Dit zijn de twaalf mooiste natuurgebieden in Nederland
Nederland behoort tot de dichtstbevolkte landen ter wereld. Gelukkig is er ook nog heel wat natuur te vinden. In deze twaalf nationale parken bijvoorbeeld die in 2016 werden verkozen tot de mooiste natuurgebieden in Nederland.
Meer tips voor een vakantie in Nederland
Dertien mooie meerdaagse fietsroutes in Nederland
De mooiste kleinere stadjes in Nederland
In beeld: nieuw natuurgebied in Nederland, de Markerwaard
Dit moet je volgens de locals wel en niet doen op Texel
Het Waddengebied werd in 2016 verkozen tot het mooiste natuurgebied in Nederland.
Het Waddengebied is meteen ook het grootste natuurgebied in Nederland en het enige natuurgebied in Nederland dat op de Unesco lijst van werelderfgoederen staat.
Wat maakt de Wadden zo bijzonder? De 30.000 zeehonden, de zee die voortdurend verandert en soms vrijwel droogvalt zodat je er kan wadlopen en dan weer een ruige waterpartij wordt, de enorme hoeveelheden trekvogels, de uitgestrekte stranden, de duinen, kwelders, zandplaten…..
Het Waddengebied kent een eigen ‘big five’: de zeehond, bruinvis, grijze zeehond, zeearend en steur. Daarnaast is er nog een ‘kleine big five’ met kleine, maar wel zeer belangrijke diertjes: zeepier, kokkel, strandkrab, wadslakje en gewone garnaal. Als deze diertjes er niet waren zouden veel andere dieren in de Waddenzee niet kunnen overleven.
Enkele vogels die voorkomen in het Waddengebied zijn scholeksters, tureluurs, grutto’s, brandganzen, wintertalingen, eidereenden, stormmeeuwen, kokmeeuwen, de noordse stern en de visdief.
.
.
.
De Veluwe in Gelderland is met een oppervlakte van duizend vierkante kilometer het op één na grootste natuurgebied in Nederland en is een stuk omvangrijker dan het nationale park Hoge Veluwe.
Ook Veluwezoom nationaal park hoort tot de Veluwe en hetzelfde geldt voor attracties als het Kröller-Müller Museum, Paleis het Loo, Apenheul en Burgers’ Bush.
De natuur in de Veluwe is afwisselend: uitgestrekte zandduinen, heidegebieden, bossen, meertjes en slootjes.
Damherten, edelherten, wilde zwijnen, moefflons, reeën, wisenten, zwarte spechten, wespendieven, tapuiten…. en tal van andere bijzondere dieren kan je er tegenkomen.
Middenin het nationale park de Hoge Veluwe ligt dit Jachthuis Sint Hubertus, het vroegere buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller en ontworpen door de bekende architect Berlage.
Behalve wandelen kan je er fietsen (in het nationale park Hoge Veluwe staan witte fietsen die de bezoekers gratis mogen gebruiken), op stap gaan met een boswachter, een wildsafari maken, kamperen en nog veel meer.
.
.
Nationaal Park Hollandse Duinen is een nieuw nationaal park dat nog volop in ontwikkeling is.
Langs de Noordzee, tussen strand en strandwallen, liggen de Zuid-Hollandse vastelandsduinen. Een prachtig kustlandschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. Eeuwenlang door Hollandse meesters vastgelegd; geliefd om water, ruimte en licht.
Het Nationale Park Hollandse Duinen is 43 kilometer lang en tot 8,5 km breed. Het Nationaal Park is grofweg 200 vierkante kilometer groot en omvat een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met 4.610 hectare aan Natura 2000-gebieden: Solleveld & Kapittelduinen, Westduinpark & Wapendal, Meijendel & Berkheide, Coepelduynen, boswachterij Noordwijk en De Blink (beide onderdeel van Kennemerland-Zuid).
.
De bollenvelden en het aangelegde park Keukenhof behoren ook tot het Nationaal Park Hollandse Duinen.
.
.
.
De natuur rond de Oosterschelde is uniek omdat het in verbinding staat met de Noordzee. Doordat er iedere dag miljarden liters zout water het gebied in en weer uitstromen, leeft er een groot aantal dieren in het water. Denk maar aan zeehonden, zeepaardjes, bruinvissen, anemonen en dodemansduim (koraal).
Ook is het een belangrijk broed- en voedselgebied voor vogels. Activiteiten die je er kan beoefenen zijn onder andere: wandelen, fietsen, kajakken, jutten op het strand en door het water, snorkelen en duiken en speuren naar dieren.
.
.
.
De Biesbosch en het Haringvliet behoort tot de grootste delta’s in Europa. Er leeft een grote verscheidenheid aan dieren: van bevers tot Schotse hooglanders en van ijsvogels tot reeën en woelmuizen.
’s Ochtends is het licht in de Biesbosch op zijn mooist en beginnen de dieren te ontwaken. Tegen de avond worden de bevers actief en hebt u een grote kans de knagers aan het werk te zien.
Het landschap met smalle, bijna overwoekerde riviertjes, kronkelende kreekjes en ruige paden wordt weleens omschreven als een jungle.
Wandelen, een tocht in een fluisterboot maken, kanoën (ook meerdaagse tochten waarbij je op paalkampeerplaatsen overnacht zijn mogelijk), vogels en andere dieren kijken, fietsen, in de modder spelen… activiteiten in overvloed.
.
.
.
.
.
.
.
Het Grenspark Limburg is de samenvoeging van de nationale parken Maasduinen en Meinweg en het nationaal landschap Zuid-Limburg. Nergens in Nederland is het landschap zo heuvelachtig als in het zuiden van Limburg. De Maasduinen in het noorden van Limburg kenmerken zich door glooiende heuvelgebieden, kleine vennetjes en meren en uitgestrekte bossen waarin je door kan wandelen tot diep in Duitsland.
.
.
.
Het Bezoekerscentrum van de Maasduinen in Bergen.
Net als in de Biesbosch staat ook in de Weerribben het water centraal. Het is het grootste zoetwatermoeras in Noordwest-Europa en is ontstaan doordat de mens er in het verleden turf heeft gewonnen.
De Weerribben en Wieden liggen in Overijssel en zijn het best te ontdekken vanuit een kano of fluisterboot. Je kan er eindeloze tochten maken begeleid door het gefluit van vogels als rietzangers en karekieten. En met een beetje geluk kruist een otter je vaarroute.
.
.
.
.
Van Gogh Nationaal Park ligt in Noord-Brabant, het gebied waar de wereldberoemde schilder vandaan komt en dat hij op zijn schilderijen zo mooi vastlegde.
Bossen, heide, de vennen van de Oisterwijkse Vennen, de zandverstuivingen in de Loonse en Drunense Duinen en authentieke dorpjes: dat is het landschap dat Van Gogh zo bekoorde. Er doorheen loopt een 335 kilometer lange fietsroute die in 2016 werd verkozen tot de beste fietsroute in Europa.
.
.
Het riviertje de Aa baant zich kronkelend een weg door het Drentsche platteland en langs kleine, knusse dorpjes en gehuchten. Samen vormen zij het National Park Drentsche Aa.
Ook de Hondsrug waar nog volop sporen uit de Prehistorie (hunebedden, grafheuvels, miljarden jaren oude stenen) te vinden zijn, behoort tot dit nationale park.
.
.
Nationaal Park Nieuw Land ligt niet ver van Amsterdam en bestaat uit de Oostvaarders- en Lepelaarplassen en hun omgeving, de Marker Wadden en het Markermeer.
Dit hele nationale park is door de mens en gemaakt. Herten, paarden en andere grazers onderhouden het gebied en talloze trekvogels en roofvogels vinden er een thuis of stoppplaats. De knappe documentaire ‘Nieuwe wildernis’ werd bij de Oostvaardersplassen opgenomen.
.
.
.
.
Middenin Nederland, tussen Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Wageningen ligt dit Nationaal Park Heuvelrug. In tegenstelling tot het Nationale Park Nieuw Land is de Heuvelrug een eeuwenoud natuurgebied gekenmerkt door heidevelden, stuifduinen en vennetjes.
De 52 meter hoge Grebbeberg heeft een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. In de 18e eeuw werd hier de Grebbelinie aangelegd om de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te beschermen tegen vijandige invallen. Nog bekender is de Slag om de Grebbeberg, drie dagen in mei 1940 toen de Nederlanders hier een Duitse aanval tevergeefs probeerden af te slaan.
.
.
De Friese WIJlanden, een samenvoeging van de Noardlike Fryske Wâlden, De Alde Feanen en Zuidwest Fryslân, is een typisch Nederlands landschap, gekenmerkt door eindeloze vergezichten, weilanden, rivieren, slootjes, moerassen, rietlanden en bossen.
Door de grote variatie aan landschapstypen trekt het gebied veel vogels en groeit er een grote verscheidenheid aan planten. Behalve te voet en op de fiets, kan je de Friese WIJlanden ook vanaf het water verkennen.
.
.
.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier