Jarig Technopolis opent nieuw themaproject over chemie
Technopolis blaast 15 kaarsjes uit. Tijdens de krokusvakantie zijn er tal van activiteiten in het teken van de verjaardag. Er is ook een nieuw tijdelijk themaproject Het geheim van vuur en lijm waarin bezoekers zelf ondervinden hoe belangrijk chemie in ons dagelijks leven is.
Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, is ter ere van de vijftiende verjaardag gestart met een nieuw themaproject: Het geheim van vuur en lijm, de chemie in ons dagelijks leven. De bedoeling is om aan de hand van leuke en leerrijke activiteiten de belangstelling van de bezoekers voor chemie aan te wakkeren en te tonen hoe chemie de wereld mooier en veiliger kan maken.
Gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn: “We komen elke dag in contact met chemie. Chemie is overal: het zit in onze kleren dankzij slimme stoffen, het zit in onze fiets dankzij licht maar sterk materiaal en we smeren het zelfs op onze boterham want boter is eigenlijk het resultaat van een chemische reactie. Met Het geheim van vuur en lijm tonen we aan dat chemie onmisbaar is in ons leven en onze wereld veiliger en mooier maakt.”
In de interactieve tentoonstelling ontdekken de bezoekers aan de hand van interactieve opstellingen dat chemie oplossingen biedt voor alledaagse en minder- alledaagse uitdagingen. Bezoekers kunnen hun eigen molecule bouwen, een waterstofraket afschieten, een vuurtornado maken of ontdekken wat vlinders in de buik betekent.
Krokusvakantie in het teken van verjaardag
Van zaterdag 14 tot zondag 22 februari mogen elke dag 15 bezoekers iemand trakteren met een verjaardagstaart in het gezicht. Tijdens een speciale dagelijkse wetenschapsshow wordt op een leuke manier aangetoond dat zelfs iets ludieks als taartengooien werkt volgens de wetten van de fysica en dus boordevol wetenschap zit.
Voor 200 Radio2-luisteraars die verjaren in februari is er op zaterdag 14 februari een unieke verjaardagswetenschapshow. 40 jarigen mogen elk vier vrienden meebrengen. Nadien bezoeken de genodigden de tentoonstellingsruimte van Technopolis als VIP’s. Die dag wordt ook het Radio2-programma ‘Pop collectie’ live uitgezonden vanuit Technopolis.
Boordevol voorjaarsprogramma
Naast de feestelijke krokusvakantie heeft Technopolis nog meer in petto dit voorjaar. Zo is er op 21 en 22 maart het Maker Festival waarbij iedereen die zelf iets maakt de kans krijgt om te laten zien hoe ze hun creaties vormgeven.
Speciaal voor scholen heeft Technopolis vanaf nu ook een Lego Innovation Studio met (robot)workshops om jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie.
Tijdens kinderlezingen kunnen 8- tot 12-jarigen originele vragen aan specialisten bijvoorbeeld op het gebied van forensische multimedia stellen. Wereldrecord Dinsdag 5 mei wordt een hele speciale dag in Technopolis. Samen met Essenscia Vlaanderen gaat Technopolis dan een poging doen om het wereldrecord ‘Grootste chemielab ter wereld’ te vestigen. In 2011 slaagde het doe-centrum er al in het record te vestigen met 562 jongeren, maar speelde het in 2012 weer kwijt aan een school uit het Verenigd Koninkrijk met 837 deelnemers. Daar wil Technopolis nu weer overheen bieden.
Over Technopolis
Technopolis opende op 24 februari 2000 zijn deuren. Sindsdien bezochten al meer dan 4.1 miljoen mensen het doe-centrum voor wetenschap en technologie.
Het aanbod groeide jaar na jaar, met in 2006 de opening van de Doe-tuin en in 2007 het Kinder-doe-centrum, een interactieve zone speciaal voor 4- tot 8-jarigen. In 2013 opende de grootste uitbreiding met de tentoonstellingen Xplora, speciaal voor 8- tot 14-jarigen, en Inspirience, op maat van 14-plussers.
Technopolis heeft ook op internationaal niveau een goed imago. Onlangs mocht Technopolis de Leading Edge Award for Experienced Leadership in the Field uitgereikt door ASTC, de internationale federatie van Science Centres, in ontvangst nemen.
(MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier