Maastricht
Maastricht heeft heel wat troeven: een rijke geschiedenis, een flinke brok cultuur, interessante gastronomische adressen en een gevarieerd en uitgebreid winkelaanbod. Kortom, de ideale bestemming voor een citytrip.
Maastricht heeft heel wat troeven: een rijke geschiedenis, een flinke brok cultuur – de stad is kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 – interessante gastronomische adressen en een gevarieerd en uitgebreid winkelaanbod. Kortom, de ideale bestemming voor een citytrip. Maastricht is het Nederlandse equivalent van het Franse Rijsel: vlakbij, een beetje van ons en toch een tikkeltje anders.
Wat moet je zien?Eten en drinken
Shopping
Maastricht bekoort liefhebbers van hedendaagse architectuur. Het Bonnefantenmuseum is een van de bekendste gebouwen van de Italiaanse toparchitect Aldo Rossi. Het ligt in de nieuwbouwwijk Céramique die grossiert in gebouwen van meesterarchitecten zoals Jo Coenen, Mario Botta, Bob van Reeth en Christaan Kieckens.
Ook in het historische stadsgedeelte, op de andere Maasoever, zijn er tal van hedendaagse architecturale pareltjes te ontdekken. Op het door Mecanoo ontworpen Herdenkingsplein tekende local hero Wiel Arets de knappe uitbreiding van de Academie voor Beeldende Kunsten. Liefhebbers van de klassieke klasse van Luikenaar Charles Vandenhove benen dan weer naar het Van Veldekeplein.
Soms duikt die hedendaagse architectuur ook verrassend op in het rijke religieuze erfgoed van de Maasstad. In een straal van enkele honderden meters troffen we drie voorbeelden aan van een gedurfde herbestemming van religieuze gebouwen.
Kruisherenhotel: in hogere sferen
Voor een ontbijt of diner in hogere sferen moet je in het Kruisherenhotel op de Kommel zijn. Van op een negen meter hoge entresol heb je een uniek uitzicht op en door de hoge ramen in loodglas van de vijftiende-eeuwse kloosterkerk. Onder de prachtige kruisgewelven smaken de croissants hemels.
De Orde van de Kruisheren gebruikte het omvangrijke gebouwencomplex tot aan het einde van de achttiende eeuw. Tijdens de Franse Revolutie deed het dienst als kazerne en arsenaal en later werd het ook nog gebruikt als Rijkslandbouwproefstation. In 1981 kwamen klooster en kerk leeg te staan, waarna ze snel verkommerden. Tot in 2000 de Limburgse ondernemer Camille Oostwegel er zich over ontfermde.
“We hebben met de gedachte gespeeld om het interieur zo authentiek mogelijk te houden”, vertelt hoteldirecteur Sita Tadema. “Uiteindelijk zijn we van die piste afgestapt. Dit is een prachtig gotisch gebouw, maar zo’n kerk heeft toch iets kil en streng. En we wilden een gezellig hotel.”
De bekende Nederlandse interieurarchitect Henk Vos kreeg van Oostwegel carte blanche bij de inrichting. Alle kamers zijn verschillend ingericht en in elke kamer worden de gasten verwelkomd met een gedicht.
Selexyz Dominicanen: mooiste boekhandel ter wereld
Het is zaterdagmiddag, dat betekent op de koppen lopen in de populaire winkelstraten van de oude stad. Op een boogscheut van het Vrijthof ligt boekhandel Selexyz Dominicanen. De Britse krant The Guardian verkoos Selexyz Dominicanen recent als mooiste boekhandel ter wereld. De boekhandel is gevestigd in een pareltje van een gotische kerk uit de dertiende eeuw. Het prachtige plafond vraagt om een moment van verwondering.
In het koor van de kerk is een koffiebar ondergebracht. Aan de ronde tafels en krukjes monsteren de klanten hun boekenaanwinsten. Van op de bovenste verdieping van de boekenflat kan je, met wat fantasie, in die aaneenschakeling van kleine en grotere ronde vormen een rozenkrans herkennen.
Overigens: niet alleen architectuur- en monumentenliefhebbers komen hier aan trekken, dit is gewoon ook een knappe boekhandel met een breed assortiment.
Universiteit Maastricht: aula in het kerkkoor
In de voormalige franciscanerkerk aan de Minderbroedersberg is het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht gevestigd. Zodra je binnenkomt word je niet meteen ondergedompeld in een kerkelijke sfeer. De vestibule met zijn neoclassicistische Dorische zuilengaanderij refereert nog altijd aan de strengheid van het Paleis van Justitie dat hier tussen 1827 en het einde van vorige eeuw was gehuisvest.
Achter de trap, op de plek van het koor en de apsis van de kerk, plaatsten de architecten een sobere aula met 250 plaatsen. De kantoorfuncties zijn grotendeels ondergebracht in het aanpalende kloostercomplex, dat ook twee eeuwen dienst deed als gerechtsgevangenis.
Bron: Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier