Wat moet je zien?
De Oostenrijkse stad Salzburg mag dan wel kleiner zijn dan Wenen, toch valt er heel wat interessants te bekijken. De stad is compact en gezellig. Bijna alle bezienswaardigheden zijn te vinden in de Altstadt, op loopafstand van elkaar.
Het oudste monument van Salzburg is de benedictijnerabdij St. Peter (Stift Sankt Peter). Die abdij is tevens het oudste klooster van Oostenrijk en ze herbergt de oudste bibliotheek van het land. De romaanse stiftkerk heeft een rococo-interieur.
Het belangrijkste sacrale bouwwerk van de stad is echter de Dom. Met zijn prachtige gevel en machtige koepel is de dom een van de belangrijkste vroegbarokke gebouwen in de noordelijke regio van de Alpen. De oorspronkelijke romaanse dom brandde af in 1598 en werd vervangen door de huidige, die nog groter is dan zijn voorganger en getuigt van de macht en onafhankelijkheid van de aartsbisschoppen van Salzburg.
Een andere populaire toeristische attractie is het ‘Festung Hohensalzburg‘ boven op de Festungberg. De burcht torent hoog boven de stad uit. Met een lengte van 250 meter en een breedte van 150 meter is het een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. De burcht werd gebouwd in 1077 in opdracht van de aartsbisschop Gebhard von Helffenstein. Een bezoek aan het kasteel loont de moeite. De interieurs zijn indrukwekkend, vooral de ridderzaal, de ‘gouden’ zaal en de folterkamer. In het ‘Burgmuseum’ kom je alles te weten over de geschiedenis van de burcht en de stad.
Ook het barokke Schloss Hellbrun werd gebouwd door een aartsbisschop. De bisschop in kwestie, Marcus Sittikus, wilde zijn gasten vermaken. Daartoe liet hij in de tuin ‘Wasserspiele’, onzichtbare fonteinen, installeren. Die beginnen water te spuiten op de meest onverwachte momenten. Men weze dus gewaarschuwd… In het park ligt ook het paviljoentje waar een van de beroemdste scènes van de film ‘The sound of music’ werd opgenomen.
The sound of Music is gebaseerd op het leven van Maria von Kutschera. Zij was novice in de Nonnberg-abdij toen ze van de abdis de opdracht kreeg als gouvernante te gaan werken bij baron von Trapp. De rest van het verhaal is gekend. Het nonnenklooster behoort tot de oudste gebouwen van de stad. Het is bovendien ook het oudste vrouwenklooster ter wereld. Over het ontstaan van het klooster tast men in het duister. Volgens sommigen werd het gesticht door de Heilige Rupert, anderen beweren dat zijn nicht Ehrentrhud de stichteres was. Beiden liggen er begraven. Op het kerkhof aan het klooster vind je ook het graf van de broer van de componist Haydn.
Salzburg staat natuurlijk ook nog gekend als geboorteplaats van een ander groot componist. Jaarlijks zakken duizenden muziekliefhebbers af naar de stad om het geboortehuis te bezoeken van Wolfgang Amadeus Mozart. Dat ligt in de Getreidegasse en is nu een museum. De klassieke componist woonde er op de derde verdieping van 1756 tot 1773. Onder de tentoongestelde voorwerpen vind je o.a. de eerste violen van Mozart, zijn hamerklavier en een klavecimbel uit 1640.
Toen het huis in de Getreidegasse te klein werd, verhuisde de familie naar een andere woning. Mozart was toen zeventien jaar oud. Hier had de familie acht ruime kamers ter beschikking. De jonge Mozart kon er studeren en componeren. Dat woonhuis aan de voet van de Kapuzinerberg is nu een museum. Vijf jaar later vestigde hij zich in Wenen.
Een andere trekpleister in Salzburg is het ‘Haus der Natur‘. Vooral gezinnen met kinderen kunnen er een leerrijke en tegelijk leuke dag beleven. Ze zien en horen er dinosaurussen, maken kennis met de wereld onder water, komen alles te weten over de ruimte of brengen een bezoekje aan de reptielenzoo met de meer dan 30 jaar oude alligators. De meest geavanceerde technieken worden gebruikt om de bezoekers te boeien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier