Geen klimmers meer op Ayers Rock in Australië
Een van de bekendste symbolen van Australië, de enorme zandsteen Uluru of Ayers Rock in de woestijn in het midden van het land, zal voor altijd gesloten worden voor klimmers.
De autoriteiten van het nationale park willen daarmee de oorspronkelijke bevolking tegemoetkomen die de steen als heilig monument vereren.
Ayers Rock trekt elk jaar 350.000 bezoekers aan. Een derde daarvan beklimt de drie kilometer lange en 347 meter hoge rotsformatie ongeveer 440 kilometer ten zuiden van Alice Springs.
De bevoegde minister van Toerisme Chris Burns is tegen de plannen. “We hebben een volledige sluiting nooit verdedigd en zullen dat ook nooit doen”, zei hij.
Maar de oorspronkelijke bevolking, de Mutitjulu, spant zich sinds 1985 in voor de afsluiting van het gebied rond de Uluru. “Je kan ook het Vaticaan niet beklimmen of boeddhistische tempels”, zei hun woordvoerder Vince Forrester op de radio. “Net zo moeten ook andere religieuze plaatsen gerespecteerd worden”.
De Mutitjulu verzoeken bezoekers nu al afstand te houden. Volgens de plannen zal de toegang vanaf oktober 2011 echter formeel afgesloten worden.
De rotsformatie ontstond waarschijnlijk meer dan 500 miljoen jaar geleden door het klonteren van sedimenten, die later door bewegingen van de aardkorst naar boven werden gedrukt. De Uluru behoort vermoedelijk tot een keten van bergen, die door erosie verdwenen zijn. Het gesteente heeft een hoog ijzergehalte en is daarom rood..
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier