Leukerbad

Voor echte verwennerijen moet je in Leukerbad zijn. De meer dan 65 thermale bronnen trekken jaarlijks bijna een miljoen toeristen naar dit dorpje met maar 1500 inwoners.

Het skioord in het noorden van Wallis had bij de laatste telling amper 1500 inwoners, maar jaarlijks vervoegen bijna een miljoen vakantiegangers hun rangen.

Wat het dorpje dan zo populair maakt? Uit meer dan 65 thermale bronnen in Leukerbad borrelt water van 51 graden naar boven. 3,9 miljoen liter per dag om precies te zijn, genoeg om 22 thermale baden mee te vullen, vele huizen en hotels van centrale verwarming te voorzien, en een aantal straten ‘vloerverwarming’ te geven.

Het water is rijk aan kalk en zwavel en staat al sinds de Romeinen bekend om zijn helende werking voor reumapatiënten. Napoleon en Goethe kunnen ervan meespreken, maar ook gezonde mensen hebben deugd van een plonsje in het warme water. Het bekendste is het Burgerbad, een openbaar kuurcomplex met een tiental thermale zwem-, bubbel- en massagebaden, zowel binnen als buiten.

Een heel pak exclusiever is Lindner Alpentherme, een wellnesshotel met een uitgebreid gamma behandelingen (onder andere ayurveda-, scentao-, fango- en thalassotherapie). Fenomenaal is het buitenzwembad, waar je letterlijk tussen de bergen – de Daubenhorn, een rotsmassief met toppen van bijna 3000 meter – ligt te genieten in een dampende waterpartij met turkooisblauwe schijn, waarin schimmige gestalten traag rondwaden.

Bergaf

Leukerbad is dan wel in de eerste plaats een kuurwalhalla, wintersportfaciliteiten zijn er natuurlijk ook: in totaal vijftig kilometer skipistes in het aanpalende Torrentgebied en vijfentwintig kilometer langlaufpistes op de Gemmipas. Dat is de oude verbindingsweg tussen het kanton Berner Oberland en Wallis.

Je kunt er te voet naartoe, maar je kan ook kiezen voor de kabelbaan, op vijfhonderd meter van het dorp. Van op 2300 meter hoogte is het zicht er adembenemend mooi.

In de zomer is dit een gedroomd wandel- of klimoord, maar ’s winters zijn langlaufen of afdalen per slee een beter idee. De echte durvers kiezen echter voor snowtubing: een helling afglijden op een rubberband met handvaten. Fun verzekerd.

Foto: Valais Tourisme

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content