Openbaar vervoer
“In deze wagon mag u niet babbelen”. De Belgische journalist – die ik zopas ontmoet heb op weg naar dezelfde internationale perstrip als ik – en ikzelf kijken de conducteur ongelovig aan. Hij wijst op zijn beurt naar het raam. En effectief, de stickers op het treinraam verbieden niet alleen mp3-spelers, maar ook praten. Welkom in Zwitserland!
Al heeft ook dit voorval een positieve keerzijde: het Zwitserse openbaar vervoer is werkelijk tot in de puntjes geregeld. Niet voor niets trekken de Zwitsers maar wat graag de vergelijking tussen hun openbaar vervoer en hun horloges. Zoals de radertjes van een horloge sluiten treinen, bussen, boten en trams perfect op elkaar aan. Alles samen beschikt Zwitserland daarmee over het meest dichte netwerk qua openbaar vervoer ter wereld.
De Zwitsers zelf zijn alvast verkocht: bijna één op drie gebruikt het openbaar vervoer. De treinen rijden dan ook bijzonder regelmatig, op tijd en een zetel reserveren is niet nodig. Bovendien biedt het openbaar vervoer enkele oplossingen op maat: de stiltewagon voor zakenmensen of de familiewagon vol kindervertier voor jonge gezinnen. En ook fietsen en honden zijn welkom aan boord.
Om de puntjes helemaal op de i te zetten hebben de Zwitsers enkele formules op maat uitgewerkt. Zo biedt de Swiss Pass tussen drie dagen en een maand ongelimiteerde toegang tot het Zwitserse openbaar vervoer. Mét inbegrip van de legendarische panoramische routes zoals de Glacier Express en de Bernina Express. Bovendien biedt de pas je tal van kortingen, zoals bij bergtreintjes, kabelbanen en hotels, en kan je er in meer dan vierhonderd musea zelfs helemaal gratis mee binnen.
Geen gezeul met koffers
Voor wie enkel van de grens of van de luchthaven naar zijn definitieve bestemming moet met het openbaar vervoer is er het Swiss Transfer Ticket. De Swiss Card creëerden de Zwitsers dan weer op maat van een kort verblijf.
Ook met koffers zeulen behoort in het bergland tot het verleden: via de optie Fly Rail Baggage kan je je bagage van gelijk welke luchthaven ter wereld naar het dichtstbijzijnde treinstation in Zwitserland laten overbrengen. Bij de terugvlucht kan je je bagage opnieuw afgeven in het treinstation en er zelf meteen ook inchecken. Dat spaart je heel wat tijd op de luchthaven. Rondreizen in Zwitserland zelf wordt dan weer een stuk aangenamer via Fast Baggage: ’s ochtends deponeer je je bagage op punt A en ’s avonds kan je ze terug ophalen op punt B.
Elien Haentjens
Informatie:
Swiss Travel System
Rail
My Switzerland
Switzerland Mobility
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier