In beeld: twintig wonderlijke waterfenomenen

Heel wat prachtige natuurverschijnselen hebben te maken met water. Twintig wonderlijke waterfenomenen in beeld.

In beeld: twintig wonderlijke waterfenomenen
. © Getty Images

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws like ons op Facebook.

Jellyfish Lake op Palau © iStockphoto

Op het onbewoonde eilandje Koro bij Palau ligt dit meertje dat vroeger verbonden was met de Oceaan. Dankzij de algen in het meer en de afwezigheid van roofdieren is het de perfecte plaats voor kwallen.

Blauwe Grot op het Kroatische eilandje Bi¨evo © Wikicommons

De zon die door een kleine opening aan de kant van de zee de grot in schijnt geeft het water in de grot een speciale kleur blauw. Enkel hele kleine bootjes kunnen de grot invaren.

Blood Falls bij de Taylor Glacier op Antarctica

Diep onder de Taylor Glacier op Antarctica ligt een twee miljoen jaar oud meertje. Doordat het meertje zo rijk is aan ijzer heeft het water een rode kleur. Soms stroomt het rode water door spleten in het ijs en dan lijkt het alsof er bloed over de gletsjer loopt.

Great Blue Hole in Belize

Het water in dit diepe, steile gat in het Lighthouse Reef voor de kust van Belize heeft allemaal verschillende kleuren blauw. Het is een populaire plaats voor duikers.

Caño Cristales in Colombia

Deze rivier in een afgelegen deel van Colombia wordt wel de mooiste rivier ter wereld genoemd om haar prachtige kleuren. De rivier is niet eenvoudig te bereiken, u kunt er enkel te voet of op een paard komen.

Devil's Kettle in Judge Magney State Park, Minnesota

De helft van deze waterval verdwijnt in een gat, een soort heksenketel.

Dode Zee tussen Jordanië en Israël

Deze extreem zoute zee ligt op de diepste plaats op aarde, 422 meter beneden zeepeil. Het water en de warme bronnen aan de rand van de zee hebben een geneeskrachtige werking. De laatste jaren daalt het waterpeil enorm snel. Door water uit de Rode Zee erheen te pompen zal geprobeerd worden het waterpeil weer te laten stijgen.

Figal's Cave op het Britse eilandje Staffa © Stockholm, Wikicommons

Het bijzondere aan deze grot zijn de zeshoekige basalten zuilen. De grot speelde een belangrijke rol in Ierse en Schotse Keltische legenden. U kunt de grot bezoeken tijdens een cruise, maar dan vaart u er enkel langs, of te voet.

Beachy Head bij het Britse stadje Eastbourne

Beachy Head is met 162 meter de hoogste klif in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Die hoogte zorgt er ook voor dat hier heel wat zelfmoorden gepleegd worden. Daarom is er een telefoon geplaatst die rechtstreeks in verbinding staat met het suicide support center.

Great Barrier Reef voor de kust van Queensland in Australi?

Dit koraalrif is het grootste en waarschijnlijk ook bekendste koraalrif ter wereld.

Grotto Azzura op het Italiaanse eilandje Capri © Arnaud Gaillard, Wikicommons

Grotto Azzura op het Italiaanse eilandje Capri Het is een heel avontuur om in deze grot te komen. De toeristen moeten in een klein bootje gaan liggen en voor de ingang wachten totdat de golven zich zover terugtrekken dat het bootje door de nauwe ingang naar binnen kan. Binnen wacht de bezoekers een buitenaards blauwe grot.

Horsetail Falls in Yosemite,Californie © Ambitious Wench, Wikicommons

Deze waterval stroomt enkel in de winter en het vroege voorjaar. Tijdens de laatste twee weken van februari schijnt de zon soms zo op het water dat het net lijkt of er vuur van de rots afloopt.

Spotted Lake in Osoyoos, British Columbia, Canada

Dit meer bevat veel magnesium, zilver en andere mineralen en dankt daaraan zijn gevlekte oppervlakte. De oorspronkelijke bewoners die het meer Kliluk noemden beschouwden het als een heilig meer en dichtte het een geneeskrachtige werking toe.

Meer van Melissani op Kefalonia in Griekenland

Dit meer ligt gedeetelijk in een grot waarvan het dak is ingestort. De zon die er doorheen schijnt zorgt voor een buitenaards blauw licht. In kleine bootjes knnen toeristen tochtjes over het meer maken.

Morning Glory Pool in Yellowstone

Dankzij bacterieen die goed gedijen in warm water had het water van deze poel vroeger een felblauwe kleur. Doordat toeristen troep en muntjes in het water gooien raakt het kleine meertje verstopt, wordt het water kouder en krijgen de oorspronkelijke bacterieen concurrentie van andere bacterieÑ'n . Daardoor krijgt het water een alsmaar minder blauwe kleur.

Nigardsbreen IJsgrot in Noorwegen

De Nigardsbreen gletsjer is een zijtak van Europa's grootste gletsjer Jostedalsbreen. Onder de gletsjer ligt een prachtige ijsgrot die dankzij de bewegingen van de gletsjer telkens van vorm verandert.

Pamukkale bij Denizli in Turkije

Water uit eeuwenoude warme bronnen loopt over oestervormige terrassen.

Plitvicemeren in Kroatië

In de loop van vele eeuwen ontstonden bij Plitvicka Jezera in Kroatië een serie van 16 meren, 90 watervallen en een aantal grotten.

Salton Sea in het zuiden van Californië

Salton Sea in het zuiden van Californi? Deze zee is per ongeluk ontstaan toen irrigatiekanalen verkeerd aangelegd werden. Water uit de Colorado River stroomde in een basin en vormde de Salton Sea. Aanvankelijk een toeristische trekpleister, maar nu verlaten omdat het water te zout en vervuild raakte door de landbouw en toeristen.

Steinsdalfossen in Noorwegen

Steinsdalfossen in Noorwegen Het bijzondere aan deze 50 meter hoge waterval bij de Noorse stad Norheimsund is dat u er achter langs kan lopen zonder nat te worden.