Costa Daurada
Romeinse ruïnes, middeleeuwse kloosters, indrukwekkende natuurgebieden, authentieke steden en rustige stranden: de Costa Daurada heeft het allemaal. Dit stukje Catalonië bleef grotendeels van het massatoerisme gespaard.
De Romeinse provinciehoofdplaats Tarragona vormt een ideale uitvalsbasis om het binnenland van de Costa Daurada te verkennen. De stad werd in 218 voor Christus door de Romeinen gesticht. De kilometer lange muren die nog overblijven van de omwalling van de Romeinse provinciehoofdplaats zijn op z’n minst indrukwekkend te noemen.
De goedbewaarde ruïnes van het theater, het circus en het amfitheater nabij het stand, de overblijfselen van een forum en de oudheidkundige schatten die in het prachtige archeologische museum bewaard worden, getuigen van dit rijke verleden. Maar hoe charmant ook, Tarragona is geen stad waar je als toerist dagen verblijft.
Het binnenland van de Costa Daurada is eenvoudig ruraal gebied, met wijngaarden en boomgaarden van olijf- en amandelbomen .. Het cisterciënzerklooster van Poblet, het pittoreske middeleeuwse stadje Montblanc en het kerkje van Vistabella zijn enkele van de bezienswaardigheden die je tijdens een daguitstap vanuit Tarragona kunt bezoeken.
Of het stuwmeer van Siurana, één van de mooiste, ongerepte stuwmeren, omgeven door de majestueuze toppen van het Montsant-gebergte. Siurana is een prachtig dorpje op een uitstekende rots boven het water en de omgeving van Montsant is beschermd: een quasi ongerept natuurgebied en het gedroomde terrein voor wie van wandelen, alpinisme en andere natuursporten houdt.
Golvend goud
Tortosa is een goede uitvalsbasis voor een verkenning van de monding van de Ebro. Gemoedelijk, gedomineerd door een schitterende burcht waar nu een parrador – een staatshotel – is gehuisvest.
In de verte schemeren de meer dan duizend meter hoge bergpieken van de Ports de Tortosa- Beseit. Ze worden van Tortosa gescheiden door het brede dal van de Ebro. Twee kanalen met zoetwater flankeren de beide zijden van de rivier. Daarmee wordt het land geïrrigeerd waarop al sinds eeuwen rijst wordt geteeld.
Het landschap kent seizoensgebonden metamorfosen: droge vlakten in de winter als de akkers rusten, waterspiegels in het voorjaar als ze onder water worden gezet, groen als de rijstplantjes door het wateroppervlak priemen en golvend goud vlak voor de rijstoogst.
Zout en zoet
Het indrukwekkende cisterciënzerklooster van Poblet, is één van de best bewaarde en belangrijkste middeleeuwse gebouwencomplexen van Europa. Niet voor niets werd het in 1991 ingeschreven op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco. In het begin van de twaalfde eeuw vestigden de volgelingen van Bernard de Clerveaux zich hier, in de schoot van het Pradesgebergte, om er een nieuw klooster te stichten.
Een romaanse kerk getuigt nog van die eerste periode. Doorheen de eeuwen groeide het klooster uit tot een magistraat, ommuurd complex dat ontzag wekt door zijn sobere architectuur. Acht koningen rusten er voorgoed, want Poblet herbergt ook een versterkt paleis en de officiële begraafplaats van de koningen van Catalonië. In de negentiende eeuw was dit klooster verlaten, maar in de jaren 40 van de vorige eeuw kwamen er zich opnieuw monniken vestigen.
Vier eeuwen lang hebben natuurkrachten en ingrepen van de mens het mondinggebied van de Ebro geboetseerd tot een rijke en kostbare delta. Een tweede Camargue is dit, een gebied waar land en zee, zout- en zoetwater, elkaar ontmoeten. Een bijzondere biotoop rijk aan flora en fauna. Nagenoeg de helft van alle Europese vogelsoorten vind je hier terug.
Woeste danser
Onder onheilspellend tromgeroffel komt een Polynesische inboorling op zijn vlot aangevaren. Even later ontpopt hij zich voor onze ogen tot een woeste danser, omgeven door heupwiegende schonen. Je voelt je als Gauguin in de Stille Zuidzee maar dit is Port Aventura, een schitterend thema- en waterpark nabij de badplaats Salou. http://www.portaventura.es/
De vijf continenten worden er zo getrouw mogelijk in beeld gebracht. De hutten in het waterrijke Polynesië zin exacte doorslagen van de originele. In China wandel je door een kopie van de keizerlijke tuinen, in Mexico onderneem je een archeologische zoektocht in een Mayatempel en in de Far West tref je op je pad nog lege kogelhulzen en de ster aan van de sheriff die er een uurtje geleden werd doodgeschoten.
Alle shows worden opgevoerd door authentieke bewoners van de desbetreffende gebieden en de talrijke eetstanden bieden typische gerechten aan. Opmerkelijk is dat alle attracties toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.
Bron: Isabelle Rossaert in Plus Magazine
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier