Deze plaatsen bezoek je in 2018 beter niet
Op de meeste reislijstjes staan bestemmingen die je zou moeten bezoeken. Maar er zijn ook plaatsen waar je om uiteenlopende redenen liever wegblijft. Fodor’s maakte een overzicht.
De Galapagos eilanden zijn uniek. Er komen dieren en planten voor die nergens anders in de wereld te vinden zijn. Het buitenaardse landschap, de dieren die niet bang zijn voor mensen en de bijzondere ecosystemen maken de eilanden onweerstaanbaar.
Maar wanneer we willen behouden wat er zo uniek is aan de eilanden, blijven we er beter weg. Er gelden al strenge regels om het aantal toeristen te beperken en het spreekt voor zich dat je geen dieren of planten mee mag nemen naar huis en geen afval mag achterlaten. Maar zelfs wanneer je je voorbeeldig gedraagt, richt je bezoek toch onherstelbare schade aan. Al is het maar doordat je kleine zaadjes of insecten met je meedraagt die het fragiele evenwicht kunnen ontwrichten.
Alhoewel toeristen zorgen voor de nodige economische voorspoed, wegen de voordelen soms niet op tegen de nadelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor plaatsen als Machu Picchu. Daarom heeft de Peruaanse overheid een limiet gesteld aan het aantal bezoekers dat per jaar wordt toegelaten.
Ook steden als Venetië, Barcelona en Amsterdam krijgen meer toeristen op bezoek dan ze aankunnen. Bewoners komen in opstand, toeristen worden er niet meer gastvrij ontvangen en de steden zoeken naar middelen om het aantal bezoekers aan banden te leggen.
Dit 17e-eeuwse mausoleum behoort tot de meest iconische bouwwerken ter wereld. Maar de witte muren hebben in de loop van de tijd een gele aanslag gekregen. In 2018 wordt die gele laag weggehaald door muren in de pakken met modder. Het zou zonde zijn om eenmaal in je leven naar de Taj Mahal te reizen en dan enkel een in modder gewikkelde koepel te zien. Stel je reis dan beter uit tot 2019.
Ook in New Delhi is het momenteel niet erg aangenaam vertoeven. De luchtvervuiling was er immers nog nooit zo sterk en giftig.
Wanneer je je een tropisch paradijs met heerlijke stranden, blauw water en exotische bomen voorstelt, komt Phang Nga aardig in de buurt. De toeristen hebben de prachtige eilanden in dit natuurpark dan ook massaal ontdekt. Met de nodige kwalijke gevolgen: vervuild water waarin plastic afval ronddobbert, afbrokkelende koralen en vieze stranden.
De Thaise autoriteiten hebben een ander eiland, Koh Tachai, een aantal maanden gesloten voor toeristen zodat de natuur de kans kreeg zich te herstellen. Ook in Phang Nga Park heeft de natuur het moeilijk de enorme toestroom van toeristen te overleven.
Myanmar is een ongelofelijk land met schitterende tempelcomplexen, magische festivals, een rijke geschiedenis en een prachtige natuur waarin dieren als neushoorns, tijgers, olifanten en luipaarden een thuis vinden.
Maar de manier waarop de Rohingya behandeld worden, werpt een lelijke smet op het land. Meer dan zeshonderdduizend Rohingya zijn naar buurland Bangladesh gevlucht. De etnische zuivering wordt zelfs al vergeleken met de genocide in Rwanda.
Alhoewel het goed te begrijpen is dat je als klimmer graag de top van de hoogste berg ter wereld wil bereiken, zijn er een heleboel redenen om toch een minder hoge berg uit te kiezen. Zo’n klimtocht is peperduur (tussen de 25 en 45.000 dollar), het is levensgevaarlijk (er liggen nog meer dan tweehonderd lichamen verborgen onder de sneeuw) en de klimaatverandering maakt de klim nog riskanter.
Een derde reden is de enorme schade die klimmers aanrichten. Ze laten bergen afval achter en aangezien het veel te gevaarlijk is om naar mensenlijke resten te zoeken, zal dit afval in ieder geval niet verwijderd worden en dat doet het afbreuk aan het maagdelijke en spirituele karakter van het landschap.
De Amerikaanse stad Missouri heeft toeristen het nodige te bieden: St. Louis, kalkstenen grotten, jazz, Kansas-city…..
Maar Missouri is ook een staat waarvan de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) zegt dat je er als toerist beter niet naartoe gaat. Missouri voerde onlangs bijvoorbeeld een wet in die het discrimeren van werknemers makkelijker maakt, er werd een toerist zonder gearresteerd te zijn vermoord in een cel teruggevonden en een lokale bestuurder beweerde dat homoseksuelen geen mensenlijke wezens zijn.
Honduras is een goedkoop land om te bezoeken, er zijn prachtige duikgebieden met kleurrijke koralen en een rijkdom aan vissen, tropische regenwouden en mangroves waar dieren voorkomen die je vrijwel nergens in de wereld ziet.
Maar Honduras is ook het land met een van de hoogste moordcijfers in de wereld. Vooral homoseksuelen en transgenders zijn er hun leven niet veilig. Het zijn zelfs vaak politieagenten die de moorden plegen. Misschien beter even wachten of het er in de komende jaren veiliger wordt.
De Grote Muur met zijn lengte van meer dan 20.000 kilometer behoort tot de grootste architecturale wonderen ter wereld. De Muur staat er al bijna tweeduizend jaar en heeft heel wat bedreigingen en gevaren doorstaan.
Maar nu dreigt het wereldwonder toch te bezwijken onder mijnbouw, erosie, graffiti, boeren die stenen uit de muur halen en de massa’s toeristen die met name het goed toegankelijke deel bij de hoofdstad Beijing bezoeken. En dat is precies het deel waar ook nog eens de mate van luchtvervuiling bijna onverdraaglijk is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier