Nieuwe expo van KMSKA over Kunst in de Groote Oorlog
In de Antwerpse Koningin Fabiolazaal loopt vanaf zaterdag de komende vier maanden de tentoonstelling “Kunst in de Groote Oorlog” van het momenteel voor renovatie gesloten KMSKA.
In de Antwerpse Koningin Fabiolazaal loopt vanaf zaterdag de komende vier maanden de tentoonstelling “Kunst in de Groote Oorlog” van het momenteel voor renovatie gesloten KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen).Het gaat om de zevende expo in de reeks “De Modernen”, waarbij stukken uit de collectie van het KMSKA in combinatie met bruiklenen van andere musea en verzamelingen bij elkaar geplaatst worden rond één centraal thema. In het kader van de vele herdenkingsprojecten rond de Eerste Wereldoorlog dit jaar kon dat onderwerp volgens het KMSKA niet ontbreken.
“Kunst in de Groote Oorlog” toont de impact die WOI had op verschillende bekende kunstenaars en schrijvers uit die tijd en met name hun veranderende stijl.
Oorlogstrauma’s
Voor het uitbreken van de oorlog suggereerden heel wat (veelal futuristische) werken immers nog vooral vooruitgang, snelheid en levenslust, maar tijdens en kort na de oorlogsjaren was er duidelijk sprake van een schokeffect. Niet alleen de oorlogstrauma’s van de artiesten raakten in hun stukken verwerkt, sommigen onder hen vluchtten ook naar het buitenland en kwamen daar in contact met andere kunstbewegingen.
De zes centrale figuren van de tentoonstelling zijn Cyriel Buysse, André De Ridder, Paul van Ostaijen, Jules Schmalzigaug, Emile Verhaeren en Rik Wouters. Schilderijen, brieven, foto’s, tekeningen, sculpturen en publicaties van deze zes en verschillende van hun vrienden en collega’s laten zien hoe zij de oorlog persoonlijk beleefden.
“Kunst in de Groote Oorlog” loopt tot 11 januari in de Koningin Fabiolazaal, nabij de Meir. Tickets kosten 4 euro per persoon. HetAntwerpse Letterenhuis houdt bovendien gelijklopend met de expo ook een lezingenreeks over hetzelfde onderwerp. (Belga/MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier