luipaarden en nog veel meer.
Etosha National Park
Etosha National Park
Fish River Canyon is een gigantische kloof in het zuiden van het land. De Canyon is 160 kilometer lang, tot 27 kilometer breed en op sommige plaats ruim een kilometer diep. Na de Grand Canyon in de VS is het de grootste kloof ter wereld.
Lees ook: Ontdek de spectaculairste canyons ter wereld: van de Grand Canyon tot de Colca Canyon in Peru
Omdat de Fish River Canyon nogal afgelegen en buiten de gebruikelijke toeristische routes ligt, is het er nog aangenaam rustig.
Fish River Canyon
Cape Cross Seal Reserve is een beschermd natuurgebied waar de grootste kolonie pelsrobben ter wereld voorkomt. Het is een genot om duizenden van deze dieren op het strand en in de zee te zien spelen.
Tijdens het broedseizoen in november en december zijn de meeste pelsrobben te vinden in het Cape Cross Seal Reserve: zo’n 210.000.
Grote groepen flamingo’s strijken dan weer neer in de Walvisbaai langs de Namibische kust in het zuidwesten.
Drie moerassen aan de Walvisbaai (Lagoon, Bird Paradise en Salt Workt) vormen samen het belangrijkste moerasgebied voor trekvogels in Afrika. Behalve flamingo’s zie je er ook strandlopers, de zeldzame Tamara dwergstern, Kaapse plevieren en nog allerlei andere vogelsoorten.
Walvisbaai
Sperrgebiet betekent in het Duits letterlijk ‘verboden gebied’. En dat is voor het een groot gedeelte tot op de dag van vandaag nog altijd. In de tijd dat Namibië nog een Duitse kolonie was, kreeg de Deutsche Diamantengesellschaft het alleenrecht om diamanten te delven in de regio tussen Luderitz en Keetmanshoop. Nadat de Duitsers de Eerste Wereldoorlog hadden verloren, ging dit recht over op de De Beers. In 2009 werd het Sperrgebiet uitgeroepen tot nationaal park, maar het aantal mensen dat het mag bezoeken, wordt nog altijd streng onder controle gehouden. Hele stukken van het Sperrgebiet zijn nog verboden terrein.
Omdat het Sperrgebiet al zo lang gevrijwaard is van menselijk ingrijpen, heeft de natuur zich er ongestoord kunnen ontwikkelen. Er komen bijna 800 verschillende soorten planten voor. Ook leeft er een groot aantal verschillende dieren waaronder de gemsbok, springbok, hyena’s, de Afrikaanse zwarte scholekster en de roodrugleeuwerik.
Sperrgebiet
Kolmanskop is een van de spookstadjes in het Sperrgebiet. Tussen 1908 en 1914 woonden hier de Duitse diamantzoekers en hun families. Dankzij de opbrengsten van de diamanten konden ze er in grote luxe leven. Ze bouwden een Duits ogend stadje met grote herenhuizen, een zwembad, casino, bowlingbaan en luxewinkels. Toen de diamanten rond Kolmanskop opraakten en er elders meer kostbare stenen werden gevonden, stroomde het stadje leeg. In 1959 vertrokken de laatste inwoners en sindsdien ligt het stadje er verlaten bij.
Kolmanskop
Kolmanskop
Kolmanskop
Quiver Tree Forest, ook wel Kokerboom Woud genoemd, ligt in het zuiden van het land. Zoals de naam al suggereert groeien er deze bijzondere bomen die bovendien een grote ecologische waarde hebben. Insecten, vogels en zoogdieren komen allemaal op het nectar van de bomen af. In de lente dragen ze felle gele bloemen.
Quiver Tree Forest
Quiver Tree Forest
Solitaireis een kleine nederzetting in de buurt van het Namib Naukluft National Park. Al sinds 1946 ontvangt het dorpje reizigers die er terecht kunnen voor een hapje en een drankje, benzine kunnen tanken en overnachten in een van de twee lodges.
Solitaire werd beroemd doordat de Nederlander Ton van der Lee er een jaar woonde en er een boek over schreef.
Solitaire
Swakopmund is een heerlijke badplaats met promenades met palmbomen, fijne stranden, mooie historische gebouwen en een aangenaam klimaat. De stad leeft dan ook grotendeels van het toerisme.
Swakopmund
Swakopmund
Damaraland is een ongerept gebied in het noorden van het land. In dit dorre en droge landschap wemelt het van het leven: woestijnolifanten, neushoorns, zebra’s en de ernstig bedreigde woestijnleeuwen kan je er allemaal tegenkomen.
Damaraland behoort tot de mooiste landschappen in Namibië en telt enkele bijzondere bezienswaardigheden.
Zo ligt de Brandberg, met 2.606 meter de hoogste berg in het land, in Damaraland. Deze berg heeft een belangrijke spirituele betekenis voor het San volk. Overal op de berg zijn eeuwenoude rotsschilderingen te zien.
De bekenste schildering op de Brandberg is die van de White Lady.
Brandberg
Brandberg
Twyfelfontein, ook gelegen in het Damaraland, is een gebied dat bekendstaat om de merkwaardige rotsformaties en ongeveer 2500 rotsschilderingen. Om die reden staat Twyfelfontein op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Je ziet er tekeningen van jachtscenes en dieren zoals antilopen, zebra’s, leeuwen en merkwaardig genoeg ook van een zeehond want de zee ligt ongeveer honderd kilometer verderop.
Twyfelfontein
Twyfelfontein
Twyfelfontein
Ook de Spitzkoppe liggen in Damaraland. Deze Spitzkoppe zijn een groep granieten bergtoppen van 1728 meter hoog die qua vorm aan de Matterhorn in Zwitserland doen denken en daarom ook de bijnaam ‘de Matterhorn van Afrika’ draagt.
De Spitzkoppe vormen een bijzonder, maanachtig landschap. Op de rotsen zijn 2000 tot 4000 jaar oude rostschilderingen te vinden.
Spitzkoppe
De Messum Crater is de meest afgelegen bezienswaardigheid in het Damaraland. Deze krater is het zichtbare overblijfsel van een vulkaan die zo’n 130 miljoen geleden jaar in elkaar stortte. De krater heeft een diameter van zo’n 25 kilometer en wordt omsloten door een ring van heuvels.
Onderweg naar de Messum Crater, passeer je grote velden met korstmossen die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van Damaraland.
Een laatste bekende bezienswaardigheid in Damaraland is de Vingerklip: een boven het landschap uitstekende rots van 35 meter hoog die eruitziet als een vinger die naar de hemel wijst. Je mag wel naar de Vingerklip kijken, maar er in geen geval op klimmen.
Vingerklip
Vingerklip
De Epupa waterval is een veertig meter hoge waterval in de Kunene rivier die de grens vormt tussen Namibië en Angola. De Epupa Falls maken deel uit van een serie watervallen over anderhalve kilometer en met een hoogteverschil van zestig meter.
Je kan de Epupa Falls het beste bekijken in de maanden april en mei omdat dan het meeste water door de rivier stroomt en de watervallen het wildst zijn.
De Himba is een volk dat nog leeft zoals hun voorouders dat eeuwen geleden al deden. Het zijn nomaden die van tijd tot tijd met hun kuddes verkassen. Verder leven ze van de jacht en van het verzamelen van voedsel.
De Himba smeren zich in met otjize (een mengsel van vet, as en okerpigment) om hun huid te beschermen tegen de zon. Het geeft hen de karakteristieke rode kleur. Je kan de dorpjes samen met een gids bezoeken. Omdat deze gids ook optreedt als tolk kan je zelf met de Hima gesprekken voeren en horen hoe hun dagelijkse leven eruitziet.
Himba dorpjes
De Caprivi Strip is een 450 kilometer lange en smalle strook land dat ligt ingeklemd tussen Botswana, Zambia en Angola en toch bij Namibië hoort. Anders dan in de rest van Namibië is het hier waterrijk dankzij een netwerk van riviertjes. Over de grens in Botswana ligt de wereldberoemde Okavango Delta. De Caprivi Strip is veel minder bekend, er wonen niet veel mensen en er komen nog weinig toeristen. Dit deel van Namibië was dan ook jaren niet toegankelijk doordat de Angolese burgeroorlog zich ook hier afspeelde.
Ook de dieren werden uit de Caprivi Strip verdreven tijdens de oorlog. Ondertussen zijn ze weer terug en wemelt het er van het wild.
Caprivi Strip
NamibRand Nature Reserve is een van de grootste privé natuurreservaten in zuidelijk Afrika: 215.000 hectare prachtige woestijn, zandduinen, graslanden en mysterieuze cirkels. NamibRand heeft als tweede bestemming in de wereld de ‘Gold Tier International Dark Sky Reserve’ gekregen omdat de nachten er uitzonderlijk donker zijn en de sterrenhemel daardoor zeer goed zichtbaar is.
NamibRand Nature Reserve
NamibRand Nature Reserve
Okonjima Nature Reserve begon zo’n 25 jaar geleden als een gebied om de grote katachtigen in het land te beschermen. Ondertussen is het een 220 vierkante kilometer groot reservaat waar je veel kans hebt om cheetahs en luipaarden te zien en over deze magnifieke dieren te leren.
Okonjima Nature Reserve
Okonjima Nature Reserve
De Skeleton Coast klinkt onheilspellend en dat is het in zekere zin ook. De naam komt van de grote aantallen walvissen die hier in het verleden aanspoelden. Ook liepen er de nodige schepen te pletter door de mist, stevige stormen, onvoorspelbare stromingen en woeste golven. Tegelijk is het een indrukwekkend kustgebied waar de golven met veel kracht op de zandduinen kapotslaan.
De Skeleton Coast is rijk aan wild: van woestijnolifanten en -leeuwen tot zeehonden, oryxen en giraffen. De Skeleton Coast bestaat uit twee delen. Het zuidelijke deel is opengesteld voor iedereen (je moet wel een ‘permit’ kopen). Het noordelijke deel is het mooiste en enkel toegankelijk samen met een touroperator die een speciale vergunning bezit.
Skeleton Coast
Luderitz is een Duits koloniaal stadje in het zuiden van het land. Het werd in 1883 gesticht als handelspost door de Duitse zakenman Adolf Lüderitz. Het stadje kwam tot bloei toen er in de omgeving diamanten werden gevonden. Vanuit Luderitz kan je een uitstapje maken naar het spookstadje Kolmanskop, dat zijn bestaan eveneens te danken had aan de diamantmijnen.
Overal in Luderitz zie je nog de sporen van de Duitse tijd: in de straatnamen en de Duits ogende gebouwen. Het bekendste bouwwerk is de op een rotspunt gelegen Felsenkirche.
In de buurt van Luderitz komen veel dieren voor zoals flamingo’s, antilopen, pinguïns, walvissen en dolfijnen.
In Namibië leeft al ruim een eeuw een kudde wilde paarden (de Garub paarden). Ze zijn de nakomelingen van een aantal paarden die er tijdens de Eerste Wereldoorlog werden achtergelaten. Ze vermengden zich met paarden die ontsnapten van lokale paardenfokkerijen.
De wilde paarden leven in het Namib-Naukluft Park en in Sperrgebiet National Park. Sinds 1993 wordt bijgehouden hoeveel leden de kudde telt. Hun aantal varieert van 50 tot 280.
Het is een indrukwekkend gezicht om de wilde paarden door het dorre woestijnlandschap te zien galopperen.
De centraal in het land gelegen hoofdstad Windhoek is met 320.000 inwoners de grootste stad in het land. Het is overwegend een moderne en goed onderhouden stad met enkele gebouwen die nog doen denken aan de Duitse tijd zoals deze neobarokke kathedraal.
Windhoek
Windhoek
De Ai-Ais Hotsprings liggen aan de zuidelijke kant van de Fish River Canyon. Bij de warme sulfurbronnen is een kuuroord gebouwd waar je op verschillende manieren kan genieten van dit ‘brandende water’ (letterlijke vertaling van Ai-Ais).
Ai-Ais Hotsprings
Bwabwata National Park ligt in de Caprivi Strip en staat bekend als migratiegebied voor olifanten en andere dieren. In het waterrijke park komen veel grote dieren voor zoals buffels, nijlpaarden, zebra’s, gnoes, luipaarden, leeuwen, cheetahs en hyena’s.
Ook vogels komen in groten getale voor in Bwabwata National Park. Het staat dan ook internationaal geregisteerd als Important Bird Area.
De Duitse kapitein Hans Heinrich von Wolf liet dit Duwisib kasteel in Duitse stijl bouwen aan het begin van de twintigste eeuw voor zijn Amerikaanse bruid. Lang heeft het jonge paar niet van het stulpje kunnen genieten. De kapitein werd gedood tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn vrouw keerde terug naar de Verenigde Staten en ging nooit terug naar het kasteel.
Duwisib kasteel
De Hoba is de grootste uit één stuk bestaande meteoriet die gevonden is op aarde. Hoba komt uit de Khoekhoegowab taal en betekent letterlijk ‘cadeau’. De 2,95 bij 2,84 bij 0,9 meter grote, vooral uit ijzererst bestaande, meteoriet weegt zo’n 66 ton en belandde vermoedelijk ongeveer 80.000 jaar geleden op aarde.
De Hoba meteoriet kan je zien in de buurt van de stad Grootfontein.
Net als de Epupa waterval liggen ook de Ruacana Falls in de Kunene rivier in het noorden van het land. Deze waterval is een indrukwekkende 120 meter hoog en 700 meter breed. De twee watervallen liggen 135 kilometer uit elkaar.
Ruacana Falls
Waterberg Plateau ligt in het midden van Namibië, tussen Windhoek en Etosha National Park. Zoals de naam al doet vermoeden is de Waterberg een plateau dat tweehonderd meter boven het omringende land uitsteekt. Opvallend aan de Waterberg is dat het er zo groen is. Er komen veel vogels voor en het park staat ook bekend om de witte en zwarte neushoorns.
Waterberg Plateau
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier