Expositie in Amsterdam toont verband Gaudí en de Amsterdamse School
Het was bij veel (artistiek gezinde) mensen altijd al een onderbuikgevoel, maar een expositie laat nu zien dat het werk van Antoni Gaudí en de Amsterdamse School veel met elkaar gemeen hebben. Achter de golvende gevels van museum Het Schip in Amsterdam wordt dit voor het eerst belicht.
Museumdirecteur Alice Roegholt kwam op het idee omdat veel bezoekers van Het Schip, het arbeiderspaleis van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt, de link met het werk van de Catalaanse architect uitspraken. Dit vormde de aanleiding voor de expositie, die tot stand kwam in samenwerking met Aurea Cultura i Art, een stichting uit Barcelona die wereldwijd Gaudí-tentoonstellingen organiseert.
Hoewel Gaudí (1852-1926) en de architecten van de Amsterdamse School elkaar nooit hebben ontmoet, kwamen ze uit dezelfde tijd. Ze reageerden met hun werk op de veranderingen die de industriële revolutie met zich meebracht en waren op zoek naar schoonheid en individualiteit in een wereld die steeds massaler en individueler werd.
Volgens het museum komen Gaudí’s liefde voor ambacht, zijn inspiratie uit de natuur en toepassing van geometrische constructies overeen met de kenmerken van de Amsterdamse Schoolstijl. Ze doorbraken met hun bouwwerken tradities.
Bronzen bij
In totaal zijn zo’n zeventig objecten van de Catalaanse architect te zien, zoals maquettes van beroemde gebouwen als Casa Batlló en de Sagrada Familia. Ook bevinden zich op de expositie de originele houten deuren en ergonomische deurkrukken van Casa Batlló, evenals kleurrijke mozaïeken uit Park Güell en geometrische vloertegels van La Pedrera.
Bijzonder is ook een bronzen bij, die Gaudí maakte als boegbeeld voor een arbeiderscorporatie uit Mataró. Dit toont volgens het museum zijn socialistische kant, wat hem dichter bij de architecten van de Amsterdamse School brengt.
De expositie is vanaf dinsdag 2 oktober tot en met 31 maart te zien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier