Antwerpen

“Antwârpe. . gij zè ga veur mij/toch de stad waar azzek zèn gebore/de Groenpleuts, de Meir. . de Keyserlei/daar hemme kik m’n hart verlore”. Of hoe The Strangers hun liefde aan de Scheldestad bezingen.

In het buitenland staat Antwerpen vooral bekend om haar uitgestrekte haven met internationaal vrachtvervoer, haar diamantwijk en om de zogenaamde Antwerpse Zes. Die zes zijn enkele succesvolle studenten van de Mode-Academie die in de jaren ’90 de internationale catwalks veroverden. Hun succes zette Antwerpen als modestad op de kaart.

Daardoor vestigden heel wat grote merken en ontwerpers zich in de Scheldestad. Ook de komst van het ModeMuseum in de Nationale Straat betekende een modieuze boost voor de omgeving. De trendy shops van (inter)nationale ontwerpers schoten er als paddenstoelen uit de grond. De alternatieve Kammenstraat is dan weer het mekka voor de hippe jeugd, op de Meir zetten de grote modeketens de toon en de Huidevettersstraat biedt chique modehuizen onderdak. Ook de voormalige Antwerpse stadsfeestzaal werd na de brand helemaal hernieuwd en plechtig ingehuldigd als exclusief winkelcentrum. Voor antiek kan je in de wijk rond de Kloosterstraat je slag slaan.

Maar “’t Stad” is veel meer dan winkelen alleen. In haar gevels en op haar pleinen herbergt ze een rijke geschiedenis. Zo is er de Grote Markt met het standbeeld van Brabo, het Hendrik Conscienceplein met de barokke Carolus Borromeuskerk en de Boerentoren, de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland. Andere beroemde Antwerpse straten zijn de statige Cogels-Osylei met haar Art Deco en Jugendstil-woningen en de Van Wesenbekestraat, het centrum van de Chinese gemeenschap. Daarnaast heeft de Joodse gemeenschap een eigen wijk vlakbij het Centraal Station. Ook de zoo is, vooral met kinderen, een bezoekje waard. Met zijn meer dan vierduizend dieren is het één van de oudste dierentuinen ter wereld.

Al in de 16e eeuw zette Christoffel Plantijn Antwerpen op de internationale kaart. In zijn boekdrukkerij ontmoetten tal van geleerden en humanisten zoals Justus Lipsius elkaar. In de 17e eeuw bezorgden enkele schilders de stad internationale faam. Zo woonde en werkte Pieter-Paul Rubens in de stad. De huizen van beide heren zijn nu heringericht als museum. Dat van Plantijn is om zijn historische waarde als eerste museum ooit op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Daarnaast bevinden zich belangrijke werken van Rubens in de Sint-Pauluskerk. Samen met de schilderijen van Antoon van Dyck en Jacob Jordaens werden ze tijdens de brand in 1968 grotendeels uit de kerk gered door de omwonende prostituees. De andere musea van de stad bieden een ruim aanbod aan uiteenlopende kunstdisciplines en -stijlen.

Eventjes uitwaaien kan aan de Schelde. Aan de ene kant heb je er een zicht op linkeroever met het strand van Sint-Anneke, aan de andere kant op de skyline van Antwerpen met de Onze-Lieve-Vrouwentoren van de kathedraal, de Boerentoren en het Justitiepaleis. ’s Avonds kan je je voeten gezellig onder tafel schuiven in één van de talrijke restaurantjes en zo je indrukken van de stad doorspoelen met een lekker glaasje wijn. Als afsluiter mag een stapje in de wereld van het trendy Zuid of Eilandje niet ontbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content