In beeld: de meest bijzondere bomen in de wereld

De hoogste, de dikste, de oudste, maar ook bomen die sap hebben in de kleur van bloed, die een bast hebben in alle kleuren van de regenboog of die zo scheef groeien dat ze bijna lijken om te vallen: ontdek de meest bijzondere bomen in de wereld.

In beeld: de meest bijzondere bomen in de wereld
Dark Hedges © Getty Images

Lees ook:

25 van de mooiste bossen in de wereld

Een korte kennismaking met de mooiste bossen in het Verenigd Koninkrijk

In beeld: bossen die veranderd zijn in steen

Angel Oak Tree in Charleston © Getty Images

Angel Oak Tree staat op Johns Island in de buurt van de Amerikaanse stad Charleston. De boom behoort met een leeftijd van 400 of 500 jaar oud tot de oudste eiken in dit deel van de VS. De boom doorstond verschillende orkanen. De naam 'Angel Oak Tree' verwijst naar de legende dat de geesten van voormalige slaven rond de boom rondwaren.

Ashikaga in Japan © Getty Images

In het Japanse Ashikaga Flower Park staat een blauweregen die 150 jaar oud is. Tussen half april en half mei staat de boom - die zo groot is dat hij ondersteund moet worden - in bloei en loop je onder een plafond van blauwpaarse bloemen.

Baobab in Madagaskar © Getty Images

Baobabs in Madagaskar zijn imposante bomen die dertig meter hoog worden en een dikke stam van zo'n elf meter hebben. De stam is volledig kaal met er bovenop een soort uitwaaierende paraplu. De boom wordt ook apenbroodboom genoemd omdat bavianen het fruit ervan eten. De baobab is een icoon van Afrika. Tijdens de regenperiode slaat de boom water op in de dikke stam. Wanneer de droge periode aanbreekt zorgt dat opgeslagen vocht ervoor dat er fruit groeit aan de boom, juist op het moment dat er in de omgeving verder vrijwel geen eten te vinden is. De baobab wordt daarom ook de 'Tree of life' genoemd.

Baobab Prison Tree in Australië © Getty Images

De 1500 jaar oude Baobab Prison Tree staat bij de Australische stad Derby. De stam met een omtrek van ruim 15 meter is hol en werd - volgens de verhalen - soms gebruikt als gevangenis voor de oorspronkelijke bewoners van Australië. Waarschijnlijk is de boom daarvoor nooit echt gebruikt. Toch is hij uitgegroeid tot een soort symbool voor de beroerde manier waarop gevangenen in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw in Australië werden behandeld.

Bodhiboom in Thailand © Getty Images

Deze bijzondere bodhiboom staat in het Ayutthaya Historical Park in Thailand. De wortels van de boom groeien om het hoofd van een Boeddhabeeld heen. Omdat Boeddha onder een bodhiboom mediteerde, bestaat er een bijzondere band tussen deze boomsoorten en boeddhisten.

Ponderosa pijnbomen in Bryce Canyon © Getty Images

De slanke Ponderosa pijnbomen kunnen een hoogte van zo'n zestig meter bereiken. Je ziet ze overal in het zuidwesten van de VS. Ook in Bryce Canyon in de staat Utah groeien ze overal, maar de meest spectaculaire plaats om ze te zien is in Ponderosa Canyon waar de bomen op de bodem van een diepe, smalle kloof groeien. De toppen steken boven de canyon uit.

Crooked Forest in Polen © Getty Images

Crooked Forest (Krzywy Las in het Pools) is een bos met merkwaardig gevormde pijnbomen. Het bos ligt in de buurt van de Poolse stad Gryfino en werd rond 1930 geplant. Waarschijnlijk werd er de een of andere kweektechniek gebruikt om de bomen op die manier te laten groeien, maar tot op de dag vandaag is niet bekend wat er met de bomen gebeurd is.

Dark Hedges in Noord-Ierland © Getty Images

Dark Hedges is een indrukwekkende oprijlaan naar Gracehill House in Noord-Ierland. De laan van beukenbomen lijkt op een tunnel en figureert in Game of Thrones als King's Road.

Deadvlei in Namibië © Getty Images

De bomen in Namib-Naukluft National Park in Namibië zijn allemaal dood, maar het is er zo droog dat ze niet vergaan. De bomen zijn ongeveer duizend jaar oud en liggen in een vallei omringd door 400 meter hoge duinen. In die tijd liep er een rivier door de vallei die zorgde voor veel planten- en bomengroei. Die rivier droogde zo'n 900 jaar geleden op waardoor de bomen doodgingen.

Drakenbloedboom in Jemen © Getty Images

Drakenbloedbomen groeien alleen op het Jemenitische eiland Socotra. Ze lijken op een uitgeklapte paraplu en zijn genoemd naar het rode sap dat uit de boom komt en dat op bloed lijkt. Lokale inwoners voeren de vruchtjes van de bomen aan hun geiten en schapen. De boom staat momenteel onder druk door de klimaatopwarming.

Jomon Sugi op het Japanse eiland Yakushima © Getty Images

De Jomon Sugi is de grootste conifeer in Japan. De boom staat middenin een oud regenwoud en is daardoor niet eenvoudig te bereiken. De boom is 25 meter hoog, heeft een omtrek van 16 meter en staat op 1200 meter hoogte. Geschat wordt dat de Jomon Sugi tussen de 2200 en 7200 jaar oud is.

Joshua trees in het zuidwesten van de VS © Getty Images

De grillige Joshua Trees groeien in de Mojave woestijn in het zuidwesten van de VS. De naam danken ze aan de Mormonen die de boom noemden naar Jozua, de opvolger van Mozes. De bomen worden maximaal 15 meter hoog en zorgen, samen met grillige rotsformaties, voor een schitterend landschap in dit deel van de VS.

Castagno dei Cento Cavalli op Sicilië © Getty Images

De Castagno dei Cento Cavalli (honderd paarden kastanje) is de grootste en oudste kastanjeboom ter wereld. De boom is tussen de 2000 en 4000 jaar oud en staat aan de voet van de Etna. De naam van de boom verwijst naar de koningin van Aragon die tijdens een onweersbui samen met honderd ridders te paard onder de boom schuilde.

Lone Cypress bij Monterey in Californië © Getty Images

De Lone Cypress staat op een rotspunt langs de 17-Mile Drive, een van de mooiste autoroutes in de wereld. De 250 jaar oude boom heeft ondertsteuning nodig door kabels omdat de cipres beschadigd is door brand. Maar voorlopig houdt de eenzame boom dapper stand. Door de bijzondere en fotogenieke locatie, behoort de Lone Cypress tot de meest gefotografeerde bomen in de VS.

Mahabodhi in India © Getty Images

De Mahabodhi in Bodh Gaya in India is een directe afstammeling van de oorspronkelijke bodhiboom: de boom waaronder Boeddha mediteerde en verlichting bereikte. De boom is dan ook uiterst heilig voor boeddhisten. Direct naast de boom staat de Mahabodhi tempel.

Methuselah in de White Mountains in Californië © Getty Images

Methuselah is de oudste bekende boom ter wereld. De meer dan 4.800 jaar oud Bristlecone pijnboom staat ergens in de White Mountains in Inyo Country in Californië. De exacte plaats wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat de boom te veel bezocht of vernield wordt.

Pando in Fishlake National Forest in Utah © J Zapell, Wikicommons

Pando in Fishlake National Forest is het oudste levende organisme op aarde. Pando - ook wel 'Trembling Giant' genoemd - bestaat niet uit één boom, maar uit 47.000 espenbomen die ondergronds één wortelsysteem vormen. Pando is naar schatting zo'n 80.000 jaar oud.

Pirangi cashemboom in Rio Grande do Norte in Brazilië © Getty Images

De Pirangi is de grootste cashewboom ter wereld. De boom bestrijkt een oppervlakte van tussen de 7.300 en 8.400 vierkante meter en is waarschijnlijk meer dan duizend jaar oud. De takken van een cashewboom buigen naar beneden wanneer ze te groot worden, hechten zich vast aan de grond en maken weer wortels onder de grond. Daarom is de oorspronkelijke stam van de boom niet meer terug te vinden.

Kokerboomwoud bij Keetmanshoop in Namibië © Getty Images

De naam kokerboom is eigenlijk misleidend want het is strikt genomen geen boom, maar een plant. Maar omdat de kokerboom qua uiterlijk zoveel op een boom lijkt, nemen we 'm toch mee in dit overzicht. Zeker omdat deze groep kokerbomen in Namibië zo bijzonder is. Omdat de kokerbomen op rotsformaties van doleriet groeien, staan ze normaal ver uit elkaar, maar bij Keetmamshoop staan ze zo dichtbij elkaar dat ze een soort bos vormen. Het bos trekt een groot aantal dieren aan waaronder de leuke Kaapse klipdas.

Hyperion in Redwood National Park in Californië © Getty Images

De Hyperion is waarschijnlijk de hoogste boom ter wereld. De precieze locatie van deze Redwood sequoia wordt geheim gehouden om vandalisme te voorkomen. De boom is meer dan 115 meter hoog en is naar schatting tussen de 600 en 800 jaar oud. De boom is genoemd naar de Griekse titaan Hyperion wat 'de in de hoogte wandelende' betekent. Ook de tweede en derde hoogste boom ter werel groeien in dit bos. Ze heten respectievelijk Helios met een lengte van bijna 115 meter en Icarus van 114 meter hoog.

Regenboog eucalyptus © Getty Images

Regenboog eucalyptusbomen groeien op de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië. Het bijzondere aan deze lange bomen is de bast die alle kleuren van de regenboog vertoont.

Sagano bamboebos in Kyoto, Japan © Getty Images

Het Sagano bamboebos in Kyoto vormt een sterk contrast met het drukke stadscentrum. Ook al is de rust sinds toeristen het bos massaal hebben ontdekt vaak ver te zoeken. Toch blijft het een magische plaats omdat het licht schitterend door de ruisende bamboebomen heenschijnt.

Arbor del Tule in Santa Maria del Tule in Mexico © Getty Images

De Arbor del Tule is een enorme cipres in het Mexicaanse plaatsje Santa Maria del Tule. De boom heeft een omtrek van bijna 12 meter en behoort daarmee tot de bomen met de dikste stammen ter wereld. De boom is vermoedelijk tussen de 1500 en 2000 jaar oud. Wat deze boom ook bijzonder maakt is, is dat je met een beetje fantasie in de grillige stam allerlei afbeeldingen kan zien van hoofden, dieren en niet bestaande creaturen.

General Sherman Tree in Sequoia National Park in Californië © Getty Images

De General Sherman Tree in Sequoia National Park is de grootste boom - qua volume - ter wereld. De sequoia is zo'n 83 meter hoog en heeft op de grond een omtrek van 31 meter. De boom is tussen de 2400 en 2800 jaar oud.

Bomen op Slope Point in Nieuw-Zeeland © Getty Images

De bomen die op Slope Point in Nieuw-Zeeland staan, groeien allemaal heel scheef. Dat komt door de harde wind die voortdurend op Slope Point beukt. Dit punt steekt hoog boven de oceaan uit en ten zuiden hiervan heeft de wind over bijna 5.000 kilometer vrijspel.

Tanzlinde in Peesten in Duitsland © Getty Images

Deze Tanzlinde in het kleine Beierse dorpje Peesten is zo geleid dat het op eengebouwtje lijkt. Tanzlindes waren eeuwenlang in veel Europese dorpjes het middelpunt van het sociale leven. Er werd omheen gedanst, bewoners lazen de seizoenen af aan de veranderingen in de boom en geliefden troffen elkaar onder het beschutte bladerdek.

Ta Prohm in Cambodja © Getty Images

Ta Prohm is een tempel in Siem Raep in Cambodja. Alhoewel het 12-eeuwse tempelcomplex zelf al uniek is, maken de bomen die er overal overheen en tussendoor groeien de site nog specialer. De tempel werd bovendien wereldberoemd toen deze figureerde in de film Tomb Raider uit 2001.

Vijgenboom in Nairobi, Kenia © Reuters

Deze geliefde vijgenboom in de Keniaanse hoofdstad Nairobi kwam onlangs nog in het nieuws omdat deze dreigde te sneuvelen om plaats te maken voor een door China betaalde snelweg. De boom is heilig voor de etnische groep Kikuyu en werd door President Uhuru Kenyatta 'een baken van de Keniaanse cultuur en ecologische erfenis' genoemd. Hij zorgde er dan ook door het uitvaardigen van een presidentieel decreet voor dat de enorme boom blijft staan.