Ontspannen in slow city Chaudfontaine
Deze Luikse “slow city” heeft meer te bieden dan haar bekende bronnenwater.
Altijd een aanrader in Chaudfontaine zijn de magnifieke thermen. Maar de Luikse stad heeft als een van de vijf Belgische “slow cities”, een keurmerk voor steden en gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren, meer te bieden. Geïnspireerd op de slow movement, een contrabeweging tegen het steeds snellere tempo van onze samenleving, richt Paolo Saturnini, de burgemeester van het Toscaanse stadje Greve in Chianti, in 1999 de Cittaslow organisatie op. Saturnini wilde zo de filosofie van de slow food beweging toepassen op het stadsbestuur en het alledaagse leven.
Een visie die haar weg in België makkelijk vond naar Enghien, Lens, Silly, Evere en dus ook naar Chaudfontaine.
Door haar rijke thermale verleden staat de stad al eeuwenlang bekend om ontspanning en welzijn. Ook de natuurrijke omgeving en historische sites als die van de abdij van Beaufays passen in het profiel van een slow city.
Maar een stad als Chaudfontaine wordt niet zomaar lid van Cittaslow. Met een vijftigtal doelstellingen rond welzijn van mens en natuur in de stad en behoud van de historische en culinaire identiteit, gaat het om meer dan louter de titel.
Place aux Saveurs Iets wat Chaudfontaine bewijst door haar voortdurende inspanningen om de stad meer leefbaar te maken.
Zo zijn de afgelopen jaren een aantal ontmoetingsplaatsen en aangename plekjes op centrale plaatsen gecreëerd.
Sinds kort is er ook elke tweede en vierde donderdag op de Place André Musch in Embourg de “Place aux Saveurs”, een markt vol authentieke producten als brood, tapenades, gevogelte, kaas, olieën en versbereide salades en marmelade. (LG)
Dagprijs thermen bedraagt 35 euro. Behandelingen en massages vanaf 39 euro. Neem ook een kijkje op de website van Cittaslow.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier