Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling rond Seurat in het Kröller-Müller Museum

Koning Willem-Alexander opent op 22 mei de tentoonstelling Seurat. Meester van het pointillisme in het Kröller-Müller Museum.

Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is bekend geworden als de uitvinder van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek.

Tijdens zijn korte loopbaan, hij sterft al op de leeftijd van eenendertig jaar, schildert Seurat zo’n vijftig werken in deze nieuwe stijl, waarmee hij zoekt naar een tot de essentie teruggebrachte weergave van de wereld om hem heen. Zijn onderwerpen vindt hij in het moderne Parijs en aan de Noord-Franse kust, waar hij de zomers doorbrengt.

Primeur

Voor het eerst toont het museum nu de schilderijen van Seurat uit de eigen collectie, het gedurfde Le Chahut en de verstilde zeegezichten van Honfleur, Port-en-Bessin en Gravelines, in een bredere context.

In de tentoonstelling zijn drieëntwintig van zijn schilderijen en vierentwintig tekeningen te zien.

Met veertig bruiklenen van musea en particuliere bruikleengevers van over de hele wereld is het de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, het laatste werk dat Seurat schildert, komt naar Otterlo. Dit topstuk uit de collectie van Musée d’Orsay wordt zeer zelden uitgeleend.

Vernieuwende schilderkunst

Seurat heeft grote invloed op een hele generatie kunstenaars. Via zijn collega en vriend Paul Signac verspreidt het neo-impressionisme zich in Frankrijk, België en Nederland onder kunstenaars als Maximilien Luce, Henry van de Velde, Théo van Rysselberghe en Jan Toorop. Met circa zestig werken van deze en andere kunstenaars laat het museum ook de invloed van Seurats nieuwe schilderkunst zien.

In de film Seurat. Op zoek naar de essentie wordt dieper ingegaan op de achtergronden van Seurats nieuwe schilderkunst en de relatie tot zijn tijdgenoten.

Nevenpresentatie

In een nevenpresentatie zijn zogenoemde Flatscreens van de Nederlandse kunstenaar Ger van Elk te zien. Hierin bewerkt hij bestaande schilderijen, onder meer neo-impressionistische werken van Georges Seurat, Paul Signac en Henri Edmond Cross, tot bewegende beelden.

Voor het eerst zijn in deze presentatie Seurats La Grève de Bas-Butin à Honfleur en het daarop gebaseerde Snow over Seurat van Van Elk gelijktijdig te zien.

Bij Seurat. Meester van het pointillismewordt een uitgebreid randprogramma voor jong en oud georganiseerd, met (dans)workshops, concerten, theatervoorstellingen en artists in residence.

De tentoonstelling is te zien van 23 mei tot en met 7 september 2014. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content