In beeld: de verborgen hoekjes van de aarde
Er zijn nog maar weinig onontgonnen gebieden op aarde. Zelfs de hoogste berg ter wereld ontsnapt niet meer aan het massatoerisme. Maar wie zoekt, die vindt wel degelijk plaatsen waar nog maar weinig mensen naartoe zijn gereisd. Dit zijn enkele van de meest verborgen hoekjes ter wereld.
De grootste grot ter wereld heeft een eigen rivier en beschikt zelfs over een tropisch regenwoud. De grot is hoog genoeg om een wolkenkrabber in te huisvesten. De eerste expeditie naar deze ondergrondse wereld vertrok in 2009. Pas sinds 2014 mogen er ook toeristen komen, maar de grot blijft wel extreem moeilijk te bereiken. Van de 150 omringende grotten, nabij de grens met Laos, is een groot deel nog steeds niet in kaart gebracht.
Het schiereiland Kamchatka ligt in het verre oosten van Rusland, ‘aan de overkant’ van Alaska. Er zijn meer dan 300 vulkanen te vinden, die lang niet allemaal aan het slapen zijn. Tussen de lavavelden, rivieren, bossen en toendra lopen ook tienduizenden bruine beren rond, de grootste populatie ter wereld. Tot en met 1990 was Kamchatka verboden terrein voor buitenlanders en zelfs inwoners van de Sovjet-Unie hadden een speciale toelating nodig.
De Namib is niet alleen de oudste woestijn ter wereld, maar ook een van de meest dunbevolkte. Namib betekent ‘plaats waar niets is’: een immense zandbak die aan de Atlantische Oceaan grenst. Toch leven hier relatief veel dieren, wat de woestijn tot een fotogeniek plaatje maakt. Voor mensen is het gebied bijna onleefbaar. Bijna, want aan de rand van de woestijn zijn heel wat rotstekeningen gevonden van de San (of bosjesmannen).
Dit kleine eiland, in de Baai van Bengalen, wordt bewoond door zo’n 50 tot 400 Sentinelezen. Deze inheemse stam behoort tot de laatste geïsoleerde volkeren ter wereld. Een helikopter die na de tsunami van 2004 de schade kwam inspecteren, werd beschoten met pijl en boog. Net als de Amerikaanse missionaris John Allen Chau, die in november aan land ging maar werd aangevallen en gedood door de Sentinelezen. Het eiland behoort in feite tot India, maar de Indiase overheid bemoeit zich niet met de bewoners en beschermt ze tegen de buitenwereld. Er geldt dan ook een volledig toegangsverbod voor buitenstaanders.
Hoewel de Vikingen al rond 1.000 na Christus in Groenland neerstreken, ontdekken we nog steeds nieuwe delen van het verre noorden. Zes ongerepte eilanden voor de kust werden pas in 1999 voor het eerst opgemerkt, en een groot deel van het binnenland is nog steeds onbewoond. Ongeveer 80 procent van het eiland is bedekt met een ijskap.
Dit wildernisreservaat bevat unieke kalksteenformaties, ook wel ‘kathedralen van kalk’ genoemd. Het labyrint van puntige kalkstenen is ontstaan na miljoenen jaren van erosie. Tsingy de Bemaraha is een thuis voor heel wat dier- en plantensoorten die nergens anders op aarde te vinden zijn, en waarvan sommigen nog niet eens ontdekt zijn. Hier woont onder andere de pantserkameleon, de madagaskargrijskeelral en het vingerdier. Enkel de zuidpunt van het reservaat is open voor het publiek.
De Javarivallei in het regenwoud van de Amazone is een van de meest geïsoleerde plaatsen op aarde. Minstens 14 inheemse stammen hebben hier hun thuis. Zij hebben bewust geen contact met de buitenwereld, omdat hun leefgebied dan bedreigd zou worden. Naar schatting 2.000 mensen leven onafhankelijk van de Braziliaanse overheid, in een gebied dat groter is dan Oostenrijk.
Het verre en ruige Nieuw-Zeeland kan niet ontbreken in dit lijstje. Fiordland is het grootste nationale park van het land, met schitterende fjorden die diep het landschap insnijden. In het park is 500 kilometer aan wandelpaden uitgezet, maar je vindt er ook nog uitgestrekte wildernis en onontgonnen plekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier