Ligurië: een gastronomische topbestemming
Een mild zeeklimaat en vruchtbare grond leveren samen de beste ingrediënten voor deze Italiaanse keuken.
De Italiaanse regio Ligurië, gelegen tussen de Apennijnen en de Ligurische Zee, vormt een droombestemming. Door de combinatie van land en zee is het zowel aangenaam vertoeven in de plaatselijke dorpjes als aan de kustlijn van het noordwestelijk gebied. Ook op vlak van gastronomie blijkt het samenspel van aarde en water een voltreffer.
De Ligurische keuken is licht en eenvoudig, maar het Middellandse Zeeklimaat en de vruchtbare grond zorgen voor een ruim gamma aan ingrediënten en smaken. Elk gebied van het verbindingsstuk tussen Frankrijk en Toscane blinkt dan ook uit in zijn eigen specialiteiten en recepten.
Buitenlandse smaken
Door de eeuwen heen zijn ook heel wat vreemde smaken de keuken binnengeglipt. Portugese, Catalaanse, Provençaalse en Afrikaanse invloeden vonden via de haven van de hoofdstad Genua hun weg naar de Italiaanse regio. Die buitenlandse elementen werden verwerkt in onder meer de typische Ligurische vissoep, ‘burrida’ en in het pastagerecht ‘ravioli’.
De streekgerechten ’torelli’ en het traditionele Paasgerecht ’torta Pasqualina’ benadrukken de belangrijke rol die de natuur in deze omgeving speelt. Inwoners vervangen in deze recepten de spinazie door wilde planten. Ook het groene kruid basilicum vormt de basis van de populaire ‘pesto Genovese’, een traditionele saus met olijfolie en pijnboompitten. In oktober zet Ligurië pesto zelfs op de culinaire agenda. Het uithangbord van de streek zal samen met bijhorende specialiteiten in de schijnwerpers staan. In november wordt een hulde aan olijfolie gebracht. De stad Imperia vormt het decor van allerhande workshops en kookateliers met als hoofdingrediënt de olijf.
Bacchus
Bij eten hoort natuurlijk ook drank. De Italiaanse streek wordt, ondanks de moeilijkheden in het landschap, geprezen om zijn wijnen. De steile kliffen die uitlopen op zee bemoeilijken de aanlegging van wijngaarden. Met een kleine oppervlakte van zesduizend hectaren leveren de smalle wijngaardstroken toch enkele voortreffelijke wijnen op. Door zijn gouden kleur en zoete smaak is ‘Cinque Terre’ uit de gelijknamige streek het meest gekend. Bacchus, de god van de wijn, wordt in juni dan ook geëerd met allerlei festiviteiten.
Tiffany Philips
Meer informatie over het toerisme en de culinaire evenementen in Ligurië vindt u terug op de website.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier