Wat moet je zien?
Wawel kasteel
Sinds de 11e eeuw woonde het Poolse koningshuis in dit kasteel. Het kasteel ligt 25 meter boven de rivier en domineert zo het silhouet van de stad. Het is gebouwd in Renaissancestijl en binnenin worden de schatten van de Poolse koninklijke familie bewaard. Beroemd zijn ook de Arazzi Gobelins uit de 16e eeuw. In de kathedraal die erbij hoort werden de Poolse koningen gekroond en begraven.
In de Sigismundtoren bevindt zich de grootste klok van Polen en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over Krakau en de nabijgelegen Karpaten. Wanneer je naar beneden loopt naar de rivier kom je onderweg langs het drakenhol waar de draak gewoond zou hebben die gedood werd door koning Krak.
Rynek
Dit plein is het centrum van Krakau. Het wordt in tweeën gedeeld door de Sukiennice en omringd door paleizen en middeleeuwse woningen. Tegenwoordig zijn in die gebouwen winkels, cafés en restaurants gevestigd. Het is een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Krakau die zich er in de zomer tot diep in de nacht vermaken. Een bijzonder gebouw is de Mariacki kerk.
Sukiennice
De Sukiennice werd gebouwd in de 16e eeuw door Italiaanse architecten en het domineert nog altijd het marktplein. Je kan er van alles en nog wat kopen in een sfeer die oriëntaals aandoet. Aan één van de muren hangt een groot mes dat in het verleden gebruikt werd om dieven de oren af te snijden.
Mariacki kerk
Deze kerk werd in verschillende perioden gebouwd en daarom heeft ze twee ongelijke torens. Er wordt wel beweerd dat het hoogteverschil een andere oorzaak heeft. De twee torens zouden gebouwd zijn door twee broers. De ene broer zou de andere uit jaloezie vermoord hebben.
In de hoogste en jongste toren zit een trompetspeler verborgen die ieder uur naar buiten komt en de ‘Hejnal’ speelt, maar er halverwege abrupt mee ophoudt. Dat gebeurt ter nagedachtenis aan de torenwachter die in de middeleeuwen de bewoners van de stad wilde waarschuwen tegen aanvallen van de Tataren. Hij blies op zijn trompet, maar werd tijdens het spelen door een pijl gedood.
Planty
Rondom de oude stadskern van Krakau ligt een groen gebied met bomen en fonteinen. Het is een fijne plaats om wat uit te rusten van het wandelen in de stad. In het noorden zijn nog delen van de oude stadsmuren bewaard gebleven en het bastion Barbakane. Dat werd in 1499 gebouwd in een Arabische stijl. Ook de Florianska, een toegangspoort tot de stad, staat er nog.
Kazimierz
Keizer Kazimierz III liet dit stadsdeel speciaal voor de Joods bevolking bouwen in het jaar 1335. Alle Joden moesten daar gaan wonen. In 1940 maakten de Nazi’s van Kazimierz één van de grootste getto’s van Polen. Vrijwel geen van de bewoners van het getto heeft de oorlog overleefd.
Wel zijn er nog gebouwen in stand gebleven uit de tijd dat er nog Joden woonden, zoals de oude synagoge uit 1570 en de begraafplaats in Renaissance stijl. Er zijn maar twee van zulke begraafplaatsen bewaard gebleven. Het andere bevindt zich in Praag.
Wieliczka-zoutmijn
Deze zoutmijn vlakbij Krakau behoort tot de oudste zoutmijnen ter wereld – er wordt al sinds de dertiende eeuw mijnbouw bedreven – en staat op de lijst van werelderfgoederen. Sinds de 15e eeuw komen toeristen hier op een diepte tussen de 65 en 300 meter zoutsculpturen, kapelletjes, een ondergronds meer en gereedschap bewonderen. Hoogtepunt van de mijn is de kapel die schitterend verlicht wordt.
Je krijgt een rondleiding van 3,5 kilometer door het gigantische complex dat in totaal duizenden kamers en zo’n 300 kilometer aan tunnels bevat. Je kan je groep dus maar beter niet uit het oog verliezen.
Auschwitz, Birkenau
Een bezoek aan deze historische plek is een must voor iedereen die een maatschappelijke visie wil ontwikkelen voor de toekomst. Wie het verleden immers vergeet, is gedoemd het later opnieuw mee te maken. Een bezoek aan een vernietigingskamp, waar meer dan een miljoen mensen op een onvoorstelbaar morbide en uitgekiende wijze werden omgebracht, heeft hoe dan ook iets irreëels of onvatbaars.
Auschwitz bestaat eigenlijk uit drie delen. Vooral het tweede kamp (Birkenau) laat bij de bezoeker een bijzonder neerslachtige indruk na. Hij kan het zich amper indenken dat hier op deze zonnige groene grasvlakte honderdduizenden Joden na een dagenlange treinrit in onmenselijke omstandigheden aankwamen en door de SS’ers werden geselecteerd. Slechts enkelingen hadden het ‘geluk’ om dwangarbeid te mogen verrichten in een van de nabijgelegen fabrieken, de meeste mensen werden onmiddellijk vermoord.
De gedachte overvalt iedere bezoeker hoe dokters en soldaten bij deze selectie harteloos gezinnen uit elkaar rukten. De jongere mannen om te werken, de ouderen, vrouwen en kinderen de gaskamers in. (Knack)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier