Helft van het werelderfgoed wordt bedreigd (WWF)

© Reuters

Het Werelderfgoed is volgens een onderzoek van de WWF bedreigd. Een op de twee van de 229 Unesco-sites is niet voldoende tegen menselijke ingrepen beschermd.

Dat maakte de natuurbehoudsorganisatie bekend. In de gebieden of hun omgeving worden grondstoffen, olie en gas ontgonnen en havens, snelwegen of dammen aangelegd. Zeeën worden overbevist, bomen illegaal gerooid. De WWF spoort regeringen, ondernemingen en investeerders aan om schadelijke projecten te laten varen.

Tot het Werelderfgoed behoren volgens de Unesco “buitengewone natuurverschijnselen”, die een uitzonderlijke getuigenis van de geschiedenis van de Aarde en van bijzonder belang voor de biodiversiteit zijn. De WWF dringt aan op een bijzonder dringende bescherming van de gebieden, die een halve procent van de aardoppervlakte bestrijken. Ook elf miljoen mensen zijn er rechtstreeks van afhankelijk, onder de vorm van arbeidsplaatsen en water.

Erg problematisch is de situatie in centraal en zuidelijk Afrika, waar 71 procent van de Unesco-gebieden als bedreigd worden ingeschaald. Ook meer dan de helft van de sites in Zuid- en Oost-Azië, de regio van de Stille Oceaan, Latijns-Amerika en de Caraïben lopen volgens de WWF gevaar.

Deels wordt erin geslaagd het gevaar nog te keren, zoals bijvoorbeeld in het Virunga nationaal park im Congo, waar aanvankelijk ondanks daar levende primaten naar olie zou geboord worden. Ook een haven in Australië wordt na protesten onder duidelijk striktere regels aangelegd. Aanvankelijk zou baggermateriaal van die haven in de Great Barrier Reef geloosd worden.

De Unesco erkende in een verklaring de uitdagingen zonder voorgaande om de sites te beschermen. De samenwerking van alle betrokkenen is nooit belangrijker geweest. Velen zijn echter al anders gaan denken.

“Het WWF-rapport wordt gepubliceerd in een tijd waarin regeringen en ondernemingen wereldwijd hun inspanningen tegen schade berokkenende ontginning van grondstoffen uitbreiden”, zei de directrice van het Werelderfgoedcentrum van de Unesco, Mechtild Rössler. “In 2015 werd meer engagement aan de dag gelegd dan ooit tevoren”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content