Vals
Diep verscholen in het Zwitserse Graubünden ligt een dorp dat in weinig skiatlassen voorkomt. Maar met zijn unieke combinatie van zuivere lucht, besneeuwde bergen en kunstzinnige thermen is Vals de ideale plek voor een hergeboorte.
Vals is het laatste dorp in de Valservallei. In de zomer komen mensen er graag wandelen, ’s winters maken ze bij voorkeur uitgestrekte toerskitochten. De bergflanken rond het dorp zijn uiterst geschikt om te beklimmen en om eraf te suizen. Kilometervreters hebben er niets verloren, maar voor toerskiërs die graag buiten de piste op verkenning gaan, is Vals een paradijs.
Vals ligt knus als een vogelnestje tussen de bergen. Het dorp telt duizend inwoners, duizend schapen en duizend toeristenbedden. Een nijverig landbouwersdorp, waar de huizen zich, kromgebogen onder zware stenen daken, tegen elkaar aanvlijen. Een enclave van Duitssprekende Walliser, die in de twaalfde eeuw uit het kanton Wallis in het westen naar het oosten van Zwitserland emigreerden en hun traditionele levensstijl behielden.
Je krijgt het gevoel met een teletijdmachine in een andere wereld te zijn gekatapulteerd. Zodra de klokken in de kerktoren ophouden met beieren, hult Vals zich in een onwezenlijke stilte. Ze wordt alleen verstoord door water. Smeltwater dat van de berghellingen naar beneden dondert en elektriciteit oplevert voor de hele regio. Of thermaal water dat je vermoeide knoken een beurt geeft.
Klein, maar fantastisch
Het skigebied is een van de kleinste van de Alpen: niet meer dan elf pisten. De sterkte zit niet in kwantiteit maar in de kwaliteit. Er liggen niet veel pisten, maar die zijn wel fantastisch. Een ervan is acht kilometer lang.
De weinige skipisten van Vals zijn inderdaad gevarieerd en zelfs voor een geoefende skiër niet vervelend. Ze strekken zich uit van 1252 tot 2941 meter. Van hieruit kun je de klimvellen weer aanbinden, om te voet de korte klim naar de Frunthorn (3030 m) te wagen.
Net als het dorp, biedt ook het skigebied een reis in de tijd. Een gemakzuchtig zetelliftje hijst je tot aan het tussenstation, waar je je kunt warmen aan een Heisse Hexe, een cocktail van Williamine, Ovalmaltine en room. Van daar gaat het met sleepliftjes verder. Vanaf het dorp tot aan het hoogste punt ben je drie kwartier onderweg.
Een tempel voor het welzijn
Less is more. Ook in de thermen hanteren ze die stelregel. Dankzij de thermen is Vals al enkele jaren tot ver buiten de Zwitserse grenzen bekend. Architect Peter Zumthor werd gevraagd om de oude thermen te vernieuwen. Hij deed meer dan dat, hij maakte er een juweel van. De inhuldiging van de vernieuwde Thermen zette Vals in één keer op de wereldkaart.
Een lange donkere gang brengt je van het hotel naar de lager gelegen baden. Via navelstreng naar buik. En hier, in de mysterieuze buikholte, wacht je het Wohlbefinden, het welzijn. Alleen nog water. En kwartsiet. En water. En zonlicht dat gefilterd door de schaarse openingen valt.
De watertemperatuur varieert van 14 tot 42 graden. Het eerste voelt koud aan, het laatste bijna ondraaglijk heet. De afwisseling van koud en warm zorgt voor een goede bloeddoorstroming. De ruimten variëren van smal en klein tot gigantisch groot. Maar allemaal zijn ze hoog, zeer hoog. Kaarsrechte muren die naar de hemel reiken. Donkergrijs kwartsiet. Geen overtollige decoratie, maar absolute soberheid. Less is more.
Het lijkt een tempel. Kleine donkere ruimten nodigen uit tot bezinning. Een van de baden is tegelijk een echokamer. Stemmen vibreren, weerkaatsen, ontspannen. Maar de absolute verrassing is het buitenzwembad. De temperatuur (34°) creëert een gordijn van damp. Vlakbij liggen de besneeuwde bergen.
Eén verdieping onder de thermen ligt het beautycentrum. Je komt er alleen op afspraak, voor een van de meest uiteenlopende massages en therapieën.
En zo zie je gasten in kamerjassen door alle verdiepingen van het hotel slenteren. Onthaast, gemoedelijk, zichtbaar tevreden. Alleen in de bar en het restaurant zijn badjassen niet welkom. Daar zorgen een vleugelpiano, een warm rood tapijt, ontelbare kaarsen en een verfijnde keuken voor Wohlbefinden. Welzijn.
Bron: Weekend Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier