Deze plaatsen moet je zien in Kirgizië, het Zwitserland van Centraal-Azië

Deze plaatsen moet je zien in Kirgizië, het Zwitserland van Centraal-Azië
© Getty Images/iStockphoto

Alhoewel Kirgizië aan de eeuwenoude zijderoute ligt, zijn er weinig historische sites te zien. Dat komt vooral door de nomadische levenswijze van de Kirgiziërs. Ook een zee is hier nergens te bekennen. Kirgizië is zelfs het land dat het verst verwijderd ligt van een zee, maar het op 1600 meter hoogte gelegen Issy-Kul meer komt aardig in de buurt.

Wat heeft Kirgizië dan wel? In ieder geval eindeloos veel bergen met toppen tot ruim boven de zevenduizend meter. Negentig procent van het land ligt boven de vijftienhonderd meter. en wordt gedomineerd door het Tian Shan (hemelse wolk) gebergte. De hoge besneeuwde bergtoppen worden onderbroken door langgerekte groene valleien waar seminomaden met hun yurts rondtrekken. In sommige van die yurts kunnen toeristen overnachten.

Ook in cultureel opzicht is Kirgizië een bijzonder land. Door de turbulente geschiedenis en telkens wisselende overheersers, van Dzjengis Khan tot de communistische Sovjet-Unie tref je er een smeltkroes van culturen en religies (islamitisch, Russisch-orthodox en katholiek).

Om alvast een indruk te krijgen van een reis , kan je de video bekijken van de Amerikaan Kyle Dempster die een fietsreis door het land maakte.

Je hebt geen visum nodig wanneer je naar Kirgizië reist en er niet langer dan zestig dagen blijft. Bekijk van tevoren wel het reisadvies voor Kirgizië omdat het niet altijd overal even veilig is om te reizen.

Ala Archa National Park © Getty Images/iStockphoto

Ala Archa National Park is een tweehonderd vierkante meter groot natuurgebied in de Tien Shan bergen. De hoogte van de vijftig bergen varieert van 1.500 tot bijna 5.000 meter. Verder telt het park meer dan twintig grotere en kleinere glestsjers. Er leven marmotten, reeën en een handjevol van de zeer zeldzame sneeuwpanter. Ala Archa ligt op ongeveer veertig kilometer van de hoofdstad Bishkek en wordt daarom redelijk drukbezocht.

Ala Archa National Park © Getty Images/iStockphoto

Ala-Kul meer © Getty Images/iStockphoto

Het Ala Kul meer ligt op 3.530 meter hoogte en wordt omringd door nog hogere bergen. Het meertje is weliswaar niet groot, maar wel zeventig meter diep. Het is niet eenvoudig om er te komen, maar de wandeling ernaartoe en het uitzicht over het meertje is zo spectaculair dat het de moeite waard is. Je kan in een dag naar het meertje wandelen of kiezen voor meerdaagse trekkings in de omgeving.

Kichik-Alai vallei © Getty Images/iStockphoto

Deze vallei ligt in een afgelegen deel van Kirgizië. Je zal er niet veel reizigers tegenkomen. In de vallei, omringd door bergen tot vijfduizend meter, kan je schitterende wandelingen en tochten op een paard maken. In de voorjaar en in de zomer is de vallei bedekt met prachtige alpenbloemen.

Kichik-Alai vallei © Getty Images/iStockphoto

Barskoon Gorge © Getty Images/iStockphoto

Deze kloof staat bekend om de trapsgewijze watervallen. Door de kloof loopt een lange weg naar een voormalige goudmijn. Aan de rand van het rivier dat door de kloof loopt, ziet je de kleine goudkorreltje nog schitteren. Ook zie je een beeld van de beroemde astronaut Yuri Gagarin want hij bracht er graag zijn vakantie door.

Barskoon Gorge © Getty Images/iStockphoto

Bishkek © Getty Images

Bishkek is nog maar tweehonderd jaar jong en je ziet hier dan ook geen middeleeuwse monumenten. Met meer dan twintig parken is het wel een groene stad. Bovendien prijken op de achtergrond de bergen van de Tien Shan bergen. In Bishkek zie je een interessante mengeling van aan de ene kant de stadsplanning uit de tijd van de tsaren met brede avenues met bomen aan weerszijde en marmeren gebouwen en aan de andere kant de strenge appartementen uit de sovjettijd.

Bishkek © Getty Images/iStockphoto

Bishkek © Getty Images/iStockphoto

Burana Tower © Getty Images/iStockphoto

De Burana Tower bij het stadje Tokmok is, samen met enkele kleinere ruïnes, het enige dat nog over is van de oude stad Balasagun die aan het einde van de negende eeuw werd gebouwd. De toren, een minaret, was oorspronkelijk 45 meter hoog, maar het bovenste stuk is eraf gevallen waardoor er nu nog maar een stuk van 25 staat.

Burana © Getty Images/iStockphoto

Jeti-Oguz (Zeven Stieren) bergen © Getty Images/iStockphoto

Jeti-Oguz betekent letterlijk 'zeven stieren' en die naam verwijst naar de vorm van deze rotspartij die wel doet denken aan zeven stieren op een rijtje. Een vlakbij gelegen rots heet 'gebroken hart' en is een soort landelijk symbool geworden waaraan schilderijen en muziekstukken gewijd zijn. Jeti-Oguz ligt op zo'n 25 kilometer van Karakol.

Jeti-Oguz (Zeven Stieren) bergen © Getty Images/iStockphoto

Karakol © Getty Images/iStockphoto

De stad Karakol is een van de belangrijkste toeristische plaatsen in Kirgizië. Niet alleen is het een prima vertrekpunt voor wandelingen en trektochten in het Tian Shan gebergte, maar de stad zelf is een smeltkroes van allerlei etniciteiten waardoor je er in één stad met alle culturen van Kirgizië kan kennismaken.

Karakol © Getty Images/iStockphoto

Korona Peak © Tadeas Gregor, Wikicommons

De 4.860 meter hoge Korona Peak behoort tot de meest spectaculaire in Kirgizië omdat de berg lijkt op een kroon bovenop de Ak Sai gletsjer. De top van de berg is zo steil dat er niet eens sneeuw op kan blijven liggen.

Kyzyl Oi © Getty Images/iStockphoto

Kyzyl Oi is een klein dorpje verborgen in de Suusamyr vallei. Kirgiziërs zijn van oorsprong en daarom is deze nederzetting nogal bijzonder. Bovendien is het een prachtig uitgangspunt om de rode vallei rondom de slingerende Kekemeren rivier te verkennen.

Kyzyl Oi © Getty Images/iStockphoto

Issyk-Kul meer © Getty Images/iStockphoto

Het Issyk-Kul is het grootse meer in Kirgizië. Het ligt op een hoogte van iets meer dan 1600 meter temidden van besneeuwde bergtoppen. Toch bevriest het meer zelf nooit. Dat heeft te maken met de diepte van het meer en thermische verschijnselen. Het meer dankt daaraan de bijnaam 'warm meer'. Issyk-Kul is na het Titicaca meer het grootste alpiene meer ter wereld. In de zomer kan je er zwemmen is het helderblauwe water omringd door palmbomen met zich op de besneeuwde bergtoppen van het Tian Shan gebergte.

Issyk-Kul meer © Getty Images/iStockphoto

Issyk-Kul meer © Getty Images

Lenin peak © Getty Images/iStockphoto

Deze 7.134 meter hoge berg dankt zijn naam als Stalin die hem, als eerbetoon aan zijn voorgenaam, Lenin Peak doopte. De berg is populair onder bergbegeleiders omdat deze voor zo'n hoge top relatief makkelijk te beklimmen is.

Lenin peak © Getty Images/iStockphoto

Osh © Getty Images

Osh is weliswaar al drieduizend jaar oud en daarmee de oudste stad in het land, maar op architecturaal vlak is daar weinig van te zien. Een veel belangrijkere reden om deze stad in het zuiden van het land te bezoeken is de multuculturele mix van Kirgiziërs, Oezbeken, Tataren, Russen, Dungans en nog veel meer. Het is daardoor een veel kleurrijkere en typische Centraal-Aziatische stad.

Osh © Getty Images

Osh © Getty Images/iStockphoto

Skazka Canyon © Getty Images/iStockphoto

Dit magische landschap met merkwaardige en kunstige rotsformaties, gelegen aan de zuidkant van het Issyk-Kul meer, heet niet voor niets Skazka dat letterlijk 'sprookje' betekent. Allerlei vormen, kleuren en patronen kom je tegen wanneer je door de kloof wandelt.

Skazka Canyon © Getty Images/iStockphoto

Song Kul meer © Getty Images/iStockphoto

Dit meer ligt op 3016 meter hoogte en wordt in de zomer ingesloten door bloeiende alpenweiden waar Kirgizische herders hun yurts in groepjes bij elkaar zetten. Het is mogelijk om hen te overnachten.

Son-Kul meer © Getty Images/iStockphoto

Song Kul © Getty Images/iStockphoto

Weg naar Song Kul meer © Getty Images/iStockphoto

Suusamyr vallei © Getty Images

De steppe van de Suusamyr vallei ligt op een hoogte tussen de 2000 en 3200 meter. Het gebied staat bekend om de heerlijke groene alpenweides die niet alleen grote aantrekkingskracht heeft op wandelaars, maar op de herders die hier overal hun tentjes opslaan.

Tash Rabat © Martin Jung, Wikicommons

Tash Rabat is een karavanserai uit de vijftiende eeuw langs de Zijderoute. In een karavanserai konden de reizigers enkele dagen samen met hun dieren uitrusten en overnachten. Tash Rabat is bijzonder goed bewaard gebleven, maar het is wel een eind rijden om er te komen, zeker twee uur vanaf de meest nabijlegen stad.

Tash Rabat © Wiki Tofu, Wikicommons

Arslanbob © iStockphoto

Arslanbob, een dorpje hoog in de Tien Shan bergen dat bekendstaat om de walnoten.

Arslanbob © Getty Images/iStockphoto

Jacht met adelaars © Getty Images

Landschap met hoge bergen en gletsjers © Getty Images/iStockphoto

Omgeving van Karakol © Getty Images/iStockphoto

Witte yurt in de bergen © Getty Images/iStockphoto

Ruiters spelen een spel met een geit © Getty Images

Nomaden © Getty Images