…en in Zuidwest-Engeland?
Zuidwest-Engeland kan opgesplitst worden in twee delen: het uiterst westelijke West Country en Wessex. West Country behelst op zijn beurt de graafschappen Cornwall en Devon.
Op het meest westelijke punt, het uiterste puntje van Cornwall, ligt Land’s End. Regelmatig vinden er wedstrijden tussen Land’s End en het Schotse John o’ Groats plaats, het meest noordelijke punt van het Britse vasteland. Voor de kust liggen de Longships, de Scilly-eilanden en St Michael’s Mount.
De Longships zijn een groep rotsen met een vuurtoren op. Die vuurtoren werd gebouwd om het aantal gestrande schepen te reduceren. Al maken de vele scheepswrakken op de bodem het gebied wel populair bij duikers.
Daarnaast zijn er de Scilly-eilanden. Zes zijn er bewoond, de andere 140 zijn niet bewoond. Zowel per boot als helikopter kan je er heen. Ten slotte is er het getijdeneiland St Michael’s Mount. Bij eb kan je er over het land naartoe, bij vloed is het omgeven door water. Het eiland, met daarop een kasteel en een vijftiende-eeuwse kapel, is in het bezit van de familie St. Aubyn.
Een ander aantrekkelijk stadje op het Britse vasteland is St Ives. Bekend om haar kunst en kunstnijverheid herbergt het dorpje een dertigtal kunstinstellingen. Sinds de 19e eeuw vonden heel wat kunstenaars er inspiratie op de stranden, in de smalle straatjes en in de specifieke lichtinval. Zo is er ook een vestiging van het Tate-museum. De bezoekers kunnen er kennis maken met moderne en hedendaagse kunst. Ook huisvest het museum een grote collectie beelden van Barbara Hepworth en een tuin met sculpturen.
Ook typisch voor het ruige, ongerepte Cornwall zijn de talrijk aanwezige subtropische planten zoals in de tuinen van Torquay. Aan de andere kant groeit er enorm veel veenmos in het gebied dat rijk is aan moerrassen. In Dartmoor zetten de typische cottages dan weer de toon.
De grens tussen Cornwall en Devon wordt gevormd door de rivier de Tamar. Het groene Devon is rijk aan historie. In het glooiende landschap staan cottages met rieten daken. Qua kust heb je twee verschillende types: de ruige kliffen en mooie zandstranden.
Zo werd Jurassic Coast ooit één van de eerste natuurlijke stukken werelderfgoed van Engeland geklasseerd. Ook het nationaal park van Dartmoor biedt de natuurliefhebber heel wat troeven: meren omringd door bos, granieten pieken en monolieten uit de prehistorie, wilde landschappen en de in het wild levende Dartmoor pony.
In het andere deel, Wessex, liggen ook een aantal pareltjes. Zo kan je er naar het beroemde megalithische monument Stonehenge. De rechtopstaande stenen cirkel behoort tot de beroemdste monumenten ter wereld. Waarschijnlijk zijn de stenen opgetrokken tussen 2500 en 2000 voor Christus. Sinds 1986 staat het op de lijst met Werelderfgoed van UNESCO.
De buitenring bestaat uit dertig enorme stenen van vier meter hoog en 2,5 meter breed. De binnenring is opgebouwd uit 49 kleinere stenen. Over de betekenis bestaat geen consensus: sommigen denken dat Stonehenge gebruikt werd door prehistorische astronomen, anderen denken dat het een soort heiligdom is, nog anderen zien er een grafmonument in.
Een stuk minder oud, maar daarom niet minder indrukwekkend zijn de monumenten in het stadje Bath. Heel het centrum staat dan ook op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Je kan er flaneren over de Royal Crescent, de geschiedenis van Bath ontdekken in het Roman Baths Museum of heerlijk ontspannen in het nieuwe Thermae Bath Spa. Een andere beroemde badplaats met goudgele stranden en massa’s groen is Bournemouth.
Een ander stadje dat een bezoekje waard is, is Bristol. Door zijn ligging aan de monding van de Avon is het een belangrijke havenstad. Die maritieme activiteit in combinatie met circa vijftigduizend studenten verlenen het stadje zijn bruisende karakter. Ook ligt het oudste theater van Engeland, het Theatre Royal uit 1766, en staat het stadje bekend om zijn vele muziekpodia met elke avond live-optredens.
Tot slot mag het stukje natuur vanExmoor National Park niet op je reis ontbreken. Dit unieke gebied verbaast door zijn rustgevende heidevelden, spectaculaire zeeklippen en charmante middeleeuwse dorpjes.
In het Nationaal Park leven heel wat dieren in het wild, zoals de Exmoor Pony en wilde herten. Ook de nabijgelegen Quantock Hills staan bekend om hun overweldigende schoonheid. Het gebied is dan ook erkend als een zogenaamde ‘Area of Outstanding Natural Beauty’ (AONB).
Deze officiële erkenning voor een unieke natuurlijke omgeving valt ook de Cotswolds te beurt. Als grootste erkend natuurlijk gebied wordt de Cotswolds ook wel eens het hart van Engeland genoemd. Historische dorpjes zijn er omgeven door de mooiste Engelse landschappen, de taxusbossen vertonen een magnifieke kleurenpracht. Ook typisch zijn de stenen muurtjes die overal door het landschap lopen en het gebruik van leisteen. De heuvelrug ligt voornamelijk in Gloucestershire, dus op de grens met het noorden Engeland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier