Oostenrijkse gletsjers krimpen gevaarlijk snel
Door de beperkte hoeveelheid sneeuw die afgelopen winter is gevallen, zijn de Oostenrijkse gletsjers deze zomer het felst gekrompen sinds de hittegolf van 2003.
Dat meldt het Nationaal Meteorologisch Instituut ZAM. Zo verloor de ijskap van de Goldbergkees, in de Alpen, twee meter aan dikte en bijna 7 procent van zijn massa.
Gewoonlijk krimpen de gletsjers tijdens de zomermaanden, maar herstellen ze zich weer tijdens de winter. Tijdens de afgelopen jaren kon een aanzienlijk deel van het ijs dat smolt, echter niet meer samenpakken. “Hoewel de zomer van 2011 niet bijzonder warm was, lag het smeltniveau even hoog als het niveau dat in de zomer van 2003, de warmste van de eeuw, werd opgemeten”, weet klimatoloog Berhard Hynek.
De hoeveelheid gevallen sneeuw lag in het oosten van de Alpen ook een pak lager dan gebruikelijk, als gevolg van de zachte en droge winter. Op de top van de Hoge Sonnblick, een 3.000 meter hoge berg in de Alpen, bedroeg die hoeveelheid op 1 mei bijvoorbeeld slechts twee derde van het gemiddelde niveau van de voorbije tachtig jaar.
De laatste decennia zijn de gletsjers en de sneeuwmassa in zowel het noordelijke als het zuidelijke halfrond teruggedrongen als gevolg van de klimaat wijziging. De meerderheid van de wetenschappers schrijft die toe aan de toename van de uitstoot van broeikasgassen. (Belga/MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier