Murcia

Ze hebben een zwembad van 25 kilometer waarop het geweldig windsurfen is, wonen in de rood-oranje-groenkleurige moestuin van Europa, golfen op echte kampioenschapterreinen en hun provinciehoofdstad kent verdoken charmes. Murcianen leven niet ’typisch Spaans’. Op de delicieuze tapas na.

Murcia heeft belangrijke troeven. Het bezit twee zeeën, bijvoorbeeld. De Mar Menor, of Kleine Zee, is een binnenzee omzoomd door een landtong, La Manga genaamd, en is als levensgroot zwembad de perfecte leerschool voor iedere avontuurlijke waterrat.

Daarachter woelt de Middellandse Zee, met het bekende mooie witte zand van de bovenliggende Costa Blanca. Dubbel zoveel windsurf- en zeilmogelijkheden, tweemaal zoveel duikleraren en extra zoveel beachvolleybal. Als kleine broertje van de regio’s Andalusië en Valencia pakt Murcia uit met streekgebonden specialiteiten. Deze kuststreek, de Costa Cálida, maakt van haar watersporten een erezaak.

Moestuin van Europa

In Cartagena ‘Puerto de Culturas’, een havenstadje in het zuiden van de provincie Murcia, laten ze de rondleiding graag beginnen in het Castillo de la Concepción, een middeleeuws kasteel op een van de vijf heuvels die de stad vroeger beschermden en van waaruit je een mooi panoramisch zicht hebt.

Cartagena is al zo’n 2500 jaar oud is en Hasdrubal arriveerde hier aan het eind van de derde eeuw voor Christus per boot uit Carthago, stichtte de stad en plantte er de Punische Muur neer. De Carthagers werden gevolgd door Grieken, Romeinen en Iberiërs. Het oude Romeins theater werd pas in 1987 onder een stierenvechterarena ontdekt. Maar er is meer dan geschiedenis.

Murcia wordt ook wel de moestuin van Europa genoemd. Citroenen, meloenen, tomaten en broccoli zijn het belangrijkste exportproduct van de streek. Op de markt vind je stapels grote tomaten naast bergen kleine stuks naast hopen ronde of langwerpige versies. Massa’s olijven. Vreemde vissen in alle soorten, vers of gerookt. En immense aardbeien en vreemde pompoenen.

Maar de uitgestrekte velden van de streek vormen ook de beste speelmat voor golffanaten. Grote resorts, die gebruikt worden voor kampioenschappen, komen tegemoet aan wie liever een professioneel balletje slaat dan een surfpak aantrekt.

De vruchtbare bodem van de streek en het zeewater leveren eveneens voldoende heilzame mineralen en zouten voor kuuroorden en badplaatsen. Schoonheid, gezondheid en ontspanning, het is een vorm van toerisme die overal aan het boomen is. Genoeg sport en spel, de stadsmens wil ook wat. Waar zijn de hoogstaande musea, gezellige winkelstraten en drukke uitgaansbuurten?

Tapas en siësta

Naar cultuur met grote C is het in Murcia tevergeefs zoeken. Maar de gelijknamige hoofdstad is best een leuke stad. De hoofdstraat La Traperia doorloop je best twee keer. Eén keer met je hoofd omhoog om de mooie voorgevels te bewonderen, en een tweede keer met je ogen op de leuke boetieks en de straatanimatie gericht.

Het pronkstuk van Murcia stad is de kathedraal. De barokke façade uit de achttiende eeuw, de Korinthische zuilen en talrijke standbeelden zijn eens zo mooi wanneer ze ’s avonds verlicht worden.

Vele straten en pleinen dragen de naam van de handel die er ooit bloeide. De kleine Calle Jaboneria was ooit de habitat van zeepmakers, maar is deze dagen volgepakt met boetieks. Naast Plaza de las Flores waar, zoals zijn naam al verraadde, verscheidene bloemenverkopers het plein versieren, zijn ook Plaza de Santa Catalina, Plaza Santo Domingo en Plaza de Romea drie pleinen die een bezoek zeker waard zijn.

Verdwaal tussen de straatjes, proef de authenticiteit in de kleine bars, waar de Murcianen discussiëren over welk type tomaat de beste gazpacho maakt, zie hoe de siësta hier nog rigoureus wordt uitgevoerd, ontdek monumenten als het rozige theater Romea, en zoek een straatfrituur waar ze churros bakken, ongekend in België maar het best te vergelijken met langwerpige oliebollen met suiker.

Geen massatoerisme of supertrendy steden hier in Murcia, geen typische latino’s of een hoog te houden reputatie ook. Wel heel wat authenticiteit, kleinschalige festiviteiten en vooral veel zeewater. Twee keer zoveel. Waar de zon schijnt, is de maan niet nodig.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content