Een korte kennismaking met de mooiste bossen in het Verenigd Koninkrijk

Een korte kennismaking met de mooiste bossen in het Verenigd Koninkrijk
© Getty Images/iStockphoto

Het Verenigd Koninkrijk is rijk aan bossen, maar waar vind je de mooiste? Away Resorts vergeleek zeventig Britse bossen aan de hand van het aantal Instagram posts dat ze kregen. Het New Forest, Royal Forest of Dean en Sherwood Forest kregen de meeste posts. Het is trouwens ook de moeite waard de andere bossen een bezoekje te gunnen. Omdat ze minder bekend zijn en vaak wat minder makkelijk te bereiken zijn, kregen ze misschien minder stemmen dan ze eigenlijk verdienen.

De volledige top 26

1. New Forest in Hampshire en Wiltshire

2. Royal Forest of Dean in Gloucestershire

3. Sherwood Forest in Nottinghamshire

4. Epping Forest in Greater London en Esse

5. Hamsterley Forest in Durham

6. Delamere Forest in Cheshire

7. Dalby Forest in North Yorkshire

8. Ashdown Forest in Sussex

9. Thetford Forest in Suffolk

10. Swinley Forest in Surrey en Berkshire

11. Wyre Forest in Worcestershire

12. Haldon Forest in Devon

13. Burnham Beeches in Buckinghamshire

14. Tollymore Forest Park in Noord-Ierland

15. Grizedale Forest in het Lake District

16. Gisburn Forest in Norht Lancashire

17. Forest of Bowland in Lancashire

18. Salcey Forest in Northampton

19. Hatfield Forest in Essex

20. Macclesfield Forest in Cheshire

21. Kielder Forest in Northumberland

22. Whinlatter Forest in het Lake District

23. Moors Valley Country Park in Dorset

24. Friston Forest in South Downs

25. Castlewellan Forest Park in Noord-Ierland

26. Galloway Forest in Schotland

Lees ook: 25 van de mooiste bossen in de wereld

1. New Forest in Hampshire en Wiltshire © Getty Images/iStockphoto

De naam New Forest klopt op twee manieren niet: het is namelijk niet 'nieuw' en een 'bos' is het eigenlijk ook niet. New Forest is een aaneenschakeling van stukken heide, bos, graslanden en dorpjes. De drie grootste dorpjes zijn Lyndhurst, Brockenhurst en Burley.

New Forest © Getty Images/iStockphoto

Waar komt de naam 'New' dan vandaan? William the Conqueror noemde dit gebied, dat hij gebruikte als zijn jachtterrein, in 1079 'the new hunting forest'. Hij drukte meteen blijvend zijn stempel op het gebied. Hij wilde namelijk niet dat de lokale inwoners zijn jachtterrein zouden verstoren. Ze mochten geen hekken, omheiningen of andere obstakels aanbrengen.

New Forest © Getty Images/iStockphoto

Als tegenprestatie mochten de boeren in de omgeving hun pony's, ezels, schapen en varkens wel vrij laten grazen in de bossen en op de heidevelden. Deze unieke situatie bestaat tegenwoordig nog altijd. Verwilderde pony's (de beroemde New Forest Pony), varkens en ezels lopen er vrij rond en zorgen er meteen voor dat het bos zijn open karakter behoudt.

New Forest © Getty Images/iStockphoto

De New Forest Pony is niet echt wild. De pony's lopen weliswaar vrij rond door de natuur, maar hebben wel een eigenaar en er wordt toezicht op ze gehouden.

New Forest © Getty Images/iStockphoto

Behalve de verwilderde dieren, komen er ook veel herten voor in het New Forest. Ze zijn wel behoorlijk schuw, maar tegen de avond heb je een grote kans om ze te zien.

New Forest © Getty Images/iStockphoto

Dankzij de lage ligging van delen van het New Forest, komen er zeldzame planten en dieren voor die elders in het land niet leven.

New Forest © Getty Images/iStockphoto

New Forest © Getty Images/iStockphoto

New Forest © Getty Images/iStockphoto

2. Royal Forest of Dean in Gloucestershire © Getty Images/iStockphoto

Ook de Royal Forest of Dean is van oudsher een koninklijk jachtterrein. Het 110 vierkante kilometer grote bos is een van de laatste 'ancient woodlands' in Groot-Brittannie. Dat zijn bossen die er al sinds ongeveer 1600 of eerder onafgebroken zijn. Voor 1600 werden bossen immers nog niet aangeplant.

Royal Forest of Dean © Getty Images/iStockphoto

Het Forest of Dean telt zo'n twintig miljoen bomen waaronder eiken, berken, beuken, essen en hulst. Het wordt begrensd door de rivieren Wye en Severn.

Royal Forest of Dean © Getty Images/iStockphoto

Een goede tijd om het Forest of Dean te bezoeken is in april en mei wanneer de grond wel een grote blauwe zee lijkt, dankzij de bloeiende wilde hyacinten. Ook de rododendrons en azalea's staan dan in volle bloei.

Royal Forest of Dean © Getty Images/iStockphoto

Ook de herfst in het Forest of Dean is schitterend: de felle herfstkleuren, paddestoelen in allerlei kleuren en maten en het geluid van de bronstige herten.

Royal Forest of Dean © Getty Images/iStockphoto

3. Sherwood Forest in Nottinghamshire © Getty Images/iStockphoto

De naam Sherwood Forest doet wellicht meteen een belletje rinkelen? Het bos is immers onlosmakelijk verbonden met Robin Hood. Rond 1200, de tijd dat Robin Hood geleefd zou hebben, was het Sherwood Forest veel groter dan tegenwoordig. De belangrijkste weg tussen Londen en York liep er dwars doorheen. Het lot van de reizigers lag in die tijd in handen van struikrovers en andere criminelen. Ook Robin Hood hield zich op in de struiken en tussen de bomen. Hij stal geld bij de rijken en gaf het aan de armen.

Sherwood Forest © Getty Images/iStockphoto

De Major Oak is de bekendste boom in het bos. De eik is tussen de 800 en 1000 jaar oud en zou de belangrijkste schuilplaats geweest zijn van Robin Hood. De Major Oak werd in 2014 uitgeroepen tot England's Tree of the Year. De boom is zo oud dat deze aan alle kanten ondersteund moet worden. Naast deze veteraan, staan er nog zo'n 900 andere eeuwenoude eiken in het bos.

Sherwood Forest © Getty Images/iStockphoto

In augustus vindt er ieder jaar een groot Robin Hood festival plaats in Sherwoord Forest. Alle personages uit het verhaal zijn aanwezig en kinderen kunnen in hun voetsporen speurtochten door het bos maken en de natuur zo op een heel andere manier zien.

Sherwood Forest © Nilfanion, Wikicommons

Sherwood Forest © Nilfanion, Wikicommons