Deze plaatsen bezoek je in 2020 beter niet
Lonely Planet, National Geographic en de New York Times maken iedere jaar lijstjes van bestemmingen die je zou moeten bezoeken, maar Fodors maakte een lijst van toeristische plaatsen waar je beter niet naartoe reist.
Lonely Planet, National Geographic en de New York Times maken iedere jaar lijstjes van bestemmingen die je zou moeten bezoeken, maar Fodors maakte een ‘No List’ met toeristische plaatsen waar je, om allerlei redenen, beter niet naartoe reist.
1. Barcelona in Spanje
Barcelona kreunt onder het aantal toeristen dat de Spaanse stad bezoekt. De stad wordt onleefbaar voor de lokale bewoners en dat is voor een groot deel te wijten aan Airbnb. De huurprijzen in het centrum van de stad worden zo opgedreven door de kortetermijnverhuur aan toeristen dat de inwoners van de stad het niet meer kunnen betalen. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal residentiële inwoners met bijna vijftig procent gedaald. Om de stad even ademruimte te gunnen en de nodige aanpassingen te doen – zoals delen verkeersvrij maken – raadt Fodors toeristen aan om in 2020 niet naar Barcelona te reizen.
2. Big Sur in Californië
Big Sur is een populaire plaats aan de Highway 1, de prachtige weg langs de Stille Oceaan in Californië. Sinds de populaire HBO serie ‘Big Little Lies’ is het aantal toeristen flink gestegen. Big Sur is niet berekend op zoveel mensen: er zijn niet voldoende toiletten met alle onsmakelijke gevolgen van dien. Ook vormt illegaal kamperen een groot risico op bosbranden waar Californië toch al heel gevoelig voor is. In 2016 veroorzaakte een illegaal kampvuur de drie maanden durende Soberanas brand.
3. Angkor Wat in Cambodja
De tempelstad Angkor Wat bestaat al 900 jaar, maar heeft de laatste jaren enorm te lijden doordat toeristen op de muren klimmen, rommel achterlaten, maar ook gewoon doordat ze uit onnadenkendheid hun rugzakken op de eeuwenoude stenen zetten. Daardoor gaan de stenen eroderen en is het maar de vraag hoe lang Angkor Wat dit nog vol zal kunnen houden. Door komt nog bij dat de vele hotels rond Angkor Wat zoveel water verbruiken dat het hele gebied te kampen heeft met droogte.
4. Bali in Indonesië
Het ooit idyllische eiland Indonesische Bali is ook zo’n bestemming die de negatieve gevolgen van massatoerisme moet dragen. De vervuiling op de stranden liep er zo uit de hand dat de overheid in 2017 een ‘garbage emergency’ afkondigde. Daarom is sinds december 2018 het gebruik van wegwerpplastic verboden. Daar komt bij dat luxehotels, golfbanen en vakantievilla’s zoveel water gebruiken dat ze de levens van lokale boeren bedreigen. Bali overweegt nu een toeristenbelasting in te voeren en een gedragscode voor onbehoorlijke toeristen die bijvoorbeeld tempels in hun badkleding bezoeken.
5. Hanoi Train Street in Vietnam
Dwars door het oude centrum van Hanoi loopt een spoorlijn waarop twee keer per dag een trein zich een weg baant tussen huizen en cafés. Het is een razendpopulaire plaats voor toeristen die massaal toestromen en op de spoorrails gaan staan om het perfecte plaatje voor Instagram te kunnen schieten. Ondertussen komen er zoveel mensen dat de trein soms niet meer verder kan en terug moet keren. De Vietnamese overheid heeft daarom een aantal cafés gesloten en vraagt toeristen om niet langer foto’s en video’s te maken.
6. Matterhorn in Zwitserland
De Matterhorn wordt alsmaar gevaarlijker doordat de klimaatopwarming zorgt voor het smelten van permafrost. Dat blijkt ook uit het groeiende aantal klimmers dat overlijdt op de berg: elf in 2018 en zeven in 2019. In januari 2018 zaten bovendien 13.000 toeristen vast in Zermatt in verband met lawinegevaar.
7. Florida Keys National Marine Sanctuary in Florida, VS
Dit 580 lange koraalrif voor de kust van Florida is aan het afsterven als gevolg van de ‘Stony Coral Tissue Loss Disease’ dat hier in 2014 werd ontdekt. De ziekte is zeer moeilijk te bestrijden en verspreidt zich snel. Duikers spelen daar ook een rol in.
8. Parque Nacional Arrecifes de Cozumel in Mexico
Ook in dit koraalrif bij Cozumel heeft het ‘Stony Coral Tissue Loss Disease’ toegeslagen. De Mexicaanse National Commission of Natural Protected Areas had om die reden alle wateractiviteiten verboden tot het einde van 2019. Fodors raadt duikers in ieder geval aan om hun boten niet vast te maken aan koraalriffen en zonnebrandcrème te gebruiken die geen schade toebrengt aan koralen.
9. Galapagos eilanden, Ecuador
De Galapagos eilanden zijn uniek en staan daarom op het verlanglijstje van heel wat reizigers. Er komen dieren en planten voor die nergens anders in de wereld te vinden zijn. Het buitenaardse landschap, de dieren die niet bang zijn voor mensen en de bijzondere ecosystemen maken de eilanden onweerstaanbaar. Maar om dit unieke ecosysteem te bewaren, blijven we er juist beter weg. Helaas blijft het aantal toeristen juist groeien. De Galapagos eilanden zijn daarom manieren aan het bedenken om het toerisme te beteugelen. Niet alleen toeristen die zich misdragen door bijvoorbeeld te dichtbij dieren te komen of door afval achter te laten, zijn schadelijk. Zelfs wanneer je je voorbeeldig gedraagt, richt je nog onherstelbare schade aan. Al is het maar doordat je kleine zaadjes of insecten met je meedraagt die het fragiele evenwicht ontwrichten.
10. Komodo eiland in Indonesië
Wat voor de Galapagos eilanden geldt, is ook van toepassing op Komodo Island. De draakachtige komodovaranen zijn bovendien een doelwit voor stropers geworden. Toeristen komen te dichtbij de varanen en geven ze voedsel – ondanks borden die dit verbieden. De Indonesische overheid wilde het eiland aanvankelijk volledig sluiten voor toeristen. Dat plan gaat niet door, maar er komt waarschijnlijk wel een toeristenbelasting van zo’n duizend dollar.
11. Kaapstad in Zuid-Afrika
Kaapstad is een prachtige stad en het centrum is ook veilig voor toeristen. Maar op nog geen tien kilometer afstand woedt er een soort oorlog tussen de verschillende ‘gangs’ in de stad. Ze schuwen daarbij ook geen geweld tegen de politie. In de eerste zes maanden van 2019 vonden er bijna duizend moorden plaats. De veiligheidsdiensten van Kaapstad reageren op de nominatie op de ‘No List’ van Forbes met de mededeling dat de inzet van het leger en andere maatregelen ondertussen gezorgd heeft voor een flinke daling van het aantal misdaden.
12. Olifantenritje
Doordat het aantal toeristen naar Azië sterk is gegroeid, nam ook het aantal ritjes op olifanten enorm toe. Veel toeristen realiseren zich niet hoeveel dierenleed daarachter schuilgaat. Jonge olifantjes worden weggehaald bij hun moeders en gedrild om toeristen op hun rug te toleren.
Lees ook: Dit zijn de wreedste toeristische attracties
Angkor Wat heeft bijvoorbeeld om die reden besloten olifantenritjes te verbieden.
13. Kijk wie het hotel waar je verblijft financiert
Een hotel kan in alle opzichten perfect lijken, maar voor de eigenaar hoeft dat zeker niet te gelden. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld een aantal hotels die eigendom zijn van de sultan van Brunei geboycot omdat hij de doodstraf voor homoseksuelen in wilde voeren. Die plannen gingen uiteindelijk niet door in verband met de wereldwijde verontwaardiging die de plannen opriepen. Wil je verantwoord op reis gaan, kijk dan ook even wie er achter de hotels zit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier