Van roze zand tot olifanten op het strand: 5 van de mooiste stranden ter wereld volgens Lonely Planet

Radhanagar
Radhanagar, het bijna mythische strand dat India’s afgelegen, waanzinnig mooie Andamanen op de kaart heeft gezet. Het ligt aan de noordwestkust van het bekoorlijke Swaraj Dweep en voelt bijna als een verre, tropische droom. © Shutterstock
Redactie Knack Weekend

Lonely Planet verzamelde de honderd mooiste stranden ter wereld in boekvorm. Wij mogen vijf paradijselijke plekken aan de kust prijsgeven.

In ‘Droomstranden: de 100 mooiste stranden ter wereld’ bundelt Lonely Planet prachtige plekken aan het ruime sop. Foto’s die doen dromen, praktische tips om elk strand te bereiken en de redenen waarom deze honderd stranden volgens Lonely Planet tot de mooiste behoren, vormen de basis van dit boek. Van verborgen baaien tot afgelegen kustlijnen en bekende paradijselijke stranden: een selectie die zin doet krijgen in een heerlijke strandvakantie.

Wat maakt Radhanagar Beach in een afgelegen hoekje van India zo uitzonderlijk? Hoe bereik je Anse Source d’Argent, het oogverblindend witte zandstrand langs de zuidwestkust van La Digue? Waarom kleurt het zand van Pink Beach in Indonesië roze? Ontdek de antwoorden hieronder.

Radhanagar

Swaraj Dweep, Andamanen, India

Een van de meest afgelegen hoekjes van India verrast met een fonkelende strook lichtblond, poederzacht zand die in de wazige verte verdwijnt, geflankeerd door felgroen bos met eeuwenoude, inheemse soorten die nergens anders op aarde voorkomen.

De meeste avonden komen de mensen hier bijeen om te kletsen, terwijl de vurige koraalrode tinten van de zon worden weerkaatst door de blauwgroene golven, voordat ze in de Andamaanse Zee zakt. Dit is Radhanagar, het bijna mythische strand dat India’s afgelegen, waanzinnig mooie Andamanen op de kaart heeft gezet. Het ligt aan de noordwestkust van het bekoorlijke Swaraj Dweep (voorheen Havelock Island) en voelt bijna als een verre, tropische droom.

Swaraj Dweep biedt zowat de beste duik- en snorkelmogelijkheden in India (en zelfs Azië), maar je zult al net zo in vervoering raken door de rauwe natuurlijke schoonheid van het eiland. In de afgelopen decennia werden enkele van de beroemde zwemmende olifanten van de Andamanen vaak gespot op Radhanagar en andere lokale stranden. Rajan, die in 2016 op 66-jarige leeftijd overleed, was de laatste in zijn soort, maar je ziet misschien wel een olifant langs de kustlijn struinen.

Erheen: De geïsoleerde Andamanen liggen bijna 1400 km ten oosten van het vasteland van India. De reis naar de eilanden is op zich dus al een avontuur. Je moet eerst met het vliegtuig naar Port Blair (de kleine regionale hoofdstad op Zuid-Andaman), daarna twee uur met de veerboot naar Swaraj Dweep. Radhanagar ligt aan de noordwestkust van het eiland en beschikt over een paar eco-luxeresorts verscholen tussen de bomen.

Pink Beach

Padar Island, Komodo National Park, Indonesië

Pink Beach
Pink Beach in Indonesië © Shutterstock

Felroze zand en turquoise water kenmerken Pink Beach in het Komodo National Park. Het strand – wellicht een van de weinige in zijn soort ter wereld – heeft zijn kenmerkende roze blos te danken aan de scharlakenrode orgelpijpkoralen die voor de kust gedijen. Door de eeuwen heen hebben gebroken koraalfragmenten zich vermengd met fijn wit zand – vandaar de zachtroze tint van het strand.

Pink Beach ligt op het afgelegen eiland Padar en is een populaire halte tijdens een dagje eilandhoppen naar Komodo vanuit het toeristische centrum Labuan Bajo op het eiland East Nusa Tenggara. Maar dit strand is meer dan alleen maar prachtig zand. Snorkelaars kunnen er ook mooie koralen en massa’s tropische vissen bewonderen. De orgelpijpkoralen zijn echter vaak niet zo goed te zien, omdat hun rode skeletten doorgaans verborgen worden door poliepen met geveerde tentakels die in de top van de kalkbuisjes leven.

Een handvol strandhutten biedt drankjes, eenvoudige maaltijden en… schaduw – er staan geen bomen op deze schrale strook zand.

Erheen: Pink Beach ligt aan de noordwestkust van Padar, ongeveer 40 km van Labuan Bajo. Het kan alleen worden bezocht tijdens dagexcursies vanuit Labuan Bajo of tijdens een particuliere excursie of een meerdaagse duiksafari.

Lees ook: Actieve vulkanen, kalkstenen kliffen of miljoenen flamingo’s: 10 nationale parken waar de natuur zich van z’n beste kant laat zien

Zlatni Rat

Bol, Brač, Kroatië

Zlatni Rat in Kroatië lijkt op een pijlpunt die in de zee wordt gestoken © Shutterstock

Als een pijlpunt boort zich deze zandige landtong, die op natuurlijke wijze van vorm verandert en werd bekroond met de Blauwe Vlag, vanaf de zuidkust van het beeldschone Dalmatische eiland Brač in de Adriatische Zee.

Het beroemde zilver- en albastkleurige kiezelstrand – de naam betekent letterlijk ‘gouden hoorn’ – wordt geflankeerd door een strook flesgroene pijnbomen, die echter verbleken tegenover de sprankelende groen- en indigoblauwe tinten van de golven die de kust omspoelen.

Omdat het een van de meest gehypete stranden van Kroatië is, kan het er best druk zijn (vooral in de zomer). Het is dan ook raadzaam om er vroeg heen te gaan om in alle rust onder de dennenbomen te luieren voordat de massa’s hun opwachting maken en de wind opsteekt.

Watersportmogelijkheden zijn er in overvloed, van kitesurfen tot kajakken – en vooral windsurfen, waarvoor de condities eind mei/begin juni en eind juli/begin augustus optimaal zijn. Elke kant van het schiereiland heeft ongeveer 500 m strand, maar de vorm verandert voortdurend door toedoen van de kuststromingen. De landtong groeit zelfs elk jaar dankzij de kracht van Moeder Natuur. In de noordwesthoek bevindt zich een beschut naturistenstrand.

Erheen: Er is geen mooiere manier om naar Zlatni Rat te trekken dan via de schaduwrijke, 2 km lange kustpromenade vanuit de bekoorlijke oude binnenstad van Bol. Daarnaast zijn er ook bootverbindingen per speedboot. Bol ligt 45 km ten zuidoosten van Supetar, aan de zuidkust van Brač. Het eiland is ook door een regelmatige veerdienst (een uur) verbonden met Split, dat over een internationale luchthaven beschikt.

Ruby Beach

Olympic National Park, Washington, Verenigde Staten

Ruby Beach
Ruby Beach in het Olympic National Park. © Shutterstock

Het lijkt alsof  een reus zijn zakken heeft geleegd aan de kust van Ruby Beach in het Olympic National Park. Boomstammen liggen als lucifershoutjes verspreid. Brandingspilaren herinneren aan verkruimelde chocolaatjes. En een kleurrijk assortiment agaten, granaten en zeeglas voegt een vleugje glitter toe aan de fascinerende chaos. De brandingspilaren, die bereikbaar zijn bij eb, vormen hier het tastbare bewijs van de kusterosie. Ze maakten ooit deel uit van het vasteland en zijn het resultaat van het eeuwenlange sloopwerk van de oceaangolven, die ook grotten en natuurlijke bogen hebben uitgesleten.

Ruby Beach wordt geflankeerd door beboste zandstenen kliffen en is een heus wonderland voor kinderen, die in de getijdenpoelen zeeanemonen, zee-egels, okerzeesterren en rondscharrelende krabben kunnen ontdekken. Het strand en de gepolijste rotsen – de robijnrode kleur van het strand is te danken aan de agaten – herbergen ook schatten voor mineralen- en schelpenjagers met scherpe ogen. Ruby Beach ligt 3,2 km ten zuiden van de monding van de Hoh River en wordt begrensd door een regenwoud dat zich vanaf de kust naar het oosten uitstrekt.

Het is een wilde plek, die een perfect voorsmaakje biedt van de unieke rijkdommen van de Pacific Northwest. Ruby Beach is een onderdeel van een 105 km lange kuststrook die bekend staat als Kalaloch Area en in 1953 aan het nationale park werd toegevoegd.

Erheen: Ruby Beach ligt aan de zuidwestkust van het Olympic Peninsula en grenst aan highway 101, die rond het schiereiland en het nationale park loopt. Het strand bevindt zich 277 km ten westen van de Seattle-Tacoma International Airport.

Anse Source d’Argent

La Digue, Seychellen

Dit paradijselijke strand staat met recht en rede in verschillende lijstjes van mooiste stranden ter wereld – Anse Source D’Argent, La Dique, Seychelles © 2023 Amazing Aerial Premium/Shutterstock.

Het topt regelmatig de lijst van de mooiste stranden ter wereld, maar maakt Anse Source d’Argent deze hype waar? In één woord: ja. Het oogverblindend witte zandstrand strekt zich uit langs de zuidwestkust van La Digue, het op drie na grootste eiland van de Seychellen. Het wordt omspoeld door ondiep turquoise water, begrensd door enkele van de mooiste granieten rotsblokken van La Digue en overschaduwd door prachtige kokospalmen.

 Alleen al de weg hierheen is een heus avontuur. Eerst moet je de veerboot nemen naar La Digue, dat geen luchthaven heeft. Dan gaat het te voet of met een gammele huurfiets 2 km zuidwaarts naar L’Union Estate, een voormalige vanille- en kokosnootplantage die een kleine entree vraagt voor de toegang tot het strand op haar land. Hier kun je even stoppen om het huis van de planter (nu een museum) te bezichtigen, over de historische begraafplaats te dwalen en het verblijf van de Seychellenreuzenschildpadden te bekijken. De weg leidt daarna door een pittoreske kokosnootplantage naar de ingang tot het strand, nog eens 700 m zuidwaarts. Vanaf dit punt starten ook de tochtjes van ‘Crystal Water Kayaks’, die een heel ander perspectief op het strand bieden vanaf een doorzichtige kajak.

Het nabije restaurant ‘Lanboursir’ in eilandstijl is de dichtstbijzijnde plek bij het strand om een hapje te eten. Volg het zandpad dat rond een hoop rotsblokken kronkelt om een eerste glimp op te vangen van de hemel op aarde. De gladgepolijste granieten rotsblokken op het strand, die duizenden jaren lang zijn bewerkt door de wind en de golven, lijken ware kunstwerken. Tegen het einde van de 500 m lange zandstrook duiken twee rustieke strandbars op, die verse vruchtensappen en kokosnoten verkopen, die je kunt (en moet) proberen met een scheut Takamaka (lokale rum). Dan hoef je alleen nog maar te zwemmen, luieren, kieken en ga zo maar door. Ja, pak die extra camerabatterij in!

Bij eb kun je je langs de rotsblokken aan de zuidkant van het strand een weg banen naar een reeks kleinere inhammen. Als je fit genoeg bent, kun je helemaal tot aan de kleine, afgelegen en al net zo mooie Anse Marron aan de zuidpunt van het eiland lopen. Omdat je daarbij soms over rotsen moet klauteren en ongemarkeerde junglepaden volgen, kun je dit pittige avontuur van een hele dag het best ondernemen met een lokale gids – en voldoende drinkwater en proviand. Anse Source d’Argent is terecht razend populair en het kan dus best druk worden op het zand, vooral omdat het strand bij vloed krimpt. Wie vroeg in de ochtend komt en in de late namiddag terugkeert, vermijdt de vele dagjesmensen (bewaar je toegangskaartje).

Terwijl de zon ondergaat, kun je heerlijk ontspannen op het zand en het gevoel krijgen dat je dit onbewoonde stukje paradijs echt helemaal voor jezelf hebt. Er varen dagelijks meerdere veerboten naar La Digue vanuit Praslin, maar met voldoende accommodatie op La Digue is het de moeite waard om hier een paar dagen door te brengen om het eiland te verkennen en de heerlijk relaxte sfeer op te snuiven.

Erheen: De veerboot vanaf Victoria op het hoofdeiland Mahé vaart in minder dan twee uur naar La Digue. De veerboot vanaf Baie Sainte Anne op Praslin doet er slechts 15 minuten over.

Boekcover Droomstranden
Droomstranden © Lannoo

Droomstranden, Lonely Plant, 34,99 euro – uitgegeven door Lannoo, beschikbaar vanaf 8 oktober

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content