De Leiestreek met z’n tweetjes: actief cultuur snuiven
Schoonheid trekt schoonheid aan. Vandaar dat er in het verleden al kunstenaars naar de Leiestreek trokken. En het is ook daarom dat Gent en de Leiestreek zoveel prestigieuze musea rijk zijn. Combineer een bezoekje aan het S.M.A.K. , Roger Raveel Museum of het Design Museum met een stevige wandeling of fijne fietstocht.
Topkunst in Gent en de Leiestreek
S.M.A.K (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst)
Het S.M.A.K., gesitueerd in het voormalige casinogebouw in het Citadelpark in Gent, toont nationale en internationale hedendaagse kunst vanaf 1945 tot nu. Het bezit de grootste collectie hedendaagse kunst in Vlaanderen. Iedere vier maanden worden er andere kunstwerken getoond. Telkens wanneer je het museum bezoekt, oogt het museum weer helemaal anders.
M.S.K. Gent (Museum voor Schone Kunsten)
Het M.S.K. ligt tegenover het S.M.A.K. in het Citadelpark. De twee musea samen vormen samen een museumsite die een overzicht geeft van zowel de hedendaagse als oudere kunst. In het M.S.K. ligt de nadruk op schilderijen, beeldhouwwerken en grafische kunst vanaf de Middeleeuwen tot en met de eerste helft van de twintigste eeuw. Het is het oudste museum in België en bezit werken van onder andere grootheden als Peter Paul Rubens, Jheronimus Bosch, René Magritte, James Ensor en Auguste Rodin. Nog tot het einde van dit jaar, kan je live meekijken hoe restaurateurs de panelen van het Lam Gods opknappen.
Design Museum Gent
Dit Design Museum bezit een indrukwekkende collectie hedendaags design waaronder een groot aantal art nouveau kunstwerken. Het museum maakt je er bewust van hoe belangrijk design al sinds de vijftiende eeuw in ons dagelijks leven is.
Museum Dr. Guislain
Museum Dr. Guislain is genoemd naar dokter Joseph Guislain (1797-1860), de vooruitstrevende hoofdgeneesheer van de twee toenmalige krankzinnigengestichten in Gent. Het museum toont de geschiedenis van de psychiatrie aan de hand van onder andere objecten die werden gebruikt binnen de psychiatrie zoals dwangmiddelen en een grote collectie foto’s. Daarnaast zijn er wisselende exposities waarin waan en wetenschap en kunst en cultuur op een bijzondere manier worden belicht.
Kunsthal Gent
De Kunsthal vond onderdak in een 14e-eews karmelietenklooster in het centrum van de stad. In het weekend kan je er terecht voor gratis tentoonstellingen met experimentele en hedendaagse kunst. Beeldende kunst, architectuur, design, podiumkunsten, audiovisuele kunst…. er is allemaal ruimte voor. Daarnaast worden er lezingen, workshops en performances georganiseerd.
Roger Raveelmuseum
Het museum gewijd aan de schilder Roger Raveel is een bezienswaardigheid op zich. Het ligt naast de voormalige pastorie in Machelen-aan-de-Leie, ontworpen door Stéphane Beel. Roger Raveel verbracht zijn hele leven in zijn geboortedorp en schilderde alles wat hij zag. In het museum zie je met meer dan 200 schilderijen, 600 tekeningen, objecten en installaties een volledige overzicht van zijn oeuvre. Het museum is ook de startplaats van een fietsroute die verder onder andere langs de Franse militaire begraafplaats in Machelen, het atelier van Roger Raveel en het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve loopt.
Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle
Dit museum vierde in 2018 zijn vijftigste verjaardag. Het is genoemd naar de initiatiefnemers Jules Dhondt en zijn echtgenote Irma Dhaenens. Zij brachten er hun uitgebreide kunstcollectie met werken van onder andere Constant Permeke, Gustave Van de Woestijne, Valerius De Saedeleer en Gustave De Smet in onder. De vaste collectie is maar sporadisch te zien. Meestal wordt het museum gebruikt voor telkens wisselende expo’s met hedendaagse binnenlandse en internationale kunst.
Museum Gevaert-Minne
In het voormalige woonhuis van schilder Edgard Gevaert (1891-1965) is sinds 1994 het Museum Gevaert-Minne gehuisvest. Het echtpaar Gevaert-Minne richtten in Sint-Martens-Latem de natuurvoedingsfabriek voor macribiotische voeding LIMA op. Van die fabriek is ieder spoor verdwenen, maar de kunstwerken van Gevaert bleven gelukkig wel bewaard. In het gratis toegankelijke museum zijn verder ook werken te zien van onder andere zijn schoonvader George Minne, Albert Servaes en Valerius de Saedeleer.
Museum van Deinze en Leiestreek
Nog meer kunst is te vinden in het Museum van Deinze en Leiestreek, afgekort mudel.
Je krijgt er een volledig overzicht van de Leiekunst vanaf 1875 tot op heden. Naast werken van onder andere Emile Claus, George Minne, Albijn Van den Abeele, Albert Servaes, Constant Permeke en Raoul De Keyser zijn er telkens wisselende, tijdelijke exposities.
BE-PART in Kortrijk en Waregem
Dit platform voor actuele kunst heeft twee vestigingen: in Kortrijk en Waregem. Er worden gratis exposities en evenementen georganiseerd met de nadruk op jong talent.
Aan en op het water
Wat maakt de Leiestreek zo fijn? Heel veel dingen, maar toch vooral het kabbelende water van het meanderende riviertje de Leie. Het slingert door een landschap met groene oevers, charmante kastelen, mooie dorpjes, statige villa’s en heerlijke terrasjes van waaraf je met een drankje in de hand kan genieten van de voorbij dobberende bootjes. Of huur zelf een bootje en bekijk het landschap vanaf het water.
Om maar een paar mogelijkheden te noemen: een boottochtje door het historische centrum van Gent; varen met een boot op de Leie al dan niet gecombineerd met een bezoek aan een brouwerij; in een luxesloep dobberen in de streek rond Deinze en Sint-Martens-Latem en onderweg uitstappen om kasteel Ooidonk te bezoeken; een avondtocht in een oude tjalk op het kanaal Bossuit-Kortijk….
Op de fiets en te voet
Een andere manier om het unieke landschap van de Leie te doorkruisen is op de fiets. Het is erg eenvoudig om een fiets- of wandelroute samen te stellen dankzij de verschillende netwerken van knooppunten die door de hele regio lopen. Een handig startpunt is de Fietsbelevingsgids ‘In het spoor van de schilderachtige Leie‘ met daarin vijf originele fietsroutes telkens rond een thema. De Kasteelroute, Waterroute, Vluchtroute, Droomroute en Meesterroute worden daarin uitgebreid beschreven.
Wil je cultuur en een fiets- of wandeltocht combineren, dan hebben we twee tips voor je. In de eerste plaats de route in het teken van Albijn Van den Abeele. Sint-Martens-Latem staat al eeuwen bekend als kunstenaarsdorp. De dubbele Leiebocht met de Sint- Martinuskerk en witte villa’s is dan ook prachtig schildersmateriaal. De gemeentesecretaris en amateurschilder Albijn Van den Abeele heette de kunstenaars die naar het dorp kwamen welkom. Samen vormden ze de ‘Latemse School’. De negen kilometer lange kunstenaarsroute gewijd aan Albijn Van den Abeele loopt langs de mooie plekjes die je terug ziet komen op hun schilderijen. Niet alleen een fijne tocht voor liefhebbers van kunst, maar ook voor wandelaars die graag in de natuur vertoeven.
De tweede tip die we je willen meegeven is ‘Fietsen van André naar Stijn naar René’. Deze fietsroute verbindt het André Demedts-huis (Wielsbeke), Het Lijsternest van Stijn Streuvels (Anzegem) en het René De Clercq-museum (Deerlijk) met elkaar. De lus van 42 km loodst je langs woon- en werkplekken van de auteurs. Tussendoor rijd je in de prachtige landschappen van de Leiestreek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier