Twintig mooie onbewoonde eilanden

Twintig mooie onbewoonde eilanden
© iStockphoto

Anacapa Island bij Californie © iStockphoto

Vulkanisch eiland voor de kust van Californie dat behoort tot de Channel Islands.

Elliðaey Island in IJsland © Alchemist-hp, Wikicommons

Het meest noordelijk gelegen eiland van de Vestmannaeyjar archipel. Vroeger werd het bewoond, nu staat er nog enkel 1 lodge die af en toe gebruikt wordt door jagers.

Auckland Islands bij Nieuw-Zeeland © iStockphoto

Deze eilanden liggen 465 kilometer ten zuiden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In de loop van de geschiedenis zijn er verschillende pogingen gedaan om op deze subarctische eilanden te gaan wonen, maar sinds de 19e eeuw zijn ze niet meer bewoond door mensen, des te meer door dieren.

Bartolome island bij Ecuador © iStockphoto

Bartolome island behoort tot de Galapagos eilanden. Het is slechts 1,2 vierkante kilometer groot, maar doordat het een uitgedoofde vulkaan is, zie je er talkrijke kleuren door elkaar heen.

Blasket Islands bij Ierland © iStockphoto

Deze eilandengroep ligt ten westen van Ierland. De laatste inwoners moesten de eilnaden in 1953 op last van de regering verlaten. De ruines van hun huizen staan er nog.

Cocos Island bij Costa Rica © iStockphoto

Dit Isla del Coco ligt 550 kilometer voor de kust van Costa Rica en is aangeduid als nationaal park. Met uitzondering van een paar rangers mag er niemand wonen.

Lítla Dímun bij de Faeröer eilanden © Erik Christensen, Wikicommons

Het kleinste eilandje dat behoort tot de Faeröer eilanden die weer deel uitmaken van Denemarken rijst op een merkwaardige manier boven de zee uit.

Litmolla bij Noorwegen © Gavotin, Wikicommons

Klein 543 meter hoog eilandje in Nordland, Noorwegen. In een ver verleden werd het bewoond, maar nu al lang niet meer.

Malediven © Miguel Angelo Silva

De Malediven, zo'n 700 kilometer ten zuidwesten van Sri Lanka gelegen, bestaan uit 1190 prachtige eilanden. Slechts 300 daarvan zijn bewoond.

Manana Island bij Hawaii © iStockphoto

Manana Island wordt ook wel Rabbit Island genoemd omdat het vanuit de lucht gezien de vorm van een konijnenhoofd heeft en omdat er in het verleden konijnen geintroduceerd en vervolgens weer uitgeroeid werden. Het is een waar vogelparadijs en daarom hebben bezoekers toestemming nodig om erheen te varen.

Monuriki bij Fiji © iStockphoto

Monuriki is een van de eilandjes van de tot Fiji behorende Mamanuca Islands. De film Cast Away met Tom Hanks in de hoofdrol werd op dit kleine paradijsje opgenomen.

Mu Ko Ang Thong © iStockphoto

Veertig eilandjes in de Golf van Thailand die op een na waar zeezigeuners leven onbewoond zijn. Ze zijn stuk voor stuk gezegend met tropische bossen en fijne zandstranden.

Petit Bé bij Frankrijk © Trizek, Wikicommons

Petit Bé is een klein eilandje voor de kust van Saint-Malo. Bij eb kan je erheen wandelen. Op het eiland ligt een fort dat in 1689 werd gebouwd om aanvallen van de Nederlandse en Britse vloot af te slaan.

Rock Islands bij Palau © iStockphoto

Deze 250 tot 300 eilanden met een totale oppervlakte van 47 vierkante kilometer bestaan uit kalksteen en koraalresten en liggen verspreid door het diepblauwe oceaanwater.

Rottumeroog bij Nederland © Beeldbank rws.nl/Joop vanHoudt, Wikicommons

Dit eiland in de Nederlandse Waddenzee ontstond in de 15e of 16e eeuw en werd aanvankelijk door de bewoners van een Benedictijns klooster vanaf het vasteland gebruikt voor de landbouw. Sinds 2009 staat het eiland op de werelderfgoedlijst van Unesco en samen met Rotummerplaat en Zuiderduintjes vormt Rottumeroog het beschermde natuurgebied Rottum. Het is verboden gebied voor mensen. Bezoek is enkel tijdens een paar excursies per jaar toegestaan.

Skellig bij Ierland © iStockphoto

Skellig bestaat uit twee kleine eilandjes: Little Skellig dat gesloten is voor het publiek om de vogels te beschermen en Skellig Michael met 230 meter hoge heuvels en een klooster uit de zesde eeuw. Om die reden staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco. De beide eilanden staan ook bekend om de grote groepen zeevogels.

Tindholmur bij Denemarken © Erik Christensen, Wikicommons

Dit rotsachtige Faeröer eilandje telt vijf spitse pieken tot 262 meter hoog. Volgens de legende woonde er in het verleden een gezin bestaande uit een man, vrouw en baby. Toen de man op zee verbleef om te vissen ontvoerde een adelaar de baby en nam haar mee naar de hoogste piek op het eiland. De vrouw klom de adelaar achterna om haar baby te redden. Ze kon de baby bevrijden, maar het kindje overleed kort daarna omdat de adelaar haar ogen uitgepikt had. Na de dood van hun baby trokken de man en vrouw weg en sindsdien woont er niemand meer.

Treshnish Ilses bij Schotland © iStockphoto

Deze eilanden behoren tot de Binnen-Hebriden. De eilanden zijn tegenwoordig onbewoond, maar de ruines van kastelen en forten bewijzen dat dat niet altijd het geval was. Tegenwoordig is het een beschermd natuurgebied voor zeevogels en zeehonden.

Isla de la Trinidade bij Brazilie © Simone Marinho, Wikicommons

Dit eiland ligt 1200 kilometer ten oosten van Brazilie. Het maakt deel uit van een groepje van vier vulkanische eilanden die, op een militaire post na, onbewoond zijn.

Ball's Pyramid bij Australie © Jon Calrk, Wikicommons

Dit vulkanische eilandje steekt 562 meter boven de Stille Oceaan uit. Het piramidevormige eiland ligt 20 kilometer ten zuidoosten van Lord Howe Island halverwege tussen Nieuw-Zeeland en Australie.