Litouwen: het is wellicht niet de eerste vakantiebestemming of citytrip die in je opkomt. En dat is nu juist de kracht van de bestemming. Litouwen is puur, staat voor haar eigen cultuur en identiteit en heeft de bezoeker veel te bieden. Van uitgestrekte bossen en de prachtige Oostzeekust tot het gezellige centrum van de hoofdstad Vilnius en de culturele hoogtepunten van Kaunas. Overigens is Litouwen lid van de Europese Unie en kun je er 'gewoon' in euro's betalen. In 2018 viert Litouwen overigens 100 jaar herstel van onafhankelijkheid.

Vilnius is de moderne en sfeervolle hoofdstad van Litouwen, met meer dan 530.000 inwoners. Er heerst een prettige sfeer: aan de ene kant heeft de stad vanwege haar omvang iets van een metropool, maar aan de andere kant heeft het overzichtelijke centrum ook iets heel intiems. Vilnius is prima bereikbaar per vliegtuig, een vlucht van ca. 2 uur. We zetten hier de top tien tips voor een bezoek op een rij.

In een land dat meer dan tweemaal zo groot is als Belgie, nog niet een derde van het aantal inwoners telt, 30 regionale en vijf nationale parken telt, is het duidelijk dat je vooral naar buiten moet, de natuur in. Wandelen door de dichte bossen, fietsen langs de kust, kajakken op de uitgestrekte meren... of maak het jezelf makkelijk met een vlucht per luchtballon. Als je nog meer in de buitenlucht wilt zijn, is kamperen natuurlijk een heerlijke manier van vakantie vieren. En ook op dat gebied is het aanbod in Litouwen groot.

Denk je aan een citytrip, dan denk je al snel aan Parijs, Londen, Barcelona, Milaan of Praag. Maar wie graag een originelere invulling wil en een nieuwe bestemming zoekt, zou Litouwen eens moeten overwegen. Kies voor een combinatie van de veelzijdige hoofdstad Vilnius met het schilderachtige Trakai of voor de voormalige hoofdstad Kaunas en het archeologisch interessante Kernave. Met het vliegtuig ben je in een uur of twee in Litouwen, het land is lid van de Europese Unie en je betaalt er in euro's dus gemak verzekerd!

Litouwen is een verrassende vakantiebestemming. Zowel voor een langere vakantie als voor een citytrip. Je bent er in een uur of twee met het vliegtuig, het land is lid van de Europese Unie en je betaalt er in euro's. We zetten hier de 10 beste redenen om naar het land af te reizen onder elkaar.

De kuststrook van Litouwen is 'slechts' zo'n 100 kilometer lang, maar wel overweldigend mooi. Vanuit de stad Klaipeda gaat er een veerboot naar de Koerse Schoorwal: de landtong die voor de kust van Litouwen in de Oostzee ligt. En die hele landtong is een Nationaal Park. Bijna 100 kilometer lang, op het smalste punt slechts 400 meter breed. De lagune aan de ene kant, de zee aan de andere kant: dat levert een waanzinnig landschap op voor een strandvakantie.