Tien gerechten die je moet proberen in Spanje

Tien gerechten die je moet proberen in Spanje
© iStockphoto

Wie denkt de Spaanse keuken te leren kennen door paella, pinchos en tapas te eten, heeft het mis. Probeer ook eens een van deze tien favoriete gerechten van de Spanjaarden zelf. (The Local)

1. Percebes © iStockphoto

In Galicië riskeren bijna hun leven om deze schelpdieren van de rotsen te halen. Omdat ze zo moeilijk te pakken zijn, betaal je er enorm veel voor, maar ze schijnen verrukkelijk te smaken.

2. Calçots © iStockphoto

Catalaans gerecht van zoete uien die eerst boven het vuur gegrild worden, vervolgens worden geschild en in salbitxada (saus met onder andere noten, pepers, knoflook en tomaten) worden gedoopt.

3. Coques de Llardons © Wikicommons

Een merkwaardige combinatie van varkensvlees, pijnboompitten en suiker uit Catalonie.

4. Gambas Ajillohten © iStockphoto

Grote garnalen gekookt in olijfolie met knoflook en stukje scherpe chilipeper.

5. Bacalao © iStockphoto

Dit betekent 'zoute kabeljauw', maar het gerecht is helemaal niet zout. De vis wordt bewaard in zout, maar dit wordt eraf gewassen voordat de vis wordt bereid. Vooral de Baskische versie bacalao al pil pil met knoflook en olijfolie is heerlijk.

6. Cocido © iStockphoto

Stoofpot met vlees en groenten waarvan de samenstelling wisselt naargelang de regio. Maar overal zitten er de oren en maag van varkens in en rundvlees en bloedworst.

7. Pimientos de piquillo © Tamorlan, Wikicommons

Gerecht afkomstig uit de Noord-Spaanse regio Navarra van zoete piquillo paprika gevuld met stukjes kabeljauw.

8. Callos a la Madrilena © Tamorlan, Wikicommons

Een gerecht waar menigeen zijn neus voor zal ophalen, maar een lekkernij is in Madrid: pens met paprika, runderwang en chorizo.

9. Mojama © iStockphoto

Andalusiërs hebben eeuwen geleden de gewoonte van de Arabieren overgenomen om tonijn te drogen in de warme, droge zon. Het resultaat, mojama, smaakt heerlijk wanneer het dun wordt gesneden en gemarineerd in olijfolie. Eet het met amandelen en drink er een glas manzanilla sherry bij.

10. Polbo a feira © Wikicommons

Het ziet er misschien niet al te smakelijk uit, maar de tentakels van een octopus besprenkeld met zout en stukjes paprika zijn een lievelingsgerecht van de Galiciërs.