De belangrijkste kunstmusea
Zoals elke wereldstad telt ook Londen heel wat musea over de meest uiteenlopende onderwerpen. Bovendien bezitten de Engelsen door hun kolonisatiepolitiek heel wat kunstschatten van over de hele wereld én is de toegang tot heel wat musea gratis. De belangrijkste kunsttempels op een rijtje.
1. British Museum
Het British Museum mag een aantal records op zijn naam schrijven: het is het oudste museum ter wereld en het grootste van Londen. Het is dan ook onmogelijk om alles op één dag te zien. Best kan je op voorhand een selectie maken met je persoonlijke must see’s. Op dat lijstje mogen de collectie Egyptische mummies, een 2000 jaar oud gebalsemd lichaam, de steen van Rosetta, die tot de ontcijfering van de hiërogliefen leidde, en de friezen van het Griekse Parthenon niet ontbreken. Ook Sutton Hoo en de Portland Vase zijn niet te missen kunstschatten.
Zoals die Elbin Marbles van op de Griekse Akropolis bezit het museum ook heel wat andere overzeese kunstschatten. Daarom heeft Willem Frederik Hermans het dan ook een ‘zeeroversmuseum’ genoemd. Die roversmentaliteit heeft er wel voor gezorgd dat je in het British Museum zowat de hele wereldgeschiedenis kan ontdekken.
Aan de basis van het museum ligt een privécollectie met manuscripten. In 1753 zijn die met behulp van de opbrengst van een loterij gekocht. Daarna groeide de collectie aan door erfenissen, aankopen en rooftochten. In de loop der jaren heeft men die enorme hoeveelheid kunst en artefacten op een logische manier ingedeeld. Zo kan je makkelijk alles wat je interesseert zien.
Meer informatie: The British Museum
2. Tate Britain
Als je een liefhebber van historische Britse schilderkunst bent, dan moet je beslist naar Tate Britain. Je vindt er ’s werelds grootste collectie Britse kunst sinds 1500 met ronkende namen als William Turner, John Constable, Henry Moore en Francis Bacon.
Ook het gebouw is de moeite waard: vroeger was het een gevangenis voor gedetineerden die op hun uitlevering naar de strafkolonie Australië wachtten. Het hoofdgebouw is van de hand van Sidney R.J. Smith en bestaat uit een classicistische zuilengalerij en een koepelgewelf. Later werd het museum meermaals uitgebreid.
Jaarlijks biedt het museum onderdak aan de geselecteerden van de Turner Prize, genoemd naar de schilder William Turner. Elk jaar dingen vier kunstenaars onder de vijftig mee naar die zowat belangrijkste kunstprijs van het Verenigd Koninkrijk.
Meer informatie: Tate Britain
3. Tate Modern
Sinds 2000 heeft Tate Britain er een meer hedendaags broertje bij: Tate Modern. De meest hedendaagse stukken uit de collectie van Tate Britain verhuisden naar de nieuwe locatie aan de nieuwe voetgangersbrug over de Thames. Met werk van onder meer Matisse, Picasso, Mark Rothko en Bruce Nauman focust Tate Modern op de periode tussen 1900 en vandaag.
Ook dit museum is in een speciaal gebouw gevestigd. Het is namelijk een voormalige elektriciteitscentrale, namelijk Bankside Power Station. Dit industriële gebouw, dat ontworpen is door Giles Gilbert Scott, heeft een schoorsteen van 99 meter hoog. Daarop prijkt tegenwoordig een gekleurd licht, zodat Tate Modern ook ’s nachts tot ver in de omtrek te zien is. Deze ‘Swiss Light’ is een ontwerp van kunstenaar Michael Craig-Martin.
In 1982 werd de centrale gesloten. De architecten Herzog & de Meuron bouwden ze later om tot een museum. Vooral de immense voormalige turbinehal spreekt tot de verbeelding. Ook de bovenste verdieping met glazen dak biedt een prachtig uitzicht over Londen.
Met de boot kan je snel van Tate Britain naar Tate Modern over de Theems. Zowel langs binnen als buiten is de boot met stippen versierd door kunstenaar Damien Hirst. Om de veertig minuten vaart hij tussen de twee musea en London Eye.
Meer informatie: Tate Modern
4. National Gallery
Liefhebbers van schilderkunst komen dan weer meer dan aan hun trekken in de National Gallery. Het museum aan Trafalgar Square bevat meer dan 2000 schilderijen uit de periode tussen 1260 en 1900. Zo sieren onder meer het Arnolfini-portret van Van Eyck, The Rokeby Venus van Diego Velazquez, zelfportretten van Rembrandt en zonnebloemen van Van Gogh de museummuren.
Meer informatie: National Gallery
5. National Portrait Gallery
Naast de National Gallery ligt de National Portrait Gallery. Speciaal aan het museum is dat het de geschiedenis van Groot-Brittannië via portretten schetst. In totaal zijn er zo’n 9000 schilderijen, sculpturen, cartoons en foto’s van dichters, musici, politici en schurken. Ook de koninklijke familie is vertegenwoordigd. De portretten zijn chronologisch opgesteld. Van koningen zoals Henry VII tot onder meer Margaret Thatcher.
Eén van de belangrijkste portretten is het Chandos-portret van Shakespeare. Twee redenen maken dit portret bijzonder: het was de eerste aanwinst van het museum én het is het enige overgebleven portret van tijdens de schrijver zijn leven.
Meer informatie: National Portrait Gallery
6. Victoria & Albert Museum (V&A)
V&A huisvest een enorme collectie toegepaste kunst: van meubels en wandtapijten over keramiek en kledij tot behangpapier en juwelen. In totaal omvat het museum meer dan twaalf kilometer galerijen. Die zijn niet altijd even overzichtelijk ingericht. Daarom kan je best op voorhand voor jezelf uitmaken wat je zeker wil zien.
Oorspronkelijk werd het museum in 1852 opgericht als South Kensington Museum. De eerste directeur Sir Henry Cole had op de Great Exhibition van 1851 een aantal objecten verworven. Die deden dienst als basis voor de collectie. In 1899 kreeg het museum haar huidige naam.
Speciaal aan het museum is haar concept. Doel is namelijk om het verband tussen kunst en kunstnijverheid aan te tonen. Bovendien kon V&A als eerste museum uitpakken met een eigen restaurant.
Meer informatie: Victoria & Albert Museum
6. Design Museum
Het Design Museum in Londen biedt zijn bezoekers inzicht in de werking van modern design. Je krijgt er uitleg over de werking, het ontwerp en de invloed van moderne massaproducten op ons leven. In de collectie van het museum zitten onder andere auto’s, tekeningen, meubels en videospelletjes. De permanente opstelling toont het verhaal van de Britse huizen van de 20ste eeuw tot vandaag. Daarom wordt ze ook voortdurend aangevuld.
Elk jaar organiseert het museum een wedstrijd, waarbij een ontwerper van het jaar gekozen wordt. Zo kaapte onder andere Jonathan Ive, beter bekend als de ontwerper van de iMac en iPod, de prijs weg.
Het relatief kleine museum is gevestigd in een bananenpakhuis uit de jaren veertig. Het werd tot museum omgebouwd door de Conran-groep. Vanuit het café heb je een schitterend uitzicht over de Tower Bridge en de Theems.
Meer informatie: Design Museum
7. Wallace Collection
Dit museum biedt onderdak aan de private kunstverzameling van de markies van Hertford, Sir Richard Wallace. Die bestaat vooral uit Franse 18e-eeuwse kunst, maar herbergt ook heel wat Vlaamse meesters zoals Van Dijck en Rubens.
De collectie is ondergebracht in Hertford House, een herenhuis aan de Manchester Gardens in Londen. In dat kader komt de collectie nog beter tot haar recht. Het museum kwam tot stand door de schenking van de collectie door de weduwe van Richard Wallace in 1897. Nu is het een nationaal Brits museum.
Meer informatie: Wallace Collection
8. Courtauld Institute
Als deel van de universiteit van Londen is het Courtauld Institute één van de meest vermaarde kunstgeschiedenisscholen van de wereld. Bovendien herbergt het gebouw ook een bijzonder mooie kunstcollectie, de Courtauld Gallery. Vooral om haar impressionistische en postimpressionistische doeken geniet het museum wereldfaam.
Maar de collectie omvat werk van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Opgestart door Samuel Courtauld is ze verder aangevuld met giften van kunstcriticus Roger Fry en Lord Lee. Nu bezit het museum werken als Bar Folies Bergère van Edouard Manet, landschappen van Claude Monet, balletscènes van Edgar Degas en Adam en Eva van Lucas Cranach. Ook kan je er schetsen van Rubens voor zijn Kruisafneming in de Antwerpse kathedraal bestuderen. Daarnaast huisvest de collectie ongeveer zesduizend tekeningen en twintigduizend prints.
Meer informatie: Courtauld Institute
9. Royal Academy of Arts
De Royal Academy bestaat uit maximaal tachtig schilders, ‘printmakers’, beeldhouwers en architecten, die professioneel actief zijn in Groot-Brittannië. Nieuwe leden worden verkozen door de zetelende leden.
Tot de eerste leden kunnen Sir Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough en Benjamin West gerekend worden. Zij richtten de Academie op in 1768.
Aangezien de leden verplicht zijn om een kunstwerk te schenken aan de Academie bij hun toetreding, bezit de Academie intussen een indrukwekkende collectie. Zo is er onder meer het reliëf Madonna en Kind van Michelangelo.
Al ruim tweehonderd jaar organiseert de Academie een zomertentoonstelling. Met haar meer dan duizend geselecteerde werken hoort de expositie tot de grootste hedendaagse kunsttentoonstellingen van de wereld. Iedereen kan zijn/haar werk indienen en maakt dus kans om tussen de werken van de Academici te hangen.
Meer informatie: Royal Academy of Arts
10. Barbican Art Gallery
De Barbican Art Gallery ligt in het gelijknamige Barbican Centre, waar je zowel van muziek, theater als film kan genieten. In de kunstgalerij vinden heel diverse tentoonstellingen over hedendaagse kunst en design plaats. Elke tentoonstelling wordt omkaderd door een dynamisch programma van evenementen en gesprekken.
De galerij ligt in het noorden van het centrum van Londen. Ze ligt in een vrij ingewikkeld gebouw. Bovendien roept haar exterieur heel wat controverse op: het werd al verkozen tot meest lelijk gebouw van Londen. Langs buiten vormen vooral het meer en het terras de voornaamste aantrekkingspunten.
Meer informatie: Barbican Art Gallery
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier